امروز میخواهیم ۱۱ خودروی مفهومی عجیب را بررسی کنیم که هرگز حتی وجود آنها را باور نمیکنید. این ماشین ها توسط شرکتهای خودروسازی بسیار معروف ساخته شدهاند.
ماجرای خودروهای مفهومی خیلی جذاب است. شرکتها معمولا ترجیح میدهند محصولاتی را به بازار عرضه کنند که با سلیقه مشتری همخوانی دارد و تقریبا فروش آنها تضمینشده است. در این میان گهگاه شاهد رونمایی از یک خودروی مفهومی عجیب هستیم که فناوریها و ایدههای خاص شرکت سازنده را نشان میدهد.
ترکیب بلندپروازی و آیندهنگری در ۱۱ خودروی مفهومی عجیب
نمایشگاههای جهانی خودرو فرصت مناسبی برای رونمایی از مدلهای مفهومی هستند. خودروهای مفهومی گاهی طرحهایی هستند که هرگز به مرحله تولید نرسیدهاند. گاهی نیز صرفا برای ارزیابی میزان استقبال خریداران از یک فناوری خاص ارائه شدهاند.
اکثر مواقع خودروهای مفهومی به بازار عرضه نمیشوند. هرچند همیشه برخی از المانهای جذاب موجود در آنها به خودروهای عادی راه پیدا میکنند. جالب است بدانید که مواردی مثل GPS یا دوربین عقب ابتدا در یک خودرو مفهومی عجیب عرضه شده بودند.
پلیموث Voyager III
در سال ۱۹۸۹ پلیموث یک خودرو مفهومی بسیار عجیب با نام Voyager III را بهنمایش گذاشت. آنها میخواستند نگرش افراد نسبت به داشتن یک خودرو خاص را ارزیابی کنند. وویجر 3 میتوانست از سه مسافر در بخش جلویی و پنج مسافر در بخش عقب میزبانی کند. اگر هم نیازی به این همه فضا نداشتید، بخش جلو را جدا کرده و از آن بهعنوان یک خودرو کوچک استفاده میکردید.
پلیموث وویجر 3 از دو موتور بهره میبرد. در نتیجه میتوانستید از آن بهعنوان یک خودروی کوچک برای سفرهای درونشهری یا یک کمپر راحت برای سفرهای طولانی استفاده کنید.
رنو راکون
در نگاه اول رنو راکون شبیه ترکیبی از سوسک و یک خودرو کاوشگر فضایی است. رنو راکون طوری طراحی شده بود که بتواند هم در آب و هم روی زمین حرکت کند. سیستم تعلیق الکترو-هیدرولیکی نیز به آن اجازه میداد بدنه را بالا یا پایین برده و موانع بزرگ را پشت سر بگذارد.
خودرو مفهومی عجیب رنو در سال ۱۹۹۳ بهجهانیان عرضه شد. این خودرو از فناوریهای پیچیدهای بهره میبرد که امروزه عادی شدهاند. از جمله این فناوریها میتوان به سیستم تنظیم اکسل مستقل برای ثابت ماندن خودرو در زمینهای ناهموار، مکانیابی ماهوارهای و دوربینهای بیرونی اشاره کرد.
راکون ظرفیت ۳ نفر را داشت و میتوانست با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت روی زمین و ۱۰ کیلومتر بر ساعت در آب حرکت کند. مقایسه این خودرو مفهومی با یک خودرو مدرن مثل رنو داستر 2024 میتواند جذاب باشد.
پژو Tulip
این خودرو مفهومی عجیب محصول مشترک شرکتهای پژو و سیتروئن بود. آنها در دهه ۱۹۹۰ یک خودروی برقی خاص ساخته بودند که میتوانست توسط عموم مردم استفاده شود. لاله فرانسوی یک وسیله نقلیه کندرو بود و نمیتوانست با سرعتی بیش از ۷۰ کیلومتر بر ساعت حرکت کند. همچنین حداکثر برد آن به ۸۰ کیلومتر میرسید.
از ظاهر تولیپ کاملا مشخص است که تنها ظرفیت میزبانی از دو سرنشین را داشت. پس چطور میتوانست مورد استقبال عموم قرار گیرد؟ پژو میخواست یک سرویس اشتراکی را برای استفاده در مناطق شهری توسعه دهد. تصور کنید در پاریس هستید و تمایل ندارید برای رفتن به مناطق مختلف از خودرو شخصی یا تاکسی استفاده کنید. شما میتوانید سراغ ایستگاههای تولیپ رفته و سوار خودرو شوید. پس از تمام شدن کار هم مجدد به ایستگاه برميگردید.
سویچ خودرو چیزی شبیه به یک ماشینحساب دستی بود که با دریافت کد فعالسازی امکان استفاده از خودرو را فراهم میکرد. متاسفانه خودرو مفهومی عجیب پژو هرگز وارد خیابانها نشد.
