گفته میشود چینی ها علاقمند به خرید شرکت های خودروسازی ایرانی هستند و حتی هماکنون در حال مذاکره با خودروسازان هستند. ماجرا از چه قرار است؟
میدانیم که طی سالهای اخیر و تقریبا همزمان با ممنوعیت واردات خودرو به کشور، خودروسازان چینی در بازار ما حضور پررنگی پیدا کردند و خودروسازان خصوصی زیادی، کارخانههای مونتاژ خود را تأسیس نمودند. بر اساس برخی از دادهها و اطلاعات منتشر شده، به نظر میرسد چینیها به دنبال سهامدار شدن در صنعت خودروسازی ایران هستند.
چینیها به دنبال سهم از شرکت های خودروسازی ایرانی
خودروسازان چینی به جای این که قطعات خودرو را به کارخانههای ایرانی تحویل بدهند تمایل دارند محصولات خودشان را بدون واسطه در کشور ما تولید نمایند و به این موضوع علاقه زیادی نشان دادهاند. البته در شرایط کنونی شرکت مدیران خودرو با شرکت چری همکاری نزدیکی دارد و چری تنها سهامدار چینی در کارخانهای ایرانی است.
اگر توجه بیشتری کنیم متوجه خواهیم شد که در حال حاضر شرکت مدیران خودرو فقط اقدام به مونتاژ خودروهای کمپانی چری میکند و همین سیاست باعث شده تا دیگر چینیهای بازار هم به فکر سهامداری در کارخانههای ایرانی بیفتند. برخی برندهای چینی طی سالهای گذشته درخواست سهامداری در ایران را داشتهاند و برای تحقق این هدف بارها با طرفین ایرانی وارد مذاکره شدهاند.
برنامه چینیها برای تصاحب کارخانههای خودروسازی ایرانی در شرایط تحریم به اوج خود رسیده و شاهد بودهایم هنگامی که صحبت از واگذاری ایران خودرو و سایپا شد، چینیها تمایل داشتند تا شرکتهایی نظیر سایپا کاشان، ایران خودرو خراسان، سایپا تهران و پارس خودرو را خریداری کنند.
همانطور که میدانید از چند وقت دیگر ایران خودرو و سایپا واگذار خواهند شد و این فرصت خوبی برای چینیها است تا بتوانند به عنوان شریک تجاری و سهامدار در خاورمیانه شناخته شوند. به گفته برخی از منابع موثق، خودروسازهایی نظیر دانگ فنگ با گروه خودروسازی سایپا وارد مذاکره شدهاند تا بلکه بتوانند محصولات خود را به صورت متمرکزتر به فروش برسانند.
نتایج این مذاکرات در هالهای از ابهام قرار دارد و عدهای از کارشناسان معتقدند که چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. در حال حاضر مسئله واگذاری خودروسازان در مسیر جداگانهای قرار دارد و به نظر نمیرسد که چینیها بتوانند در بدنه سهامداری ایران قدرتمندتر از قبل شوند.