فناوری PHEV

فناوری PHEV در خودروها چیست و چه فرقی با هیبرید دارد؟

احتمالا شما نیز تا کنون نام فناوری PHEV یا خودروهای پلاگین هیبریدی را زیاد شنیده‌اید. اما آیا واقعا با تفاوت این خودروها با اتومبیل‌های هیبریدی معمولی آشنا هستید؟

اگر قصد امتحان کردن یک خودروی الکتریکی را داشته باشید، اما به فناوری‌های به کار رفته در آن نیز چندان اعتماد ندارید، خودروهای هیبریدی بهترین گزینه‌ها برای شما به شمار می‌روند. با نگاهی دقیق‌تر متوجه خواهید شد که خودروهای هیبریدی نیز انواع مختلفی دارند. برای مثال برخی اتومبیل‌ها صرفا هیبریدی هستند و برخی دیگر با فناوری PHEV روانه بازار شده‌اند. اما آیا تفاوت این دو دسته‌بندی را می‌دانید؟ تشخیص این دو نوع اتومبیل برقی زمانی جدی‌تر می‌شود که متوجه شویم برخی خودروسازان مثل تویوتا هم نمونه‌های هیبریدی از محصولات جدید و محبوبی مثل پریوس را روانه بازار کرده‌اند و هم نمونه‌های PHEV را در اختیار مشتریان قرار داده‌اند.

عبارت PHEV مخفف Plug-in Hybrid Electric Vehicle یا خودروی برقی پلاگین هیبرید است که شباهت‌های بسیاری با خودروهای هیبریدی دارد. برای مثال هر دو مدل هیبرید و پلاگین هیبرید از یک موتور احتراق داخلی بهره برده و در کنار آن نیز یک موتور الکتریکی دارند. با این وجود بر خلاف خودروهای هیبریدی، اتومبیل‌های پلاگین هیبرید را می‌توان از طریق شارژرهای مخصوص خودروهای برقی شارژ کرد و حتی از آن‌ها به‌عنوان یک اتومبیل تمام‌برقی نیز بهره برد. در عین حال خودروهای پلاگین هیبریدی همچنان از یک موتور بنزینی تمام‌عیار نیز بهره می‌برند که قادر است باتری را شارژ کند.‌

اتومبیل پلاگین هیبرید

به این ترتیب فناوری PHEV بهترین ویژگی‌های خودروهای بنزینی و برقی را یکجا در اختیارتان قرار می‌دهد. پس اگر شارژ باتری خودروی‌تان به مرحله بحرانی رسید یا فراموش کردید دستگاه را به شارژر متصل کنید لازم نیست نگران در راه ماندن باشید. در ادامه جزئیات بیشتر این مساله را بیشتر بررسی خواهیم کرد.

تفاوت خودروهای دارای فناوری PHEV و اتومبیل‌های هیبریدی چیست؟

همان‌طور که اشاره کردیم، مهم‌ترین تفاوت یک خودروی پلاگین هیبرید با هیبریدی معمولی در امکان شارژ باتری خودروهای PHEV است. این خودروهای همچنین عموما باتری‌های به‌مراتب بزرگتری نسبت به نمونه‌های پلاگین هیبریدی معمولی داشته و قادرند پیمایشی بین 25 تا 100 کیلومتر را نیز صرفا روی موتور برقی ارائه دهند. به همین دلیل خودروهای پلاگین هیبریدی را می‌توان بدون کوچکترین استفاده از موتورهای بنزینی برای کاربری‌های سبک روزمره مورد استفاده قرار داد.

از سوی دیگر، ظرفیت باتری بالاتری اتومبیل‌های مجهز به فناوری PHEV همچنین باعث می‌شود که مصرف سوخت آن‌ها به‌طور قابل توجهی پایین‌تر از نمونه‌های هیبریدی معمولی باشد.

بد نیست بدانید که در اکثر خودروهای پلاگین هیبریدی، اولویت با استفاده از موتورهای الکتریکی است و تنها در شرایط خاصی مثل پایین بودن شارژ باتری یا نیاز به قدرت و گشتاور بیشتر در سربالایی‌ها یا رانندگی پرشتاب موتورهای بنزینی وارد مدار می‌شوند. در این بین، برخی خودروسازان همچنین با استفاده از فناوری‌های جدید و خلاقانه خود موفق شده‌اند با طراحی‌های جدید و خلاقانه خودروهای هیبریدی، استفاده از پیشرانه‌های بنزینی را کمتر و کمتر کنند.

