چه میشود که تنظیمات UEFI Firmware Settings در ویندوز 10 از دسترس خارج میشود؟ چگونه باید آن را بازگرداند و مجدداً به تنظیمات دسترسی داشت؟
UEFI BIOS یک بخش نرم افزاری ویژه است که فریمور کامپیوتر شما را به سیستم عامل آن متصل میکند. این اولین برنامهای است که وقتی کامپیوتر شما روشن میشود، اجرا خواهد شد. آن بررسی میکند که چه قطعاتی به کامپیوتر شما متصل است، سپس آنها را فعال و آماده استفاده توسط سیستم عامل میکند. وقتی منوی UEFI BIOS را باز میکنید، ممکن است متوجه از دست رفتن تنظیمات UEFI Firmware Settings شوید. این باعث میشود نتوانید بسیاری از مشکلات سیستم را برطرف کنید. اگر این تنظیمات در کامپیوتر شما هم از دست رفته بود، ما به شما خواهیم آموخت که چگونه میتوانید آنها را برگردانید.
چرا تنظیمات UEFI Firmware Settings از دست میرود؟
بسته به مدل و تولیدکننده کامپیوتر شما، دسترسی به تنظیمات UEFI BIOS متفاوت است. اگر به تنظیمات UEFI Firmware Settings در منوی بایوس دسترسی ندارید، یا مادربرد کامپیوتر شما از UEFI پشتیبانی نمیکند، یا گزینه Fast Startup باعث عدم دسترسی به این منو میشود و یا سیستم عامل ویندوز 10 از طریق حالت Legacy روی کامپیوتر شما نصب شده است. راه حل چیست؟
1- بررسی کنید که کامپیوتر شما به UEFI مجهز است
پیش از اینکه هر راهی را آزمایش کنید، شما باید مطمئن شوید که مادربرد کامپیوتر شما از UEFI پشتیبانی میکند. اگر از یک کامپیوتر قدیمی استفاده میکنید، احتمال این که چنین بخشی وجود نداشته باشد، زیاد است. اینگونه باید وجود یا عدم وجود آن را بررسی کنید:
- کامپیوتر را روشن کنید، در محیط ویندوز کلیدهای ترکیبی Win + R را روی کیبورد فشار دهید.
- عبارت msinfo32 را وارد کنید و کلید اینتر را بفشارید تا وارد صفحه System Information شوید.
- گزینه System Summary را از ستون سمت چپ انتخاب کنید.
- به پایین صفحه آمده و از سمت راست دنبال گزینه BIOS Mode بگردید. مقدار آن UEFI یا Legacy خواهد بود. اگر Legacy است، یعنی کامپیوتر شما به تنظیمات UEFI Firmware Settings دسترسی ندارد.
2- قابلیت Fast Startup را غیرفعال کنید
قابلیت Fast Startup یا همان استارت آپ سریع به کامپیوتر شما اجازه میدهد خیلی سریع بوت شود. وقتی فعال باشد، ممکن است هیچ زمانی برای دسترسی به منوی تنظیمات بایوس به شما ندهد. به همین خاطر هم نمیتوانید به تنظیمات UEFI Firmware Settings دسترسی پیدا کنید. غیرفعال کردن این حالت میتواند مشکل شما را حل کند:
- کامپیوتر را روشن کنید، وارد منوی استارت شده و روی آیکون پاور کلیک کنید.
- دکمه Shift را نگه دارید و سپس گزینه Shut down را از منوی پاور انتخاب کنید. این کار حالت استارت آپ سریع ویندوز را غیرفعال کرده و کامپیوتر را به طور کامل خاموش میکند. حالا کامپیوتر را روشن کنید و دکمه مخصوص دسترسی به تنظیمات بایوس را بفشارید.
توجه داشته باشید که غیرفعال کردن این حالت باعث میشود کامپیوتر شما دیرتر روشن شود.
