تازهترین تحقیقات نشان داده که کودکان زیر 5 سال تا صد برابر بیشتر از کودکان بزرگتر و افراد بالغ، در بینی و دستگاه تنفسی خود ذرات بیماری کووید 19 را دارند.
کودکان زیر 5 سال با وجود شانس ابتلای بسیار کمترشان به بیماری مرگبار کرونا، بین 10 تا 100 برابر بیشتر از سایرین ذرات ویروسی کووید 19 را در بدن خود دارند؛ این نتیجه تازهترین پژوهشهای دانشمندان در مورد بیماری کرونا بوده که سر و صدای زیادی به پا کرده است.
ژورنال “JAMA Pediatrics” در پنجشنبه گذشته مقالهای را در مورد وجود آثار ژنتیکی بیماری کرونا در بینی کودکان کوچکتر از پنج سال منتشر کرد. در واقع نویسندگان این مقاله از طریق اعلام نتایج مورد نظر این موضوع را مطرح کردند که به احتمال قوی، کودکان زیر پنج سال نقش فوقالعاده مهمی در انتشار این بیماری مرگبار دستگاه تنفسی در سطح جوامع دارند.
البته این نتیجهگیری در حالی بوده که تا به امروز دانشمندان در مورد مصونیت قابل توجه کودکان به کووید 19 اتفاق نظر داشتهاند و همچنین، گفته شده بود که این اعضای خردسال جوامع نقش چندان مهمی در گسترش ویروس ندارند. از طرف دیگر میبینیم که دولت دونالد ترامپ در آمریکا تلاش بسیاری برای بازگشایی مدارس و شروع به کار محرکهای اقتصادی کشور در آینده نزدیک دارد و به زودی کودکان مجددا در این کشور به مدرسه خواهند رفت.
کودکان زیر 5 سال و بیماری کرونا
برای رسیدن به نتایج اعلام شده، محققان در بین 23 مارس تا 27 آوریل گذشته، از 145 بیمار مبتلا به کووید 19 که از شروع بروز علائم بیماری در آنها یک هفته گذشته بود، نمونههای مخاط بینی جمعآوری کردند. این بیماران در بیمارستانها و مراکز درمانی شیکاگو تحت درمان بودند و برای بررسی دقیق نتایج، آنها به سه گروه سنی تقسیمبندی شدند؛ در گروه اول 46 کودک زیر 5 سال حضور داشت، در گروه دوم 51 بیمار بین 5 تا 17 سال قرار گرفته بودند و گروه سوم هم شامل 48 فرد بزرگسال بین 18 تا 65 سال میشد.
با این تفاسیر، در کمال تعجب تیم محققان مشاهده کردند که در نمونههای مربوط به کودکان کمتر از پنج سال، ذرات ویروسی داخل مجراهای بالایی دستگاه تنفسی کودکان چیزی بین 10 تا 100 برابر بیشتر از سایر بیماران بود. تایلر هلد (Taylor Heald)، سرپرست این تیم تحقیقاتی از یکی از بیمارستانهای کودکان در شیکاگو میگوید که هرچه مقدار بیشتری مواد ژنتیکی بیماری کرونا در بدن افراد وجود داشته باشد، احتمال واگیردار بودن بیماری مورد نظر از آن فرد به دیگران بیشتر خواهد بود.
موضوع مربوط به افزایش نرخ سرایت با بیشتر شدن مواد ژنتیکی به تازگی توسط تحقیقات دانشمندان دیگری ثابت شده است؛ به علاوه، دانشمندان در گذشته اعلام کرده بودند که کودکان دارای مقدار زیادی از مواد ویروسی بیماری سین سیشال تنفسی (RSV) از لحاظ آلوده کردن دیگران، خطر بیشتری را به وجود میآورند و اگر این موضوع در مورد سایر بیماریهای دستگاه تنفسی مانند کووید 19 هم صادق باشد، میتوان اطمینان داشت که کودکان نقش فوقالعاده مهمتری در گسترش کرونا داشتهاند.
تناقض اطلاعات موجود
هلد و همکارانش در این رابطه میگویند که ویروس تولید کننده بیماری کووید 19 با نام “SARS-CoV-2” شناخته میشود و در صورت درست بودن نتایج به دست آمده و احتمالات مطرح شده، کودکان زیر 5 سال پتانسیل زیادی برای به تعویق انداختن پایان پاندمی کرونا خواهند داشت. در واقع رفتارهای بهداشتی خطرناک کودکان و همچنین فاصلههای نزدیک و مکانهای بسته و فشرده داخل مدارس و مهد کودکها میتواند به پتانسیل بالای این اعضای کوچک جامعه در گسترش ویروس کمک کند. با کاهش محدودیتهای جهانی در مدارس و سیستمهای آموزشی، شاهد آلودگی حجم زیادی از افراد سالم در کشورهای مختلف خواهیم بود.
همگی میدانیم که آموزش رعایت نکات بهداشتی به کودکان تا چه حد میتواند مشکل باشد و عملا این بخش از جامعه هم نسبت به بزرگسالان توجه کمتری به نکات مورد نظر شامل دست نزدن به صورت، نزدیک نشدن به دیگران و شستشوی مداوم دستها به مدت حداقلی 30 ثانیه دارند.
همانطور که اشاره کردیم دانشمندان از چندین ماه پیش اعلام کردند که کودکان نقش چندان مهمی در انتقال بیماری کرونا به افراد سالم نداشتهاند و از طرف دیگر، تحقیقات ثابت کردهاند که کودکان شانس بسیار کمی برای دچار شدن به علائم شدید و کشنده بیماری کووید 19 دارند.
با این وجود میبینیم که تحقیق پژوهشگران بیمارستان شیکاگو با نتیجهگیریهای قبلی دانشمندان تناقض دارد. البته باید اشاره کرد که کار پژوهشی تیم هلد توسط محققان دیگر در سراسر جهان مجددا انجام نشده و در حال حاضر، این تحقیقات در مراحل فوقالعاده ابتدایی قرار دارند. از طرف دیگر مقاله جدیدی که مدتی پیش توسط دانشمندان کرهای تهیه شده بود، نشان داد که افراد بین 10 تا 19 سال همانند سایر بزرگسالان ناقلان ویروس کرونا هستند، اما در کودکان زیر 9 سال توانایی انتقال به مراتب کاهش میابد.