فناوری PHEV

برای مثال، پیکاپ گردن‌کلفت Ram 1500 Ramcharger از فناوری انقلابی و جذابی موسوم به Range Extender استفاده می‌کند که در آن موتورهای بنزینی به‌طور مستقیم به محورهای متصل نبوده و تنها برای شارژ کردن هرچه سریع‌تر باتری مورد استفاده قرار می‌گیرند. این خودرو البته از لحاظ تکنیکی یک اتومبیل برقی به شمار می‌رود. با این حال استفاده از پیشرانه بنزینی برای شارژ موتور باعث شده این پیکاپ پلاگین هیبریدی بسیار پرشتاب، قدرتمند و در عین حال کم‌مصرف باشد.

در عین حال یکی از مهم‌ترین نکات منفی در خصوص خودروهای مجهز به فناوری PHEV حضور دو در باک در این اتومبیل‌هاست که یکی برای بنزین و دیگری برای شارژ باتری پیشرانه الکتریکی به کار گرفته می‌شود.‌ بنابراین تشخیص دادن خودروهای پلاگین هیبریدی از نمونه‌های هیبریدی معمولی کاملا ساده است! علاوه بر این، خودروهای پلاگین هیبریدی همچنین علاوه بر برچسب مصرف انرژی پیشرانه بنزینی، یک برچسب مجزا نیز برای میزان مصرف موتور برقی دارند!

مهم‌ترین نقاط ضعیف خودروهای پلاگین هیبریدی چیست؟

احتمالا مهم‌ترین نقطع ضعف پیشرانه‌های پلاگین هیبریدی در مقایسه با اتومبیل‌های تمام هیبریدی را باید قیمت بالاتر آن‌ها دانست. فناوری PHEV باعث می‌شود که اندازه باتری خودرو بسیار بزرگتر از باتری خودروهای هیبریدی معمولی باشد و در نتیجه قیمت به‌طور قابل توجهی افزایش پیدا کند. برای مثال، شروع قیمت مدل‌های هیبریدی و پلاگین هیبریدی تویوتا RAV4 به‌ترتیب 32 هزار و 44 هزار دلار است که اختلافی قابل توجهی با یکدیگر دارند. همین مساله باعث می‌شود که بسیاری افراد قید خرید اتومبیل‌های پلاگین هیبریدی را بزنند.

تویوتا راو 4 پلاگین

مساله حائز اهمیت دیگر در خصوص خودروهای پلاگین هیبرید آن است که نمی‌توان برای شارژ کامل باتری روی پیشرانه بنزینی حساب کرد و به همین دلیل بسیاری اوقات باید از جایگاه‌های شارژ خودرو یا شارژرهای خانگی نیز برای سرعت بخشیدن به روند شارژ باتری کمک گرفت. بنابراین اگر با یک خودروی پلاگین هیریدی مشابه خودروهای هیبریدی عادی رفتار کنید و به‌ندرت به جایگاه شارژ مراجعه نمایید، احتمالا موتور بنزینی شما رفته رفته از مدار خارج شده و مصرف سوخت دستگاه از نمونه‌های هیریدی عادی نیز بالاتر خواهد رفت!

این دسته ایرادات باعث می‌شود خرید خودروهای پلاگین هیبریدی علیرغم مزیت‌های فراوانی که دارند برای بسیاری افراد منطقی نباشد. مثلا اگر در منطقه یا حتی شهری زندگی می‌کنید که فاقد درگاه‌های شارژ باتری است، بهتر است به‌جای خودروهای پلاگین هیبریدی سراغ خودروهای هیبریدی معمولی بروید.

در گجت نیوز بخوانید:
سدان پلاگین هیبرید بی وای دی Seal 05 DM-i رونمایی شد؛ 2 هزار کیلومتر پیمایش با یکبار شارژ چرا کونیگزگ جمرا سلطان هایپرخودروهای پلاگین هیبریدی جهان است؟ معرفی چری فنگیون A8؛ نسخه پلاگین هیبرید آریزو 8 با شانس ورود به بازار ایران

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*