جنگ الکترونیک ارتش روسیه

جنگ الکترونیک ارتش روسیه حریف اینترنت ماهواره‌ای ایلان ماسک نشد

به نظر می‌رسد سیستم اینترنت ماهواره‌ای استارلینک متعلق به اسپیس ایکس پس از استقرار در اوکراین، هدف حمله جنگ الکترونیک ارتش روسیه قرار گرفت.

تنها 4 روز پس از آغاز تجاوز روسیه به اوکراین، تجهیزات اینترنت ماهواره‌ای استارلینک به منظور حفظ ارتباط اینترنتی پایدار به دست اوکراینی‌ها رسید. پس از درخواست وزیر دیجیتال اوکراین از ایلان ماسک برای اینترنت ماهواره‌ای، این کشور خارج از برنامه زمانبندی قبلی به سرعت تحت پوشش استارلینک قرار گرفت و 48 ساعت بعد نخستین محموله از تجهیزات مورد نیاز برای اتصال به اینترنت ماهواره‌ای به اوکراین رسیدند. تا به امروز نیز هزاران ترمینال استارلینک تحویل اوکراینی‌ها شده است.

ایلان ماسک اعلام کرد که با رسیدن تجهیزات و برپایی اینترنت استارلینک در اوکراین، روس‌ها آن را زیر حملات جنگ الکترونیک خود گرفتند و تا چند ساعت باعث بروز اخلال در شبکه اینترنت ماهوراه‌ای در اوکراین شدند. اما اسپیس ایکس سریعا یک بروزرسانی نرم افزاری اعمال کرد که سبب مقاومت استارلینک نسبت به حملات سایبری و جنگ الکترونیک ارتش روسیه شد.

ناگفته نماند به دلیل مقاومت بالای استارلینک که خود را در یک میدان نبرد مدرن و امروزی در برابر پیشرفته‌ترین سامانه‌های روسی به خوبی اثبات کرد، نیروی هوایی آمریکا قصد دارد از آن به عنوان یکی از راه‌های ارتباطی برای جنگنده‌های پیشرفته F-35 لایتنینگ 2 (Lightning II) استفاده و به زودی آن را آزمایش خواهد کرد. استارلینک در کنار قابلیت‌های ارتباط ماهواره‌ای F-35 به این جنگنده چندین گزینه برای به اشتراک گذاری اطلاعات با دیگر نیروهای خودی و پهنای باند وسیعی می‌دهد که در برابر جنگ الکترونیک مقاومت بالایی دارد.

جنگ الکترونیک ارتش روسیه

دیوید ترمپر، رییس دفتر مطالعات جنگ الکترونیک وزارت دفاع آمریکا، مقاومت استار لینک در برابر جنگ الکترونیک را بسیار چشمگیر توصیف کرد و اظهار داشت همانطور که اسپیس ایکس با ظهور یک تهدید جدید به سرعت بر آن چیره شد، آن‌ها (ارتش آمریکا) نیز بایستی چنین توانمندی‌ای را داشته و بتوانند به سرعت پیکربندی و وضعیت الکترومغناطیسی خود را به صورت بسیار پویا تغییر دهند.

جنگ الکترونیک روسیه تا اینجای کار به شدت زیر علاومت سوال قرار گرفته، چرا که نتوانسته مانع استفاده اوکراینی‌ها از پهپادهای رزمی و حتی کوادکوپترهای تجاری DJI شود. چندی پیش اوکراینی‌ها با استفاده از موشک ضد کشتی نپتون ناو موشک انداز مسکوا را هدف قرار دادند و مجددا سامانه جنگ الکترونیک این کشتی نتوانست متوجه تقرب موشک و اخلال در کار آن‌ها شود.

در حال حاضر تمامی تحرکات ارتش روسیه توسط پهپادها و هواپیماهای شناسایی، تجسسی و جاسوسی آمریکایی که در حریم هوایی بین المللی و کشورهای عضو ناتو پرواز می‌کنند رصد می‌شود. این هواپیماها صدها کیلومتر با نیروهای روسی فاصله دارند و بی آنکه وارد حریم هوایی اوکراین شوند، تنها با پرواز در مرز اوکراین، روسیه و بلاروس موقعیت دقیق نیروهای روسی را به ارتش اوکراین اطلاع می‌دهند و اوکراینی‌ها نیز با استفاده از این اطلاعات کمین‌های بی شماری به روس‌ها زده‌اند.

علاوه بر هواپیماها و پهپادهای تجسسی که موقعیت روس‌ها را زیر نظر گرفته و ارتباط رادیویی آن‌ها را به روش جاسوسی الکترونیک شنود می‌کنند، ماهواره‌های نظارتی و جاسوسی آمریکا و دیگر کشورهای عضو ناتو به علاوه ماهواره‌های متعلق به کشورهای حامی اوکراین، اطلاعات لحظه به لحظه ارتش روسیه را در اختیار اوکراینی‌ها قرار می‌دهند. روسیه مدعی داشتن سامانه‌های جنگ الکترونیک با برد 5 هزار کیلومتر و قابلیت اخلال روی ماهواره است، اما موفق نشده در عملیات هواپیماها و ماهواره‌های جاسوسی خللی ایجاد کند.