یکی از محصولات محبوب شرکت کیا، اسپورتیج است که نسلهای مختلفی دارد. در این مطلب نگاهی به سیر تکامل کیا اسپورتیج میاندازیم.
برند کیا و محصولات این کمپانی به خصوص خودروی محبوب و پرطرفدار اسپورتیج سه عنصر جوان پسندی، اقتصادی و اسپرت بودن را به صورت یکجا با خود دارد. خودروی کراس اوور اسپورتیج به خوبی توانسته در ایران طرفداران زیادی برای خود دست و پا کند و اینها همه مرهون عناصر و مولفههای اسپرت و جوانپسندی است که دارد.
در این مطلب قصد داریم نگاهی به پیشینه خودروی اسپورتیج بیندازیم و ببینیم که سیر تکامل این محصول جذاب از گذشته تا به امروز چگونه بوده و چه پروسه و فرآیندی را طی کرده است. با گجت نیوز همراه ما باشید.
نگاهی به سیر تکامل کیا اسپورتیج از گذشته تا امروز
در سال 1993 کمپانی محبوب و مشهور کیا تصمیم گرفت خودرویی جدید به نام اسپورتیج را در کلاس بدنه شاسی بلند تولید کند. بنابراین میتوان گفت اولین نسل از اسپورتیج در این سال روانه بازار شد. این خودرو در آن سالها روی پلتفرم مزدا بونگو سوار شده بود و تا سال 2005 سه فیس لیفت را تجربه کرد.
متاسفانه این نسل از اسپورتیج در کشور ما حضور ندارد و به خیلی سال قبل بر میگردد. به هر حال کشورهای عربی حوزه خلیج فارس این خودرو را در خیابانهای خود دارند. جالب است بدانید که در ابتدای عرضه این خودرو تنها مولفههایی که میتوانستند باعث درخشش این خودرو شوند، دو دیفرانسیل بودن آن در کنار دو رنگ بودن قسمت پایین و بالای خودرو بود. این نسل شبیه سوباروهای دو دیفرانسیل آن زمان بود.
اولین اسپورتیج کمپانی کیا در دو مدل سه درب کابرلیوت و پنج درب روانه بازار شده و تمامی این خودروها مجهز به پیشرانه 2000 سی سی بودند و میتوانستند حداکثر قدرت 128 اسب بخار را تولید کنند. البته نسخه دیزلی این خودرو نیز وجود دارد که میتواند نهایت قدرت 82 اسب بخار را تولید نماید. اگر خوب نگاه کنید، جلو پنجره این شاسی بلند شبیه به جلو پنجره پراید است و با چراغهای پف کرده شناسایی میشود.
و اما نسل دوم اسپورتیج پس از آخرین فیس لیفت نسل اول و دقیقا در سال 2005 راهی بازار شد. زبان طراحی این نسل از اسپورتیج بیشتر الهام گرفته از خودروهای فورد آن زمان بود. این نسل بر خلاف نسل قبلی وارد ایران شد و عموما مردم ایران خودروی کیا اسپورتیج را با این نسل میشناسند، چرا که اولین نسلی بود که وارد بازار داخلی ما شد.
جالب است بدانید که هیوندای توسان و نسل دوم اسپورتیج همزمان با هم وارد کشورمان شدند و هر دو خودرو نیز میتوانستند ذائقه خریداران ایرانی را تحریک کنند. در کل فرم و استایلی که اسپورتیج دارد از توسان لذتبخشتر است، ولی تنها ایراد ظاهری که میتوان به آن گرفت، فرم گلگیرهای باد کردهای است که شبیه وصله پینه است.
کیا اسپورتیج نسل دوم مجهز به پیشرانه 2000 سی سی چهار سیلندر است و یک موتور 2700 سی سی شش سیلندر نیز دارد که میتواند حداکثر قدرت 172 اسب بخار را تولید کند. گفتنی است این محصول دو بار از ناحیه چراغهای جلو مورد فیس لیفت قرار گرفت و نهایتا بر زیبایی آن اضافه شد.
و اما به نسل سوم این شاسی بلند جذاب و محبوب میرسیم؛ جایی که اسپورتیج به کلی از نو طراحی میشود و دلرباتر از قبل به کار خود ادامه میدهد. تمام این تغییرات و اتفاقات مثبت به این خاطر بود که سرپرست تیم طراحی کیا عوض شد و آقای پیتر شرایر عهدهدار طراحی نسل جدید این خودرو گردید. تغییرات انقلابی که در این خودرو به وجود آمد هویت جدیدی برای کیا و اسپورتیج به وجود آورد.
مجموع این تغییرات به گونهای است که اگر هم اکنون از فاصله دور به این خودرو نگاه کنید، متوجه طراحی چراغهای آن که الهام گرفته شده از چهره گربهسانان است، خواهید شد. اولین بار در سال 2010 بود که این محصول تازه نفس و بازطراحی شده وارد بازار شد و موفق شد 5 ستاره ایمنی دریافت کند و خوشبختانه در بازار استقبال گستردهای از آن شد.
در این نسل ارتفاع درها بیشتر شد و Green House منطقه شیشههای اطراف آن کوتاهتر از نسل قبلی شد. از طرفی پنجرههای کوچک پشت درب عقب حذف شد و با افزایش سطح ستون C و یکی شدن آن با ستون D خواسته یا ناخواسته بیننده را به یاد فرم فولکس واگن گلف میانداخت؛ البته این خودروی گلف از تمام ابعاد رشد کرده و هیکلیتر شده است.
