به تازگی خبر کشف یک سیاره فشرده در دنیای ستاره شناسی سر و صدای زیادی به پا کرده، چرا که مشخصات جرم آسمانی مورد نظر، باورها و نظریههای قبلی دانشمندان را کاملا نقض میکند!
محققان به تازگی یک سیاره فشرده و فوقالعاده جوان را کشف کردهاند که باورهای پیشین دانشمندان در مورد نحوه شکلگیری سیارهها و اجرام آسمانی مشابه را زیر سوال برده است. در بررسی این خبر جنجالی و جالبتوجه با ما همراه باشید.
سیارهای که اخیرا خبر کشف آن سر و صدای زیادی به پا کرده، در خوشه کیهانی هایدز (Hyades) قرار گرفته و به دور یک ستاره جوان میچرخد. همانطور که اشاره شد، این سیاره با داشتن جرمی 25 برابر زمین، فوقالعاده چگال و فشرده به حساب میآید و ابعاد آن هم کمی کوچکتر از سیاره نپتون در منظومه شمسی است. سن کم و چگالی زیاد جرم آسمانی مورد نظر باعث شده تا پایهایترین و پرطرفدارترین نظریههای دانشمندان سیاره شناسی در مورد نحوه شکلگیری سیارهها به چالش کشیده شود.
کشف سیاره فشرده اخیر
سیاره فراخورشیدی مورد نظر با نام رسمی “K2-25b” شناخته میشود و دانشمندان وجود آن را با استفاده از تلسکوپی در رصدخانه ملی کیت پیک (Kitt Peak) تایید کردهاند. با این حال جرم عجیب و سن کم این سیاره فشرده باعث شده تا سوالات مهمی در مورد شکلگیری آن به وجود بیاید. ستاره میزبان K2-25b از نوع کوتوله ام (M-dwarf) بوده و تحقیقات پیشین نشان داده که اکثر ستارههای سراسر کهکشان راه شیری از این نوع ستاره هستند. دانشمندان مشاهده کردهاند که هر بار دور زدن سیاره مدنظر ما به دور ستاره میزبانش تنها 3.5 روز طول میکشد.
بررسیهای دقیقتر نشان داده که منظومه سیاره K2-25b چیزی در حدود 600 میلیون سال عمر دارد و فاصله آن از زمین هم تنها 150 سال نوری است. این در حالی بوده که اجرام آسمانی با ابعاد و جرمی بین زمین و نپتون بیشتر از سایر سیارهها در کهکشان راه شیری کشف شدهاند و آمار تهیه شده توسط ستاره شناسان تایید میکند که چنین سیارههایی بیشترین جمعیت را در کهکشان ما دارند.
ابهامات موجود
اینطور که به نظر میرسد، بیشتر حجم سیاره فشرده مورد نظر از هسته سیارهای تشکیل شده و تنها لایهای نازک از گاز در اطراف آن وجود دارد. با این حال چنین مسئلهای با آنچه از قبل میدانیم متناقض است، چرا که سیارههایی به این بزرگی و فشردگی میدان گرانش فوقالعاده قوی دارند و به همین دلیل، معمولا مقدار زیادی اجرام گوناگون از جمله گاز به دور آنها جمع میشود. با این حال میبینیم که K2-25b چیزی جز لایه نازکی از گاز را در اطرافش ندارد.
متاسفانه تا به این لحظه اطلاعات بیشتری در مورد این جرم آسمانی عجیب و دلیل پیدایش آن در دست نیست و با اینکه تلسکوپ فضایی کپلر و تلسکوپ رصدخانه ملی کیت پیک به دقت K2-25b را زیر نظر گرفتهاند، هنوز نتیجه قابل قبول و مناسبی در رابطه با ابهامات این سیاره به دست نیامده است. محققان همچنان به بررسی جرم آسمانی مورد نظر ادامه خواهند داد و در صورت کسب اطلاعات بیشتر، نتایج خود را با ما به اشتراک خواهند گذاشت.