آپدیت اندروید 12 گوگل چه زمانی منتشر میشود و چه امکانات جدیدی دارد؟ در این مقاله شما را با همه چیز Android 12 آشنا میکنیم.
گوگل خودش را آمادهی انتشار نسخه بعدی سیستم عامل اندروید میکند که نه تنها امکانات جدیدی را ارائه خواهد کرد، بلکه تغییرات گستردهای در رابط کاربری آن ایجاد میشود. پس از اینکه تصاویری از رابط کاربری جدید آپدیت اندروید 12 به بیرون درز کرد، گوگل بازه زمانی انتشار نسخه مخصوص توسعه دهندگان این سیستم عامل را اعلام کرد و احتمالاً اولین نسخه آزمایشی این سیستم عامل برای عموم کاربران نیز در رویداد Google I/O در بهار سال جاری منتشر شود. این رابط کاربری چیزی شبیه به One UI سامسونگ خواهد بود.
تاریخ عرضه آپدیت اندروید 12
- نسخه نهایی: 2 سپتامبر 2021 (11 شهریور)
- نسخه آزمایشی دوم توسعه دهندگان: 17 مارس 2021 (27 اسفند)
گوگل نسخههای 7 تا 9 اندروید را در یک دوشنبه تابستانی در ماه آگوست معرفی کرد. سپس اندروید 10 در یک سه شنبه تابستانی در ماه سپتامبر معرفی شد و برای اندروید 11 هم همین زمان را انتخاب کرد. اکنون به نظر می رسد تاریخ انتشار نسخه نهایی اندروید 12 هم در ماه سپتامبر باشد. به طور دقیقتر، احتمال دارد گوگل این نسخه را 2 سپتامبر (11 شهریور) منتشر کند.
نیازی به گفتن ندارد که هم اکنون گوگل اولین نسخه آزمایشی این سیستم عامل را در اختیار توسعه دهندگان قرار داده است. ضمن اینکه در بهار سال جاری نسخه آزمایشی این پلتفرم برای عموم کاربران نیز منتشر میشود که میتوانند با نصب آن اکثر امکانات جدید اندروید 12 را بیازمایند. همچنین لازم به ذکر است، سال گذشته نسخه آزمایشی مخصوص توسعهدهندگان اندروید 11 در 19 فوریه منتشر شد. اما امسال این نسخه برای اندروید 12 یک روز زودتر و 18 فوریه منتشر شد. اگر صاحب گوشیهای پیکسل گوگل باشید، میتوانید هم اکنون این نسخه را روی گوشی خود نصب کنید. البته با توجه به ناپایدار بودن این نسخه، توصیه میشود پیش از نصب، از کل اطلاعات خود بکاپ تهیه کنید.
قابلیتهای جدید Android 12
- پشتیبانی از دیوایسهایی با گوشههای نمایشگر گرد
- نیاز به احراز هویت برای حذف نوتیفیکیشنهای صفحه قفل مربوط به اپلیکیشنهای پیامرسان
- جسچر حرکتی جدید برای بازگشت به صفحه هوم در حالت تمام صفحه، به استثنای بازیها
- کپی کردن محتوایی مثل عکس و ویدیو بین اپلیکیشنها و قابلیت اسپلیت اسکرین سیستمی App Pairs
- نوتیفیکیشنهای جدید – ظاهر یکنواختتر برای محتوای سفارشی، اجرای سریع اپلیکیشن و انیمیشنها و انتقال روانتر
- حالت یک دستی – جابجایی عناصر فعال به پایین صفحه تا در دسترس انگشت شست شما قرار بگیرند
- افکت صوتی همراه با هپتیک – جفتسازی صدای سفارشی با ویبرههای سفارشی در بازیها و دیگر اپلیکیشنها
- بهروزرسانی عناصر سیستمی اندروید 12 از طریق PlayStore به جای بهروزرسانی کل سیستم
- گزینههای غنی سفارشیسازی برای گوشیهای تاشو یا رابط کاربری تلویزیون
- پشتیبانی از تصاویر پس زمینه پیشرفته مبتنی بر تم
- اسکرین شاتهای اسکرولی
- اضافه کردن اموجی در اسکرین شاتها
- قفل چرخش هوشمند
- غیرفعال کردن موقتی اپلیکیشنها
- فرمان دو ضربه روی قاب پشتی برای انجام کاری
- اشتراکگذاری رمزعبور وای فای و اشتراکگذاری فایل از طریق Nearby Share
- قابلیت ضد ردیابی و بهبود حفاظت از حریم خصوصی
- سازگاری با کدگذاری رسانهای – کدگذاری خودکار ویدیویی HEVC برای اپلیکیشنها
- پشتیبانی از فرمت فایل فشرده جدید تصویر AVIF
تقسیم صفحه و امکانات غنی ورود محتوا در آپدیت اندروید 12
یک قابلیت جدید ورود محتوا به شما امکان میدهد متنهای معمولی و دارای استایل، عکس، ویدیو، فایلهای صوتی و سایر فایلها را بدون توجه به منبع آن، از طریق کلیپبرد، کیبورد یا درگ و دراپ ساده، به راحتی بین اپلیکیشنها جابجا کنید.
