هواپیمای جاسوسی SR-72 آمریکا

هواپیمای جاسوسی SR-72 آمریکا؛ تهدیدی که چین و روسیه نمی‌توانند مهار کنند

هواپیمای جاسوسی SR-72 آمریکا با فناوری‌های پیشرفته خود، چالشی بزرگ برای سامانه‌های دفاعی چین و روسیه محسوب می‌شود و نگرانی‌ها درباره مهار این تهدید را افزایش داده است.

هواپیمای افسانه‌ای SR-71 بلک‌برد ساخته‌ی شرکت لاکهید مارتین، روزگاری لقب سریع‌ترین پرنده‌ی دنیا را به خود اختصاص داده بود. اکنون زمزمه‌هایی درباره جانشین احتمالی‌اش، یعنی SR-72 مشهور به «فرزند بلک‌برد» شنیده می‌شود.

آنچه درباره هواپیمای جاسوسی SR-72 آمریکا می‌دانیم

نشانه‌هایی که از جانب لاکهید دیده می‌شود، به‌ویژه نمایش هواپیمای مافوق‌ صوت دارک‌استار در فیلم «تاپ گان: ماوریک»، این تصور را تقویت می‌کند که احتمالا یک نمونه‌ی اولیه‌ یا طرحی مفهومی از SR-72 وجود دارد. علاوه بر این، چند توییت رمزآلود اخیر از سوی لاکهید، تلویحاً به وجود هواپیمایی حتی سریع‌تر از SR-71 اشاره دارد.

هواپیمای جاسوسی SR-72 آمریکا

چنین جانشینی، بی‌شک به سرعت‌های سرسام‌آور مافوق صوت دست خواهد یافت، اما برای آنکه بتواند از چنگال سامانه‌های دفاع هوایی امروزی، که از دوران جنگ سرد تاکنون تحولات شگرفی را تجربه کرده‌اند، بگریزد، نیازمند قابلیت‌های پیشرفته‌ی رادارگریزی و مانورپذیری فوق‌العاده خواهد بود. با آنکه جزئیات رسمی همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، اما علاقه به آن رو به افزایش است.

برای چندین دهه متمادی، هواپیمای SR-71 بلک‌برد، عنوان سریع‌ترین هواپیمای سرنشین‌دار جت تنفسی جهان را به آن خود اختصاص داده بود. این هواپیما که در دوران جنگ سرد و برای انجام پروازهای شناسایی پرسرعت در ارتفاعی فراتر از 80 هزار پا توسعه یافت، برای گریز از سامانه‌های دفاع هوایی دشمن، منحصراً بر سرعت سرسام آور خود که بالغ بر سه ماخ بود تکیه داشت.

بیشتر بخوانید

از زمان بازنشستگی این پرنده در اواخر دهه نود میلادی، گمانه‌زنی‌ها پیرامون جانشین احتمالی برای آن همچنان ادامه داشته است. به تازگی، اشاراتی از سوی شرکت هوافضای لاکهید مارتین نشان می‌دهد که هواپیمایی مشابه SR-71 اما با فناوری های جدیدتر، وجود داشته باشد.

یکی از آشکارترین این اشارات در فیلم «تاپ گان: ماوریک» محصول سال ۲۰۲۲ به چشم خورد. در سکانس های آغازین، شخصیت تام کروز، هواپیمای فراصوتی به نام دارک استار را به پرواز درمی‌آورد که شمایلی کلی از آنچه یک هواپیمای واقعی شبیه به SR-72 می تواند باشد را به تصویر می‌کشد.

هواپیمای جاسوسی SR-72 آمریکا

البته این طرح صرفاً یک خیال‌پردازی نبود، بلکه شرکت لاکهید مارتین در خلق ظاهر بیرونی این هواپیما با فیلم‌سازان همکاری داشته است. اگر SR-72 وجود خارجی داشته باشد، دارک استار در فیلم تاپ گان می‌تواند یک مدل اولیه از آن به شمار آید.

در ماه مارس سال ۲۰۲۳، شرکت لاکهید مارتین با انتشار دو پیام کوتاه و رمزآلود در توییتر، موجی از گمانه‌زنی‌ها را در فضای آنلاین به راه انداخت. اولین توییت آن‌ها که همراه با تصویری از هواپیمای SR-71 بلک‌برد منتشر شد، این عبارت را در خود جای داده بود: «SR-71 بلک‌برد همچنان سریع‌ترین جت سرنشین‌دار تنفسی شناخته‌شده‌ی جهان است.» این جمله به طور ضمنی اشاره به وجود هواپیمای سریع‌تری دارد، هرچند که ماهیت دقیق آن پرنده هنوز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

بیشتر بخوانید

توییت دیگری از سوی این شرکت که به مناسبت موفقیت اکران آخرین قسمت از فیلم تاپ گان منتشر شد، تصویری از آن هواپیمای فوق‌سریع را به اشتراک گذاشت که در آن فیلم به نمایش درآمده بود. نکته‌ی قابل توجه اینجاست که لاکهید مارتین در توضیح این تصویر نوشت: «به منظور گرامیداشت این موفقیت، ما تعدادی تصویر شایسته‌ی نام ماوریک از هواپیماهای واقعی را با شما به اشتراک می‌گذاریم.»

یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌های SR-71، سرعت سرسام‌آور آن بود. در زمان رویارویی با موشک‌های پدافند هوایی دشمن، بهترین راهکار دفاعی بلک‌برد این بود که به جای تلاش برای انجام حرکات گریز، به آسانی از تهدید دور می‌شد.