خودرو مفهومی عجیب جیپ Jeepster
در سال ۱۹۹۸ شرکت جیپ از Jeepster در نمایشگاه بینالمللی خودرو آمریکای شمالی رونمایی کرد. آنها سالها این پروژه را بهصورت سری پیش برده بودند و قرار بود موفقیتی بزرگ بهدست آورند. جیپستر میخواست ترکیبی از یک خودرو اسپرت و یک خودرو آفرودی باشد. هرچند محصول نهایی چندان مورد پسند کاربران نبود.
در هنگام استفاده عادی جیپستر تنها ۱۴ سانتیمتر از زمین فاصله داشت. همین نیز سبب میشد پایداری بالایی داشته باشد. هرچند اگر میخواستید کمی از شهر خارج شده و تفریحات آفرودی داشته باشید، فاصله خودرو از زمین تا ۲۵ سانتیمتر افزایش مییافت. اینکار نیز با استفاده از یک جفت سوئیچ انجام میشد تا مشکلی برای گذر از قسمتهای ناهموار نداشته باشید.
این خودرو از تایرهای خاصی نیز بهره میبرد. در نتیجه پس از پنچر شدن میتوانستید تا ۸۰ کیلومتر را با سرعت ۹۰ کیلومتر بر ساعت طی کنید و نگران تغییر شکل تایز نباشید.
نیسان Cypact
در سال ۱۹۹۹ افراد زیادی نگران آلودگی هوا و مشکلات ناشی از گرمایش زمین بودند. در نتیجه نیسان تصمیم گرفت با رونمایی از یک خودرو مفهومی عجیب موجی جدید در بازار ایجاد کند. نیسان از یک موتور دیزلی تزریق مستقیم با توربوشارژ برای این خودرو استفاده کرده بود. موتوری که میتوانست هم مصرف سوخت را کاهش دهد و هم قدرت بیشتری را ارائه کند.
شرکت ژاپنی تمامی اجزای این خودرو را با هدف کاهش وزن، بهینه بودن مصرف سوخت و کاهش تاثیر منفی بر محیطزیست طراحی کرده بود. نیسان Cypact میتوانست با تنها ۳ لیتر بنزین ۱۰۰ کیلومتر مسافت را طی کند. تنها مشکل سیپکت به طراحی عجیب آن مربوط میشد. درست است که خودروهای مفهومی باید متفاوت و خاص باشند، اما اجباری برای زشت بودن آنها وجود ندارد.
خودرو مفهومی عجیب سیتروئن کارین
ماجرای کارین واقعا جالب است. سیتروئن هیچ خودرو جذابی برای عرضه در نمایشگاه خودرو Paris Salon 1980 نداشت. در نتیجه مدیران شرکت از طراح جدید خود Trevor Fiore درخواست کردند یک خودرو مفهومی خاص را برای نمایشگاه آماده کند.
۱۰ روز طول کشید تا ترور بتواند خودرو مفهومی سیتروئین کارین را با الهام از اهرام مصر طراحی کند. این خودرو در بخشهای مختلف شیب زاویههای بسیار تندی داشت و گویی از مکانی دیگر آمده بود. راننده در بخش میانی ماشین مینشست و یک سرنشین نیز میتوانست طرف راست یا چپ او قرار گیرد.
- Citroen Karin
فرآیند ساخت ماشین ۶ ماه طول کشید و مشکلی برای شرکت در نمایشگاه پاریس بهوجود نیامد. از آنجایی که سیتروئن هرگز نمیخواست این ماشین را بهبازار عرضه کند، کاری برای بخشهای داخلی آن انجام نداده بود. در واقع نه از موتور خودرو خبری بود و نه سیستمهای ضروری دیگر دیده میشدند. کارین نه روشن میشد و نه میتوانست جایی برود. دقیقا مثل اهرام مصر ساکن بود.
آيا میتوان گفت که سایبر تراک تسلا تا حدودی از این خودرو الهام گرفته است؟
شورلت آسترو 3
شورلت آسترو 3 یک خودرو مفهومی عجیب و جاهطلبانه بود که در سال ۱۹۶۹ رونمایی شد. این خودرو با الگوبرداری از هواپیماهای جت ساخته شده بود و یک چرخ در جلو و دو چرخ در عقب داشت. حتی برای سوار شدن نیز از الگویی مشابه باز کردن کاکپیت هواپیما پیروی میکرد.
شورلت از موتور توربو Allison 250-C18 استفاده میکرد که در اصل برای هلیکوپترهای نظامی طراحی شده بود. طراحان شورلت انتظار داشتند که آسترو 3 بهعنوان یکی از سریعترین خودروهای جهان در بزرگراههای خاص ظاهر شود. آنها باور داشتند که این خودرو سالها از رقبای خود جلوتر است و از آينده آمده است.
شورلت آسترو 3 همان سالی رونمایی شد که اولین فضانوردان آمریکایی توانستند روی ماه قدم بگذارند.
