نابودی ۳۰ تمدن پیشرفته پیش از ما، نه یک افسانه تاریخی بلکه هشدار تلخی از تکرار الگوهای فراموششده در عصر مدرن است؛ آیا تمدن ما نیز قربانی بعدی خواهد بود؟
پژوهشی جنجالی که بخشی از آن با حمایت ناسا انجام شده، ادعا میکند تمدنهای بسیار پیشرفتهای که هزاران سال پیش روی زمین شکل گرفته بودند، نهتنها به نقطه اوج خود رسیدند بلکه به دلایل درونی و خارجی، با فروپاشی کامل مواجه شدند. برخلاف تصور رایج که پیشرفت تکنولوژیک را ضامن بقای تمدنها میداند، این مطالعه نشان میدهد که حتی پیچیدهترین جوامع انسانی نیز در برابر الگوهای ناپایدار مصرف، توزیع نابرابر منابع و ناتوانی در اصلاح مسیر، آسیبپذیر هستند. حال این پرسش مطرح میشود که با توجه به شباهتهای فزاینده میان وضعیت امروز بشر و مسیرهای طیشده در گذشته، آیا آینده ما نیز به همان سرنوشت دچار خواهد شد؟
آیا الگوی سقوط تمدنها تکرار میشود؟
مطالعهای که با حمایت مالی ناسا انجام شده، حاکی از آن است که تمدنهای بسیار پیشرفتهای که هزاران سال پیش روی زمین وجود داشتهاند، به همان اندازه در معرض فروپاشی بودهاند که تمدن امروزی ما هست.
پژوهشگران در این مقاله به الگوهای ناپایداری در ساختار اجتماعی و اقتصادی تمدنها اشاره میکنند؛ الگوهایی که در طول تاریخ بارها تکرار شدهاند و امروز نیز نشانههایی از آنها در جوامع مدرن دیده میشود.
آیا تاریخ پر از تمدنهایی است که خود را نابود کردند؟
اگرچه شاید در کتابهای درسی چنین چیزی بهروشنی نیامده باشد، اما شواهد تاریخی گواه آن است که قدرتهای بزرگی در طول تاریخ، پس از رسیدن به اوج، در پی انتخابهای نادرست و مدیریت ناکارآمد، مسیر سقوط را طی کردهاند.
مثالی که در این پژوهش به آن اشاره شده، فرانسه در قرن هجدهم است. کشوری که با گسترش قلمروهای فرامرزی و هزینههای بیرویه، به کسری بودجه شدید رسید و در ادامه با بحرانهای مالی و سقوط ارزش پول ملی، وارد دوران بیثباتی شد. هرچند فرانسه بهطور کامل از صحنه تاریخ محو نشد، اما این نمونهای از الگوهای کوچک فروپاشی است که در جوامع کنونی نیز قابل مشاهده است.
نگاهی عمیقتر به تاریخ ۳ تا ۵ هزار سال پیش
اگر تاریخ را تا حدود ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ سال به عقب ورق بزنیم، به تمدنهایی برمیخوریم که نهتنها پیشرفته و سازمانیافته بودند بلکه از سطحی از پیچیدگی فرهنگی و تکنولوژیک برخوردار بودند که در نوع خود بینظیر است. با این حال، بسیاری از این تمدنها نیز با وجود ظاهر مقتدر، در برابر بحرانهای درونی یا محیطی تاب نیاوردند و فروپاشیدند.
تمدنهایی پیش از اینکا، اولمک و مصر باستان
پژوهشگران معتقدند اگر نگاهی به گذشتهای دورتر، بیش از ده هزار سال پیش بیندازیم، با شواهدی از تمدنهایی روبهرو میشویم که حتی پیش از اینکا، اولمک و مصر باستان وجود داشتند و بهشکلی اسرارآمیز از بین رفتهاند.