گوگل همچنین تغییرات اساسی روی قابلیت تقسیم صفحه در سطح سیستمی اندروید 12 ایجاد کرده است. این ویژگی امکان استفادهی بهتر و درکپذیرتر از قابلیت چندوظیفهای را در اختیار کاربران اندروید قرار میدهد. در واقع به جای باز کردن یک اپلیکیشن و سپس فعال کردن حالت تقسیم صفحه برای یک اپلیکیشن دیگری که در نمای برنامههای اخیر (Recents) وجود دارد، کاربران با اندروید 12 میتوانند دو اپلیکیشن را در یک گروه درآورده تا سریعاً با یکدیگر جفتسازی شده و بین آنها جابجا شوند.
رابط کاربری جدید نوتیفیکیشنها
طراحی مفهومی گوگل نشانگر رابط کاربری جدید بخش نوتیفیکیشنها در اندروید 12 است که شامل تغییر پنجره رنگی با یک پنجره مات و نیمه شفاف میشود. حاشیههای پنجره نوتیفیکیشنها گردتر شده تا مشاهده آنها راحتتر شود.
گوگل تعداد آیکونها در منوی تنظیمات سریع (Quick Settings) را از 6 به 4 آیکون کاهش داده است. این گزینهها وقتی پنل نوتیفیکیشن را به پایین میکشید ظاهر خواهند شد. ضمن اینکه تعداد آیکونها کاهش پیدا کرده، اندازه آنها بزرگتر شده است. جایگیری تاریخ و ساعت تغییر کرده و نشانگرهای جدید حریم خصوصی در گوشه سمت راست بالای نمایشگر ظاهر شدهاند. وقتی روی هر یک از این نشانگرها ضربه بزنید، به شما خواهند گفت که کدام اپلیکیشنها از میکروفون و دوربین گوشی شما استفاده میکنند. یک آیکون جدید به نام “Sensors off” نیز به منوی تنظیمات سریع اضافه شده که به شما اجازه میدهد با یک لمس ساده تمام حسگرهای روی گوشی خود را غیرفعال کنید. منوی گزینههای مخصوص توسعه دهندگان نیز از طریق این آیکون فعال میشود.
یک ویجت روی صفحه پیامهای دریافتی و تماسهای از دست رفته کاربر را به نمایش میگذارد. البته از آنجا که اندازه پنجره این ویجت کوچک است، یک آیتم را تنها یک مرتبه به نمایش خواهد گذاشت. حضور آیکونهای مربوط به دوربین و میکروفون در زمانی که اپلیکیشنها از آنها استفاده میکنند نیز اجباری است و نمیتوانید آنها را حذف کنید. این دقیقاً مشابه آن چیزی است که اپل به iOS 14.2 خود اضافه کرده است. ظهور یک نقطه کوچک سبز در گوشه سمت راست آیفون به معنای استفاده یک اپلیکیشن از دوربین گوشی است، در حالی که وقتی این نقطه نارنجی باشد، یعنی یک اپلیکیشن در حال استفاده از میکروفون آیفون است.
قابلیت جدید خواب زمستانی اپلیکیشنها
گوگل در حال کار روی سیستم خواب زمستانی برای اپلیکیشنها در آپدیت اندروید 12 است. این سیستم به اپلیکیشنها اجازه میدهد برای آزادسازی فضا، زمانی که مورد استفاده قرار نمیگیرند، غیرفعال شوند.
حالت یک دستی جدید و جسچر حرکتی جدید دو ضربه
جسچر حرکتی دو ضربه روی گوشی که انتظار میرفت در اندروید 11 ظاهر شود و نشد، اکنون به اندروید 12 خواهد آمد و جایگزین قابلیت لبههای فعال در گوشیهای پیکسل 5، پیکسل 4a و 4a 5G میشود. قابلیت دو ضربه به کاربران گوشیهای پیکسل اجازه میدهد دستیار مجازی را فعال کنند، یک اسکرین شات بگیرند، موسیقی در حال پخش را کنترل کرده، نوار نوتیفیکیشن را به پایین بکشند، وارد نمای آخرین اپلیکیشنها شده و یا سایر فرامین را برای آن تنظیم کنند. البته در صورت نیاز نداشتن، کاربران میتوانند این قابلیت را غیرفعال هم کنند. علاوه بر این، حالت یک دستی جدیدی هم در اندروید تعبیه شده که عناصر روی صفحه را به گوشه پایین صفحه منتقل میکند تا کاربران بتوانند تنها با انگشت شست خود گوشی را کنترل کنند. این چیزی شبیه به قابلیت Reachability در آیفونهای اپل است.
گوشیها چه زمانی اندروید 12 را دریافت میکنند؟
- گوشیهای گلکسی سامسونگ: نسخه آزمایشی در مهر/ آبان – نسخه نهایی در آذر/دی
- گوشیهای ال جی: از دی ماه
- گوشیهای وان پلاس: نسخه آزمایشی در شهریور/مهر – نسخه نهایی در مهر/آبان
- گوشیهای موتورولا: نسخه آزمایشی در شهریور/مهر، نسخه نهایی از دی ماه
- گوشیهای نوکیا: از مهر/آبان
- گوشیهای اوپو، ویوو و ریلمی: از زمستان 1400
- گوشیهای سونی: از آذر/دی