از جمله قسمتهای جذاب طراحی ظاهری این خودرو میتوان به گریل یا همان جلو پنجرهای اشاره کرد که با چراغهایش به سمت دو طرف کشیده شدهاند. این الگوی چراغها بعدا در دیگر خودروهای کمپانی کیا نظیر اپتیما، سراتو و ریو نیز دیده شد. در واقع از همین تاریخ فرورفتگی روی درهای جانبی تبدیل به امضای کیا شد و تا سالیان سال به عنوان یک عنصر ثابت در تمام محصولات این شرکت استفاده شد.
در نمای پشتی این نسل از اسپورتیج نیز شاهد جایگیری درست و زیبای چراغها هستیم که با شیشه عقب کم ارتفاع ترکیب شده و مخاطب را به یاد سری X6 بی ام و میاندازد. البته لازم به ذکر است که چراغهای واقع در سپر خودرو نقش کاربردی بیشتری نسبت به چراغهای بالایی دارد.
به نسل چهارم کیا اسپورتیج میرسیم. این نسل از شاسی بلند جدید کیا در سال 2015 روانه بازار شد و به نوعی میتوان گفت فیس لیفت بزرگی از همان نسل سوم به شمار میرفت. به عبارت سادهتر در خودروی شاسی بلند جدید کیا با نام نسل چهارم اسپورتیج، تمامی تناسبات نسل قبلی حفظ شد، اما در قسمت جلو و عقب خودرو تغییراتی اعمال شده بود. این تغییرات به نحوی بود که مخاطب میتوانست رگههای استایل مدل استینگر را در آن ببیند.
در نمای جلویی خودرو میتوان شباهتهایی با پورشه ماکان دید و خصوصا چراغهای برجسته آن جانمایی بالاتری نسبت به قبل داشتند. با توجه به ترند روز بازار در زمان عرضه (2015) چراغها در ناحیه وسط به یکدیگر متصل شدهاند و بیشتر تمایل کشش به اطراف را داشتند و جای پلاک هم از روی سپر به زیر در عقب منتقل شده است.
از این خودرو هم تعدادی راهی بازار داخلی ما شد و به فروش رسید، ولی مسلما تعداد این نسل از اسپورتیج در مقایسه با دو نسل پیشین به هیچ وجه قابل قیاس نخواهد بود. دیگر خبری از امضای کیا یعنی همان فرورفتگی روی دربهای جانبی نبود و فرم کلی خودرو اسپرتتر از نسل قبلی شده بود.
کیا اسپورتیج 2022
آخرین نسل از کیا اسپورتیج در سال 2021 معرفی و رونمایی شد. این خودرو قرار است که در سال جاری راهی بازارهای جهانی شود و به طور کلی اسپورتیج 2022 نمونهای بازطراحی شده است و به نوعی میتوان گفت که الگوهای طراحی چهار نسل قبلی را دچار دگرگونی کرده است.
در نمای جلویی بیش از هر چیز دیگری جلو پنجرههای بزرگ با ورودیهای لانه زنبوری دیده میشود و به راحتی میتوان اقرار کرد که حدود 90 درصد از نمای روبهروی اسپورتیج را همین عنصر پوشانده است. به طور کلی در نمای جلو همه چیز شلوغ است و چراغها جالتی بومرنگی شکل به خود گرفتهاند.
با این اوصاف بیایید دقیقتر به نمای جلو نگاه کنیم تا بتوانیم در میانه شلوغیهای بیش از حد خودرو، ظرافت و ریزهکاریهای کمپانی کیا را مشاهده کنیم. با دیدن این ریزهکاریها و این حجم از ظرافت مطمئنا از انتخابی که کردهاید لذت خواهید برد. یک کمربند کرومی در خط مابین پنل درب و شیشههای جانبی دو رنگ تیره، گرین هاوس و بدنه را از هم جدا میکند که در ناحیه ستون C به یکباره بالا رفته و با ترکیب با بریدگی واقع در بالای شیشه عقب، زیبایی منحصر به فردی را به وجود آورده است.
از طرف دیگر قسمت زیرین درهای جانبی به یک تریم مشکی رنگ مجهز شده که فرم پویا و موشن لاین دارد و درها تا روی رکابهای جانبی امتداد پیدا کردهاند. شاید بتوان گفت استفاده از این فرم در خودرویی شاسی بلند چندان وجهه نداشته باشد، چرا که این فرم بیشتر در خودروهای سدان خودنمایی میکند، اما این موضوع رابطه شدیدی با سلیقه مشتریان دارد و ممکن است برای اغلب آنها مناسب باشد.
در نمای عقب اسپورتیج 2022 شاهد تعبیه چراغهایی پیوسته هستیم و حجمپردازیهای آن بیشتر تابع فرم کلی پویای خودرو بوده و سعی شده که قطعات تریم و تزئیناتی به رنگ مشکی براق انتخاب شود تا امروزیتر و مدرنتر به نظر برسد. بیش از هر چیزی در نمای عقب، فرم فرو رفته درها خودنمایی میکنند.
به نظر میرسد که نمای عقب کیا اسپورتیج 2022 بهتر از نمای جلوی آن است و ستونهای C نیز هر چه به سمت عقب کشیده میشوند، به سمت مرکز جمع میشوند و فرمی اسپرت به شاسی بلند ما میدهند. گلگیرهای عقب نیز با این الگو برجستهتر از قبل شده و بر جذابیتهای این کراس اوور افزوده است.
یک نسخه کشیدهتر از این خودرو برای برخی از بازارهای خاص و با اهدافی خاص عرضه شده که به سرنشینان فضای بیشتری برای نشستن میدهد. به نظر میرسد که کمپانی کیا خواسته با این کار پا در کفش بزرگانی همچون تویوتا راو 4 کند، ولی مشخص نیست آیا موفق شده یا خیر!