نمونه برجستهای از این تمدنها، مایاهای باستانی هستند؛ تمدنی که در جنگلهای جنوب مکزیک، گواتمالا و بلیز شکوفا شد و با سامانه نوشتاری پیچیده، فناوری پیشرفته در استفاده از لاستیک و بناهای باشکوه، از رقبای اروپایی خود قرنها جلوتر بودند. با این حال، آنها نیز همچون دیگران، بهطور اسرارآمیزی ناپدید شدند.
آیا الگوی فروپاشی تمدنها قابل پیشبینی است؟
دانشمندان در پژوهشهای خود به الگوهای مشابهی در تمدنهای متعدد برخورد کردهاند؛ از مایا گرفته تا دیگر جوامعی که روزگاری عظمت داشتند و اکنون تنها ویرانههایی از آنها باقی مانده است.
به باور آنها، نمیتوان از کنار تکرار این الگوها بهسادگی عبور کرد. مدلی که توسط صفا متشری، ریاضیدان کاربردی، طراحی شده، موسوم به مدل پویای «انسان و طبیعت»، نشان میدهد که چرخه «ظهور و سقوط» یک روند تکرارشونده در تاریخ بشری است.
تمدنهای پیشرفته، اما شکننده
در این پژوهش آمده است: «سقوط امپراتوری روم و همچنین امپراتوریهای پیشرفتهتری مانند هان، موریان، گوپتا و بسیاری از امپراتوریهای بینالنهرین، همگی گواهی بر آناند که حتی تمدنهای خلاق، پیچیده و پیشرفته نیز میتوانند شکننده و ناپایدار باشند.»
فناوری، ناجی یا عامل نابودی؟
در ادامه مطالعه آمده است که هرچند پیشرفت فناوری میتواند بهرهوری در استفاده از منابع را افزایش دهد، اما معمولاً همزمان مصرف سرانه منابع و مقیاس استخراج نیز افزایش مییابد. در نتیجه، اگر سیاستهای بازدارندهای برای مهار این روند وجود نداشته باشد، کارایی بیشتر عملاً با مصرف بیشتر خنثی میشود؟
تا بیدار نشید و با عشق و حقیقت جهان رو نچرخونید و اداره نکنید و همگی دوست نباشید تارخ تکرار خواهد شد زمین نابود میشه و دوباره زندگی های جدید تا ک شاید انسان ب تکامل برسه و بفهمه واس چی ب این زندگی اومده واس عدل و داد و عشق همین نه برای گناه و فساد و خونریزی بیدار شدن همه جهانیان لازمه فقط مردم عادی دارن تلف میشن
براهمتون متاسفم کدوم تمدن پیشرفته گذشته یک نظریه پرداز غربی یا شرقی چیزی میگه شماهاهم تکیه کلامتون میشه اون
اگرقبل ازما انسانهای دیگری بوده ومتمدن درقران به اون اشاره میشد
وقتی سیبی میرسه یا میوفته زمین یا روی شاخه درخت خراب میشه تمدن هم مثل همینه!
آیا ما انسانها زیباترین مخلوق در بعد سوم هستیم شاید انسانها با دست یافتن به تکنولوژی در زمانهای خود از زمان پارینه سنگی تا برنز و تکنولوژی حال دائم در حال ساخت سلاح و کشتار بوده و در این بین تمدنهای زیادی غالب و مغلوب شدن ولی در عصر اتم و تسلیحات اتمی احتمالا ما به لبه پرتگاه نیستی و نابودی خیلی نزدیک تر شدیم
به نظرت ما تمدن پیشرفته هستیم چه حرف هایی
همیشه تمدن ها از ایران شروع شده
امام صادق ع
اگر سرزمین پارس نبود خداوند متعال در زمین پرستیده نمیشد
چرچیل
اگر ایران نبود تمدن شکل نمیگرفت
امام صادق گفت سرزمین پارس؟ مگه پ داشتن عربا یا اصلا سرزمین میدونستن چیه! امت و ملت بگی میشه ولی اعراب و سرزمین؟ زمین آره ولی سرزمین!