فورد جایرون
در دوران جنگ سرد و رقابت فضایی بین آمریکا و شوروی اشتیاق زیادی برای رونمایی از طرحهای جاهطلبانه وجود داشت. همین نیز سبب شد که شرکت فورد مدل جایرون را با تنها دو چرخ عرضه کند. این خودرو میتوانست با کمک ژیروسکوپ تعادل خود را حفظ کند.
از آنجایی که استفاده از یک ژیروسکوپ بزرگ برای خودرو مفهومی بسیار هزینهبر بود، فورد تصمیم گرفت دو چرخ کوچک را برای حفظ تعادل جایرون در حالت سکون قرار دهد. شرکت سازنده ادعا میکرد در صورت حرکت با سرعت بالا چرخها جمع خواهند شد و سیستم ژیروسکوپ حفظ تعادل کامل خودرو را بر عهده میگیرد.
فورد جایرون در نداشت و راننده باید پس از جمع شدن شیشه بالایی وارد خودرو میشد. متاسفانه بهخاطر آتشسوزی سال ۱۹۶۲ در مرکز Ford Rotunda تنها نسخه ساختهشده از جایرون نابود شد.
ایتالدیزاین ماکیموتو
شرکت مهندسی و طراحی ایتالدیزاین شهرتی جهانی دارد. آنها میخواستند طرحی را ارائه دهند که ترکیبی از پایداری خودرو و آزادی موتورسیکلت باشد. در نتیجه ماکیموتو را در نمایشگاه خودرو تورین ۱۹۸۶ در برابر جهانیان قرار دادند. ماکیموتو از صندلیهای شبیه زین بهره میبرد و میتوانست تا ۶ نفر را با خود حمل کند.
این خودرو بر پایه فولکسواگن Golf GTI ساخته شده بود و میتوانست در خیابانها حضور داشته باشد. ایتالدیزاین فرمان این خودرو مفهومی عجیب را بهصورت قابلتغییر طراحی کرده بود. به این صورت که راننده میتوانست آن را همچون فرمان یک خودرو یا فرمان موتورسیکلت استفاده کند.
خودرو مفهومی عجیب پژو مووی
شرکت پژو هر ساله با دعوت از طراحان حرفهای و آماتور مسابقه طراحی پژو را برای خودروهای مفهومی برگزار میکند. در سال ۲۰۰۵ یک جوان ۲۳ ساله پرتغالی بهنام آندره کاستا توانست با طرحی که میبینید برنده شود. پژو نیز تصمیم گرفت آن را با نام Peugeot Moovie بهواقعیت تبدیل کند.
خودرو مفهومی عجیب پژو فریمی گرد و آیندهنگرانه داشت. همین نیز سبب شده بود چرخهای بزرگ خودرو زیر فریم پنهان شوند. پژو در ساخت این خودرو از حداقل فلز ممکن بهره گرفته بود تا فرد دید زیادی به اطراف داشته باشد. در واقع مووی بیشتر شبیه یک حباب سریع بود که شاید فقط در فیلمهای علمی-تخیلی دیده شود.
- گران ترین خودروهای جهان در سال 2025 را بشناسید
- خودروهایی که برای رانندگی روزمره ساخته نشدهاند؛ فهرستی از سرکشترین ماشینهای تاریخ
- عجیبترین خودروهای تاریخ ژاپن که باور نمیکنید وجود دارند!
طراحی اصلی اعتقاد داشت در آينده انسان مجبور خواهد شد راهی برای مشکل افزایش جمعیت و حملونقل پیدا کند. بهباور وی طرحهای کوچکی مثل پژو مووی میتوانند برای حملونقل درون شهری، کاهش مشکل ترافیک و حفاظت از محیطزیست بهترین گزینه باشند. با همه اینها، پژوه مووی هرگز به تولید انبوه نرسید.
مرسدس بنز ویژن AVTR
در انتهای لیست ۱۱ خودرو مفهومی عجیب به گل سرسبد آنها یعنی مرسدس بنز ویژن AVTR میرسیم. در سال ۲۰۲۰ مرسدس این خودرو جذاب را برای نشان دادن تصور خود از آینده به نمایش گذاشت. ویژن AVTR با شناسایی ضربان قلب و تنفس راننده فعال میشود. همچنین خودرو به مغز شما متصل شده و میتواند برخی فرامین را با تمرکز افکار انجام دهد.
خودرو برقی مرسدس بنز در ۱۵ دقیقه بهطور کامل شارژ شده و میتواند تا ۷۰۰ کیلومتر را طی کند. جالب اینجاست که این خودرو امکان حرکت تا ۳۰ درجه به طرفین را دارد. حرکتی که تاحدودی خرچنگ را در ذهن تداعی میکند. راستی اگر به شاهکارهای خودروساز آلمانی علاقه دارید، بد نیست نگاهی به مرسدس بنز ای ام جی پروجکت وان نیز نگاهی داشته باشید.
درست است که معمولا خودروهای مفهومی بهصورت انبوه تولید نمیشوند، اما امیدوار هستیم حداقل مرسدس بنز ویژن AVTR استثنا باشد.