دکتر کمال حیدری، معاون بهداشت وزارت بهداشت، نسبت به شیوع سرخک در کشور هشدار داده و تزریق واکسن این بیماری را ضروری دانسته است.
دکتر کمال حیدری، معاون بهداشت وزارت بهداشت طی نامهای خطاب به معاونین بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی نسبت به شیوع سرخک در کشور هشدار داد.
در این نامه آمده است که:
به استحضار میرساند طغیان شدید سرخک در افغانستان همچنان ادامه دارد و از ابتدای سال ۲۰۲۱ تا کنون ۴۸۳۶۶ مورد ابتلا و ۲۵۰ مورد مرگ را به همراه داشته که از این تعداد ۱۹۲ مورد مرگ در کودکان بوده است. سازمان جهانی بهداشت نسبت به افزایش نگران کننده موارد در این کشور هشدار داده به ویژه این که پوشش پایین واکسیناسیون با شیوع بالای سو تغذیه در افغانستان همراه شده است.
در طی دو هفته گذشته نظام بهداشتی کشور افغانستان عملیات واکسیناسیون تکمیلی برای ۱.۲ میلیون کودک در ۴۹ شهرستان از ۲۶ استان را به اجرا گذاشته است تا شاید بتواند همه گیری یاد شده را مهار نماید به تبعیت همه گیری شدید سرخک در افغانستان، در طی ماههای اخیر تعداد موارد وارده کشور رو به افزایش بوده و بیماران در استانهای مختلف شناسایی شدهاند که میتواند وضعیت حذف بیماری سرخک را در کشورمان متاثر نماید.
لذا ضروری است اقدامات ذیل به دقت مورد توجه قرار گیرد ” موارد تاخیری نوبت اول و دوم MMR در اسرع وقت شناسایی و نسبت به واکسیناسیون آنها اقدام شود – آموزش و بازآموزی کارکنان بهداشتی و واکسیناتورها در خصوص نحوه نگهداری، بازسازی واکسن و تزریق صحیح آن انجام شود.
در تمامی شهرستانها پوشش نوبت اول و دوم MMR باید بالای ۹۵ درصد باشد. معیار محاسبه پوشش نیز سامانههای الکترونیک سلامت هستند لذا ورود دادههای واکسیناسیون در سامانهها، مورد تاکید و نظارت دقیق قرار گیرد.
حساسسازی و هشدار به مراکز بهداشتی درمانی سرپایی و بستری اعم از دولتی و خصوصی در خصوص طغیان سرخک انجام تا در برخورد با هرگونه تپ و بثورات جلدی ماکولوپاپولر بلافاصله اقدامات جداسازی تنفسی برای پیشگیری از انتقال احتمالی سرخک به سایرین انجام شود.
گزارش فوری هر گونه تب و بثورات جلدی (بخش دولتی و با خصوصی) الزامی است تا به سرعت بتوان در جهت تائید و یا عدم تایید آزمایشگاهی آن اقدام نمود. تاخیر در شناسایی یا عدم گزارش موارد سبب چرخش ویروس سرخک در جامعه و عدم کنترل آن میشود.
گزارش فوری هرگونه تب و بثورات جلدی (بخش دولتی و با خصوصی) الزامی است تا به سرعت بتوان در جهت تائید و یا عدم تایید آزمایشگاهی آن اقدام نمود. تاخیر در شناسایی و یا عدم گزارش موارد سبب چرخش ویروس سرخک در جامعه و عدم کنترل آن میشود.
بررسی اپیدمیولوژیک کامل موارد، جستجوی دقیق منشا ابتلا و تهیه نمونه و برولوژی برای تعیین ژنوتایپ ویروس برای طبقهبندی نهایی بیمار الزامی است.
واکسیناسیون تکمیلی با واکسن MR در مناطق تجمع اتباع غیر ایرانی (به ویژه برای جدید الورودها) در اولویت قرار گرفته و از ایمن شدن اتباع غیر ایرانی در کشور اطمینان حاصل نمایید.
ذخیره مکفی از واکسن MR و یا MMR برای پاسخ سریع به طغیان در همه دانشگاهها فراهم باشد.
مسافرین به کشور افغانستان نسبت به بیماری سرخک و علایم آن اطلاعرسانی شوند و همچنین از واکسینه بودن خود مطمئن باشند. در صورت شک به سابقه واکسیناسیون دریافت یک نوبت MR توصیه میشود.
دکتر کمال حیدری معاون بهداشت