بنظر من هر تمدن که به نقطه کمال میرسد و در اوج شکوفایی خودش قرار میگیرد ؛بسرعت در سراشیبی انقراض قرار میگیرید.
سلام ،آدمیزاد هر موقع به قدرت رسیده و فکر کرده جلوی طبیعت میتونه ایستادگی کنه….نابود شده.الانم با اینهمه بمب اتم که تو دنیا ساختند و جنگ قدرت بین چندنفره….باید انتظار نابودی این تمدن رو هم داشت متأسفانه.
ما در مقابل پیشرفت تمدن های قبلی صفر هم به حساب نمی آییم و دن تنها دلیل انقراض تمدنها خود تمدنها هستند ولاغیر
ما در مقابل پیشرفت تمدن های قبلی صفر هم به حساب نمی آییم
باید پروژه برق رایگان را جهانی کرد وگرنه پدیده گرمایی مصرف زمین را دگرگون بیشتر میکند.
تمدن ایران و ملت بزرگ ایران در ۴۵ سال پیش فرو ریخت و اکنون در حال نابودی است
تمدن کشورت وقتی فرو ریخت که هرکس اراده میکرد میومد بخشی از خاک ایران میگرفت یا با زور شمشیر یا عهدنامه یا به رسمیت شناختن در قالب یه کشور جدید
اگر کمی چشمات باز کنی
فعلا تو چهل و پنج سال گذشنه س که کسی نتونسته به خاک وطنمون نگاه چپ بکنه
چون اینبار برخلاف گذشته ندادیم بره جای رو عروس نکردیم
خون دادیم ولی خاک ندادیم
اگه تمدن از نظر شما اون تاج و تخت سرسپرده به اجنبی باشه
اونوقت باید به حالتون افسوس خورد
این روزها باید بیشتر از هر دوره ی ما به ایرانی بودن خودمون افتخار کنیم
این جمله من نیست
جمله ی که این روزها کارشناسان عرب و ترک و اسرائیلی تو تلویزیون هاشون زیاد میگن
که ایران در حال احیای امپراتوری سابق پارسی هست
و برای همین همه شون با تمام توان هرجوری که بتونن سعی میکنن جلوی پیشرفت ایران و ایرانی بگیرن
این روزها هرچقدر هم سخت باشه یا میتونیم مقاومت کنیم و کشورمون قدرتمندتر از هر دورهای بکنیم یا اینکه مثل ترسوها تسلیم بشیم و ایندگان با لعن ونفرین از ما یاد کنن چون به سادگی تسلیم شدیم و کشور فروختیم به اجنبی
داستان زیباییست
۱۴۰۰ ساله تمدن ایرانشهر فروپاشیده .بقیش دیگه حرف و حدیث و گذران تاریخ بوده
تا زمانیکه اینهمه دزد تو دمو دستگاه مملکت باشه فک نکنم حالا حالاها مملکت ما بجایگاه درستی برسه اونم بقول خود اقایان با اینهمه ثروت و منابعی که کشور ما داره کشور ما تو این ۴۵ سال فقط از لحاط ظاهر بقیش هیچی چه شکلیه کنار گوشمان تو همی تایم قطر و امارات و کشورای نزدیک دورو برمونو ببینین از لحاط شکل ظاهری چجوریه
چین و کره و ژاپن چرا اینقد پیشرفت کردن و دارن روز به روز همینجوری میرن جلو چون دزد ندارن حداقل مثل مملکت ما نیست یا رو میره تو یه پست دولتی بعد چند سال یاد میگیره چجوری دزدی کلان انجام بده کسی نفهمه از هر ۱۰۰ نفر دو نفرشون گیر میکنن اونام رو حساب یا طمع زیادشونه یه خیلی بیچاره ان خلاصه که اینه اوضاع ما فعلا تمدن پیشرفته رو حالاها باید خوابشو دید
چی بگم که نگفتنش بهتره اگه ما همه متحد خالص و صادقانه میبودیم تو کل کشور تو ۲۰ سال ۲۰۰ سال پیشرفت به جلو میکردیم ..افسوس هر کی فقط فکر منافع خودشه تک و توکیم اگه پیداشه ادم حسابی چکار میتونن بکنن اونا
همه جا کلا میخوای بمالی حرف مفت و بی ربط نزن چیزی که کلا بهش فکر نمیکنن امپراطوری پارس هستش کلا با اینجاش مشکل دارن اگر چشمای کورتو باز کنی میبینی که تاریخ قبل از اسلام رو دارن نابودش میکنن دستمال کش اعظم
عالی بود دوست من
تمدن ما وقتی فروریخت که امثال تو تاریخ تحریف شده و فیلتر شده ای که عده ای خوردت دادن را قبول کردی.
