اینترنت خانگی

انحصار مخابرات، دلیل اصلی توسعه نیافتن اینترنت خانگی است

طبق گفته معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات علت توسعه نیافتن اینترنت خانگی ، انحصار مخابرات در سیم مسی و داکت‌های زیرزمینی است.

طبق گفته معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، مشکل اصلی در توسعه نیافتن اینترنت خانگی، انحصار مخابرات در سیم مسی و داکت‌های زیرزمینی است که در خصوصی‌سازی اشتباهی به آن‌ها واگذار شده است.

کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی به تازگی مصوبه‌ای را مبنی بر افزایش ۳۰۰۰ میلیارد تومانی مالیات اپراتورها و اختصاص آن به برخی دسنگاه‌ها مانند صدا و سیما برای امور نظارتی ارائه کردند که این موضوع واکنش مسئولان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات را در پی داشت.

محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصویری را از این مصوبه به اشتراک گذاشت و در آن آمده بود که حق‌الامتیاز و حق‌السهم دولت از اپراتورهای ارائه دهنده خدمات مخابراتی ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت و منابع حاصل به اندازه ۳۰ هزار میلیارد ریال با هدف حمایت از تولید محتوا و فعالیت‌اهی فرهنگی و نظارت در فضای مجازی هزینه می‌شود. مسئولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر و نظارت بر آن، بر عهده سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) سازمان صدا و سیما است.

مصوبه مجلس گرانی اینترنت را در پی خواهد داشت؟

وزیر ارتباطات در ارتباط با مصوبه مجلس برای افزایش حق‌السهم اپراتورها، با بیان اینکه تبدیل شدن مصوبه به قانون باعث لازم‌الاجرا بودن آن می‌شود، عنوان کرد که مصوبه جدید کمیسیون تلفیق باید در صحن علنی مجلس تصویب شود و اگر این مصوبه به قانون تبدیل شود، تأثیر زیادی را بر قیمت اینترنت در ایران خواهد گذاشت و این سخنان که این مصوبه منجر به گران شدن اینترنت نمی‌شود، کارشناسی نیست.

طبق گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اینترنت خانگی در ایران نسبت به اینترنت موبایل ارزان‌تر است؛ اما اصل ماجرا این است که اینترنت خانگی در کشورهای دیگر به جهت دایر شدن خدمات فیبرنوری، کیفیت مناسبی دارند. در ایران مشکلات وزارت ارتباطات با مخابرات در زمینه خصوصی‌سازی و اینکه سرمایه‌گذاری در این شرکت‌ مدت زیادی است که متوقف شده است، منجر به توسعه نیافتن اینترنت خانگی شده است.

هرچند در ظاهر قیمت اینترنت خانگی در ایران نسبت به اینترنت موبایل ارزان‌تر است؛ اما به نسبت جهانی، خرمات گران قیمتی است و با توجه به سرعتی که دارد، اینترنت موبایل مقرون به صرفه‌تر است. این در حالی است که اینترنت موبایل در دنیا لوکس محسوب می‌شود و افراد بیش‌تر از اینترنت خانگی استفاده می‌کنند.

رقابت با تهدیدهای اینترنت ماهواره‌ای به وسیله مخابرات

با وجود این که در خبری که از مصوبه جدید کمیسیون تلفیق مجلس در رسانه‌ها منتشر شده، عنوان شده که منابع حاصل از این درآمد حق‌السهم اپراتورها باید برای توسعه زیرساخت اینترنت ثابت پرسرعت توسط مخابرات ایران که امکان صوت و تصویری پیشرفته را داشته باشد، هزینه می‌شود و همچنین شرکت مخابرات با این اینترنت ثابت پرسرعت باید توانایی رقابت با تهدیدات اینترنت ماهواره‌ای توسط کشورهای دیگر در حریم کشور را داشته باشد.

در ارتباط با این موضوع حسین فلاح جوشقانی رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در واکنش به مصوبه مجلس در توییتر نوشت که مشکل توسعه نیافتن اینترنت خانگی، سرمایه نیست، بلکه انحصار مخابرات ایران در سیم مسی و داکت‌اهی زیرزمینی است که در جریان خصوصی‌سازی اشتباهی به آن‌ها واگذار شده است و باید این موضوع حل شود. مسئولیت توسعه منظومه‌های ماهواره‌ای هم بر عهده سازمان فضایی است و مخابرات هیچ مسئولیتی در قبال این موضوع ندارد.

کاربران از کیفیت اینترنت خانگی راضی نیستند

فلاح جوشقانی در پایان و در خصوص وضعیت اینترنت ثابت در کشور عنوان کرد که کاربران فضای مجازی با توجه به گستردگی خدمات پهن‌باند از سرعت آن راضی نیستند. ما در حوزه ارتباطات و پهن‌باند ثابت با مشکلات فراوانی رو‌به‌رو هستیم و در حقیقت توسعه یافته محسوب نمی‌شویم و تقریبا تمام کاربران از این موضوع مطلع هستند. یکی از مشکلات عمده در این حوزه، عدم سرمایه‌گذاری در این بخش است. این کار جزئیات اجرایی پیچیده‌ای دارد و مجموعه‌ای که صاحب این تجهیزات باشد انحصار به وجود می‌آورد، برای نمونه می‌توان به شرکت مخابرات ایران اشاره کرد.