هواپیمای جاسوسی SR-72 آمریکا

یک نمونه فرضی از هواپیمای جاسوسی SR-72 آمریکا قادر خواهد بود تا برتری سرعت بلک‌برد را دنبال کرده و با سرعت‌های مافوق صوت به پرواز درآید. این سرعت نه تنها به هواپیمایی مانند دارک‌استار امکان می‌دهد تا از تهدیدات سبقت بگیرد، بلکه قادر خواهد بود مأموریت‌های شناسایی یا تهاجمی را در اقصی نقاط جهان در کوتاه‌ترین زمان ممکن به انجام برساند.

البته باید توجه داشت که فناوری پدافند هوایی امروزی نسبت به دوران جنگ سرد و SR-71 پیشرفت چشمگیری داشته است. اگرچه موشک‌های پدافند هوایی شوروی در تعقیب بلک‌برد با دشواری روبه‌رو بودند، اما سامانه‌های دفاع هوایی مدرن به مراتب توانمندتر از سیستم‌های دهه‌های 1960 و 1970 هستند.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*

17 دیدگاه

  1. اینا خبرای تبلیغاتی رسانه ایه همچه هواپیمایی وجود نداره عکسشم فتوشاپه

  2. ولی مطمئن باشید این گره مدتهاست به دستان پدافند ایران باز شده … به قول سرداران سپاه آنچه از قدرت دفاعی ما می‌دانند تنها نوک قله یخ است

  3. من حاضرم کشور یه جنگنده پیشرفته درحد سوخو ۳۵ یا اف ۱۶ و ۱۵ جدید نسل ۴ یا پلاس داشته باشم تا بماند بحث رادار گریزی و بقیه ماجرا …زمانی پیشرفت حاصل میشه که قدم های اولیه گرچه کوتاه و کمسرعت باشه که نمونه های پیشین اونو داشته باشی مثل پیشرفت درصنعت موشکای ایران خواستیم توانستیم شایدم درکش سخت بود یروزی برای هرکسی که بتونی یموشکی بسازی با اون فاصله اسراییلو بهرصورتی ک شده بزنه چون همینو هیچگونه از اعراب پولدارم هیچوقت دستپیدا نمیکنن چون محکومن به بردگی و عدم خود شکوفایی و استعداد یابی چون همه ی سیاستا رو برات یکشور دیگ تصمیم میگیره وحتی محدودیتشم دست اونه

  4. برای اولین و آخرین بار میگم پیشرفت تو رهگیری اینگونه جت های حالا جنگنده یا غیره منوط براینه که شما پیشرفت در حداقل ساخت یه جنگنده نسل چهار قوی با رادارهای قوی رو داشته باشید تا مفهوم‌ کلا راداری و فرکانس راداری شناسایی و تشخیص این نوع جتها رو درک کنید قصد خودتحقیری نیست درواقعیت هرچی سرمایه هم لازم بود باید خرج میکردن و به این فناوری ساخت جنگنده حداقل نسل چهار میرسیدن که فناوریش مال صد سال پیش موتور جنگنده فقط ارتقا لازم یا حواقل وارد میکردن وپشت گوش نندازی وقتی شما هیچ‌شناختی از وسیله دشمن نداری چطوری میتونی رادار مناسب اون و قصد زدن اونم‌در سر داشته باشی امان از بیتکلیفی و انفعال مسئولين تو این سالها حتی قبل تحریم اینا جرم و خیانت نه اینم بگم چین و روسیه بعیدازشون نیست که اینفناوریو به کامل شناخته و حتی ردیابی کنن چون میدونن باچی سروکاردارن و قبلا رشدهاشونو تواین زمینه دادن هرچه که درحدادعا باشه خود ادعا درزمان مناسبش نصف موفقیت و بازدارندگی ایجاد میکنه ممنون که تا آخر نظرمو خوندین
    به امید ایران قوی

  5. هر گونه پشرفت تکنولوژی علیه کشورهای کمی ضعیف به پای تکنولژزی مغزهای اا سپتامبر نمی‌رسد در نهایت خیلی ننازن

    • او یازده سپتامبرم بدست خود اسراییلیا یا خود آمریکاییهاو مدیریت خود اونا انجام شد بعد تو افغانی و پاکستانی کردن رو توش دخیل دونستن اونم‌باین هوش که کجا بزنه که ساختمون ریزش کنه این کار مهندسی شده بود بنظرت ازینا برمیود قطلا از خودشون بود جالب اگ اینطور چرا اسرایل تمام پونصد تاکارمند شاغل اونجارو یه هفته قبلش مرخصی اجباری بفرسته نیازنیست زیاد فکرکنی درموردش

  6. اعلکی میگی روصیه بیست ماخشو ساخته اما این نه ماخ بیشتر سرعت نداره

  7. جمهوری خلق چین روسیه باید با هواپیما های پیشرفته جاسوسی و بشقاب پرنده های اطلاعاتی تمام زیر ساخت های هسته ای نظامی نفتی و گازی وپترو شیمی فولادی شرکت های چند ملیتی نفتی و پالایشگاه های بزرگ نفتی خودرو سازی هواپیما سازی نظامی و مسافری پایانه های حمل و نقل داخلی و خارجی آمریکا را نقطه به نقطه بدست آورند ودر روز مبادا وجنگ گرا ومسافت این نقاط حساس و حیاتی آمریکا را روی سیستم موشک های اتمی قاره پیما و بین قاره ای بسته وقفل شود و آماده شلیک وپرتاپ به سمت تمام ۵۰ تا ایالات آمریکا ورزیم صهیو نیستی باشند وبا یک حمله وعملیات برق آسا آمریکا ورزیم صهیو نیستی از روی کره زمین محو ونابود گردند….‌