اینجوریا هم ک میگی نیست لطف کن بیشتر کتاب بخون بیشتر دقیق شو توی معادلات جهانی ببین واقعا ما پیشترفت کردیم طی ۴۷ سال گذشته اگه ما پیشترفت کردیم کشورهای حوزه خلیج فارس چکار کردن اونا ب کجا رسیدن نمیشه از روی تعصب بیخود نظر داد با حلوا حلوا کردن دهان شیرین نمیشه ….
التماس تفکر
سلام به همه ایرانیان عزیز.من هم با صحبتهای سعید کاملا موافقم.اگر ما الآن قدرت موشکی و توان بازدارندگی نداشتیم مطمعنا تا حالا به مراکز هسته ای ما حمله کرده بودن.ماهم فقط باید مینشسطیم و تماشا میکردیم.
الان پاشو و حرکت کن دستمال کش
سلام آقای توان بازدارندگی و توان موشکی !!! چه خبر ؟؟
کاملا درست میگوید من به شخصه خوشحالم که در این نقطه از تاریخ ایران زندگی میکنم زمانی آمدم که ایران و ایرانی با هوش و زکاوت و شجاعت خود استارت احيای ایران مقدر را بعد از فروپاشی و فضل و بخشش پادشاهان نالایق و دست نشانده محکم روی پای خود ایستاده ، البته همیشه آدمهایی با کمبود رشد عقل و دانش حتی امور زندگی روزمره مانده اند و به آگاهی نرسیده و نمیرسند چون مشکل از نوع ادغام ژن آنها بوده و همیشه این مشکلات ( نوع انسان تکامل نیافته ) بوده و درک اینچنین مباحث کلان ندارند . باید آنان که به آگاهی رسيدند برای احیای ایران عزیز با تعمق راهی برای استفاده بردن از تکامل نیافته ها بیابند و آگاهی خود را به فرزندان و اطرافیان انتقال بدهند چرا که زمان میبرد و باید ادامه راه با انتقال آگاهی هموار بکنیم و همگی در یک راستا و یک هدف بخواهیم و وقتی فعل خواستن جمعی بشود پیش خواهد آمد چرا که خالق این جهان از قبل تنظیم کرده است که چیزی که شما یا یک جمع وسیع بخواهند در چرخه بعدی خواهد آمد البته که دشمنان میدانند و برای اینکه ما به فعل خواستن نرسیم هزینه های زیادی میکند. خدا را شکر دو فرد فرا هوش آقایان خمینی و خامنهای را به عنوان هدایت و روشنگر راه در راستای خواست گذشتگانمان در چرخه بعد آنها و حال ما فراهم نمود و ما باید فرد به فرد هوشمندانه به رهنمودهای ایشان گوش و عمل بکنیم لازم نیست ایشان ما را ببینند باید از هوشمندی و نگاه تیز بین ایشان و ترسیم آینده و امر ایشان عمل بکنیم تمام عمل ما باید پیرو رهنمودهای ایشان باشد که خدا را شکر در این ۴۷ سال راهی ۱۰۰ ساله را طی کردیم و هم اکنون کمانی که ۴۷ سال کشیدیم را باید به یاری و هوش و زکاوت سید حسین حسینی خامنهای که خدا عمر طولانی به ایشان عطا بکند زمان رها کردن تیر این کمان دوستی و استقامت و مقاومت را برای دیگر دوستان ایران زمین رها بکنیم تا ظلم و زورگویی از سر هم وطنان سابق و هم پیمانان امروز برداشته بشود و مانند امپراتوری قدیم دست در دست هم و باعث رونق خود و دیگر ملل شویم . من خوشحالم در این دروه از تاریخ هستم چون میدانم آیندگان از مردمان این زمان به نیکی یاد خواهند کرد پس بیاید همه لحظه ایی بی تفاوت و غرق در امورات روزمره نشویم و این خواست ملکه ذهن همه ما باشد تا رهبر در آرامش باشد کار ایشان و مدیریت تمام جوانب واقعا سخت و طاقت فرسا هست .
