گروهی از دانشمندان اتحادیه اروپا، موفق به کشف یک کوسه ماهی با 300 دندان در اعماق اقیانوس اطلس شدند. قدمت این هیولای دریایی به عصر دایناسورها برمیگردد!
شاید وقت آن رسیده باشد که ما انسانهای عصر تمدن، رابطه خود با دریا و پیچیدگیهای آن را بازنگری کنیم. به راستی اطلاعات فعلی ما از سیارهای که در آن زندگی میکنیم چقدر است؟ به گفته دانشمندان، بیش از 95 درصد منابع آبی زمین هنوز برای بشر به شکل ناشناخته باقی مانده و همین امر سبب میشود که هر چند وقت یک بار، اکتشافی جدید و غیرمنتظره ما را شگفتزده کند.
عصر میلادی را فراموش کنید، به دورانی فکر کنید که هنوز حتی انسانها هم بر روی زمین قدم نگذاشتهاند! اکتشاف یک کوسه ماهی با 300 دندان ، خبری بود که در همان ساعات اولیه به کانون توجهات در رسانههای خبری تبدیل شد. قدمت این کوسه ماهی ، به عصر دایناسورها برمیگردد و اولین نمونه زنده از آن به تازگی در ساحل پرتغال کشف شده است.
به گفته کارشناسان، این موجود آبزی بدون شک یکی از ترسناکترین گونههای جانوری بر روی سیاره است که بنابر شواهد موجود، همچنان به زندگی خود ادامه میدهد. فسیلهای کشف شده از دوران ماقبل تاریخ نشان میدهد که گونههای دایناسوری از قبیل سهشاخچهره (Triceratops) و تیرکس (Trex)، مدتها قبل به کلی منقرض شدهاند. اما کشف هیولای دریایی نشان میدهد که این گونه آبزی که از نژاد جانداران عصر دایناسورها به شمار میرود، همچنان در اعماق اقیانوسها در حال زندگی است.
گروهی از دانشمندان اتحادیه اروپا، ضمن یک سفر تحقیقاتی به اقیانوس اطلس، به طور تصادفی این موجود دریایی ماقبل تاریخ را کشف کردند. این گروه از پژوهشگران از این کشف غیرمنتظره شوکه شدند؛ چرا که اکتشاف این کوسه ماهی با 300 دندان ، احتمالا قدیمیترین گونه جانوری در حال حیات بر روی سیاره زمین خواهد بود.
چیزی که این گروه از ملوانان از آن بیخبر بودند، شباهت بسیار زیاد این موجود با نمونه فسیلهای مربوط به عصر پانگهآ (Pangea) است. به واقع میتوان گفت که شکل ظاهری این کوسه ماهی ، بسیار ترسناک بوده و هیچ شباهتی به گونههای فعلی شناخته شده در اقیانوسها ندارد.
بزرگترین نمونه از این موجود آبزی، میتواند تا 2 متر طول داشته باشد. این کوسه ماهی، تعداد 300 دندان تیز و برنده در دهان دارد که در 25 ردیف مختلف قرار گرفتهاند. هیولای دریایی میتواند با استفاده از همین دندانها، سایر گونههای آبزی از قبیل کوسهها، ماهیان و هشتپاها را نیز شکار کند.
در حال حاضر، دانستههای فعلی دانشمندان در مورد این گونه نادر از کوسه ماهی بسیار ناچیز است. او در اعماق اقیانوسها زندگی میکند و احتمالا در ساحل ژاپن، نیوزلند و استرالیا نیز بتوان نمونههای دیگری از آن را پیدا کرد.
هیولای دریا که با نام فسیل زنده نیز شناخته میشود، در دوران 80 میلیون ساله زندگیاش بر زمین، کمترین ارتباط را با انسانها برقرار کرده و تا پیش از این، شواهدی از تداوم حیات این نژاد از کوسه ماهی در اقیانوسها به دست نیامده بود. در قرن نوزدهم، افسانههای بسیاری پیرامون هیولای دریا نوشته میشد، اکنون محققان به این نتیجه رسیدهاند که ملوانان قرن گذشته، با این موجود نادر برخورد داشته و افسانههای آن دوران نیز با الهامگیری از همین رویداد شکل گرفتهاند.
این کوسه ماهی، دارای آناتومی فوقالعاده سادهای است. دانشمندان پیشبینی میکنند که علت این امر را احتمالا باید در کمبود مواد مغذی موجود در محل زندگی او باید جستجو کرد. با این حال، هنوز شواهد دقیقی برای علت انقراض سایر گونههای مشابه با او به دست نیامده است.
این دسته از اکتشافها، مکررا به ما یادآور میشوند که اعماق اقیانوسها، بسیار پیچیدهتر از آن چیزیست که اکنون تصور میکنیم. ممکن است گونههای کشف نشده دیگری نیز در آنجا زندگی کنند که هنوز هیچ تصوری از موجودیت آنان نداریم!
کشف این گونه باستانی از کوسه ماهی به ما نشان میدهد که در نواحی ناشناخته از دریا چه میگذرد و انتشار اخبار مربوط به آن، سراسر اینترنت را در شوک فرو میبرد. به عنوان نمونه، در اوایل سال جاری یک گروه بینالمللی از دانشمندان تحت حمایت موزههای استرالیا، برخی از موجودات ناشناخته را از عمق 3.5 کیلومتری اقیانوس بیرون کشیدند که نتایج آن نیز در نوع خود بیسابقه بود. طی این آزمایش، دانشمندان سعی داشتند که نوع حیوانات موجود در این عمق از آب را شناسایی کنند؛ چرا که در این ناحیه، تاریکی مطلق و فشار بسیار بالایی برقرار بوده و دمای هوا نامعلوم است. در طول این سفر تحقیقاتی، دانشمندان به یک گونه خاص از خرچنگ قرمز دست پیدا کردند که پوسته بدن او، دارای تیغههایی بسیار تیز بود. کشف این گونه از نژاد خرچنگها، تا پیش از این بیسابقه بوده و شکل و شمایل کاملا متفاوتی نسبت به نمونههای شناخته شده دارد.
از سایر اکتشافات دانشمندان در طول این ماموریت، میتوان به کشف تابوتماهی (Coffinfish) با یک شیوه شکار منحصر به فرد اشاره کرد. این ماهی قرمز رنگ، چشمانی ابیرنگ دارد و طعمههای خود را با یک شیوه خاص شکار میکند.
بنابراین، ساحل اقیانوسها را نمیتوان به عنوان مکانی امن به شمار آورد؛ چرا که هنوز درصد قابل توجهی از محتویات منابع زمین به شکلی ناشناخته باقی مانده است.
گروهی از زیستشناسان بر این باورند که وقوع طوفان هاروی (Harvey) سبب شده که گونههای نادری از حیوانات ناشناخته را در نقاط مختلف جهان ببینیم؛ حتی آن دسته از موجوداتی که تا پیش از این هیچ تصویری از آنها نداشتهایم! اما با این حال، یک واقعیت مهم را در نتایج این اکتشافات میتوان برداشت کرد: اکنون وقت آن است که رابطه خود با اقیانوس و ساحل دریاها را مجددا ارزیابی کنیم!