3- یک شورتکات دسکتاپی برای دسترسی به این تنظیمات بسازید
یکی دیگر از راهکارهای موجود، ساخت یک شورتکات دسکتاپی است که کامپیوتر شما را مجبور میکند مستقیماً در منوی تنظیمات UEFI Firmware Settings بوت شود:
- روی یک فضای خالی در دسکتاپ کامپیوتر خود کلیک راست کنید، وارد گزینه New شده و Shortcut را انتخاب کنید.
- در صفحه بعدی عبارت shutdown /r /fw را وارد کنید و دکمه Next را بفشارید.
- یک نام مناسب برای این شورتکات تعیین کنید و گزینه Finish را انتخاب کنید.
- روی شورتکات ایجاد شده کلیک راست کنید، گزینه Properties را انتخاب کنید و سپس روی دکمه Advanced کلیک کنید.
- در صفحه بعدی، تیک گزینه Run as administrator را بزنید و دکمه OK را بفشارید.
- سپس Apply و OK را بفشارید تا تغییرات اعمال شود.
- اکنون میتوانید دو مرتبه روی این شورتکات ایجاد شده کلیک کنید. کامپیوتر شما حالا ریستارت میشود و وارد منوی تنظیمات UEFI Firmware Settings میشوید.
4- با تبدیل MBR Disk به GPT Disk بایوس را از Legacy به UEFI تغییر دهید
بسته به مشخصات فنی و سن کامپیوتر شما، آن از یک دیسک MBR یا GPT استفاده میکند. حتی اگر مادربرد شما توانایی پشتیبانی از UEFI را داشته باشد، اگر سیستم شما از یک دیسک MBR استفاده کند شما به تنظیمات UEFI Firmware Settings دسترسی نخواهید داشت. در چنین موردی شما میتوانید با تبدیل کردن دیسک MBR به GPT، بایوس را از Legacy به UEFI تغییر دهید.
اما مهم است که پیش از تبدیل دیسک کامپیوتر خود، برای اطمینان از پاک نشدن اطلاعات خود، حتماً از آن بکاپ بگیرید. باید مطمئن شوید که پارتیشن دیسک شما از نوع MBR است و سیستم شما توانایی بوت از طریق UEFI را دارد. برای این کار مراحل زیر را طی کنید:
- کلید ترکیبی Win + R را روی کیبورد خود فشار دهید.
- در پنجره باز شده عبارت diskmgmt.msc را وارد کنید و کلید اینتر را بفشارید تا وارد پنجره Disk Management شوید.
- روی Disk 0 (یا هر دیسکی که مطمئن هستید ویندوز روی آن نصب شده) کلیک راست کنید و گزینه Properties را انتخاب کنید.
- در پنجره باز شده روی زبانه Volumes کلیک کنید. زیر بخش Disk Information به دنبال گزینه Partition style بگردید.
- اگر پارتیشن شما از نوع GPT بود، دیگر نیازی به ادامه کار ندارد.
5- ریست تنظیمات CMOS و بازگرداندن به تنظیمات کارخانه
آخرین راه شما ریست کردن تنظیمات CMOS از مادربرد کامپیوتر شما است. این کار تنظیمات بایوس کامپیوتر شما را به تنظیمات کارخانه باز میگرداند:
- کامپیوتر خود را خاموش کنید و کابل برق آن را هم بکشید.
- کیس کامپیوتر خود را باز کنید، باتری CMOS و جامپرها را از روی مادربرد خود باز کنید.
- مجدداً جامپرهای CMOS را سر جای خودش قرار دهید. برای راهنمایی میتوانید به بخش CLR CMOS روی دفترچه راهنمای مادربرد خود مراجعه کنید.
- شما باید به دنبال 3 پین روی جامپرهای CMOS بگردید.
- سپس باتری CMOS را از اسلات خارج کنید. 15 ثانیه منتظر بمانید و دوباره آن را سر جای خودش بگذارید.
- مجدداً جامپرهای CMOS را به حالت اول بازگردانید.
- کابل برق کامپیوتر خود را وصل کنید و سیستم را روشن کنید.