مشکل اصلی زمین پدیده قدرت طلبی حاکمان فرو عقل و نا میزان است و در کنارش چه بدتر که با دروغ ها و خریت پندار ی دینی و جهل آخوندی هم قاتی شود که فقط بگویند زادوولد کنید و زیاد شوید و بعدش هم بروید بمیرید شهید شوید و کمبود منابع زمین و کلی کمبود های مختلف محیطی و اجتماعی و زیستی و اقلیمی رو نفهمند اصلا
شازده تو رو باید بفرستند حرم شیش لول بیچاره قجری شماها نه وطن حالیتونه نه غیرت نه ایران حالیتونه نه دین تو جنگ برای دفاع همیون هایی هستید که دمب رجوای هستند شما رو چه به ای حرفها
تمدن انسان مدرن با تمدن های قبلی قابل مقایسه نیست. انسان در ۲۰۰ سال گذشته پیشرفت عجیبی در علم و صنعت داشته. اگه بنا بر مصرف انرژی باشه در ۵۰ سال آینده حتما انرژی نامحدودی اختراع میشه و انسان از لحاظ مصرف انرژی خیالش راحت میشه. مشکل اصلی جمعیت کره زمینه که به طرز وحشتناکی رو به افزایشه
اتفاقا این عامل پیشرفت بیش از حد ،خودش شاید دلیل نابودی تمدن امروزی میشود.خصوصا پیشرفت بیش از حد هوش مصنوعی ،که به نظر خطرناک ترین عامل میشود
افزایش جمعیت باعث میشه که اولا زمین دیگه گنجایش انسان هارو نداشته باشه علاوه بر اون مشکل کم ابیم هست و این مقدار کم اب شیرین توانایی سیراب کردن این همه انسانو نخواهد داشت
بذار ورد وار تری بیفتع بعد بهت میگم
یه کتاب بهت معرفی میکنم کلا موضوعش همینه که گفتی
کتاب داس مرگ نوشته ی نیل شوسترمن
از کجا میدونید مثلا یک میلیون سال پیش
چندتا تمدن ظهور کردن که از امروز ما پیشرفته تر بوده باشن
ولی گذشت زمان کامل اثار وجودشون محو کرده باشه
و تو عمر چند میلیارد ساله زمین
چندنا از این تمدن های فوق پیشرفته ظهور کردن و رفتن و بعدی بعدی بعدی
و ماهم اخری نیستیم ….
سلام و عرض ادب مطلبتون خیلی عالی و قشنگه به علت اشاره به تمدن مایا ، مرحوم کارلوس باریوس عضو ارشد پیشین انجمن ریش سفیدان مایا در کتاب « کتاب سرنوشت » به مهمترین علت متروک شدن شهرهای آباد مایا اشاره میکند و آنرا ناشی از عدم جریان نیروهایی معرفی میکند که قبلا در آن ناحیه جریان داشته ، مایاها به جریان نیروهایی از زمین به کیهان و نیز از کیهان به زمین اعتقاد دارند و شهرهایشان را با محاسبات ریاضی و آگاهی از نیروها بنا میکردند