وزارت خزانه داری آمریکا به دنبال صدور معافیت تحریمی برای فروش تجهیزات اینترنت ماهواره ای به ایران است اما این کار به چه شکلی صورت میگیرد و نظر و واکنش عیسی زارع پور ، وزیر ارتباطات به آن چیست؟
شبکه های اجتماعی در شب گذشته با یک توییت از طرف ایلان ماسک ، به مرز انفجار رفت! اگر به طور خلاصه بیان کنیم، وزارت خزانه داری آمریکا به شرکتهای این کشور، اجازهی معامله با کشورهای مورد تحریم آمریکا مثل ایران و روسیه را نمیدهند اما به نظر میرسد که ایلان ماسک نظر دیگری دارد.
توییت ایلان ماسک در مورد پوشش اینترنت ماهوارهای استارلینک در قطب جنوب بود که با پرسش یکی از کاربران در مورد حضور این اینترنت در کشور ایران مواجه شد و ایلان ماسک هم در پاسخ گفت:
اگر وزارت خزانه داری آمریکا اجازه دهد، به ایران هم اینترنت ماهواره ای استارلینک را خواهیم داد.
سخنگوی وزارت خزانه داری آمریکا طی چند ساعت و در یک اعلامیه رسمی، پاسخ داد که احتمالا شرایط صادرات برخی از تجهیزات اینترنت ماهواره ای را به کشور ایران فراهم خواهیم کرد اما این تجهیزات چقدر هزینه دارند؟ چقدر طول میکشد که آنها را نصب کنیم و آیا قابل شناسایی هستند؟ نظر وزیر ارتباطات در مورد حضور اینترنت ماهواره ای ایلان ماسک در ایران چیست؟ در ادامه به تمام این سوالات پاسخ خواهیم داد.
اینترنت ماهواره ای استارلینک ایلان ماسک در ایران و مهم ترین سوالات در این باره
در حال حاضر اگر به وب سایت اینترنت ماهوارهای مراجعه کنید، با تصویر زیر رو به رو خواهید شد که هزینه تجهیزات را در حدود 600 تا 2500 دلار عنوان کرده و برای تهیه حق اشتراک ماهانه باید با توجه به سرویس انتخابی خود، ماهانه بین 110 تا 500 دلار را پرداخت کنید پس هزینه نصب اینترنت جهانی ماهوارهای در ایران در کمترین و بیشترین حالت به 700 تا 3 هزار دلار میرسد.
پس مجوز کشور مبدا چه میشود؟ آیا اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران بدون مجوز قانونی از طرف وزارت ارتباطات، غیر قابل استفاده خواهد بود؟ خیر اما جواب به همین سادگی ها هم نیست! شما برای استفاده از اینترنت ماهواره ای ایلان ماسک یا هر سرویس دیگری مثل « ویا ست » (Viasat) یا ” HughesNet ” فقط به دیش ، مودم و حق اشتراک نیاز دارید. البته ماهواره های آن شرکت هم باید در منطقه یا همان کشور شما فعال باشند که در حال حاضر این تکنولوژی در کشورهایی مثل ترکیه، عربستان، دبی و هند و پاکستان، در صف انتظار قرار دارد تا مجوزهای لازم را دریافت کند.
پس مردم این کشورها فعلا نمیتوانند از استارلینک استفاده کنند؟ چرا میتوانند! برای مثال دولت هند و پاکستان طی گزارشهایی، استفاده غیر قانونی از اینترنت ماهواره ای استارلینک را در این کشورها را تایید کرده و به متخلفین هشدار داده است! پس نتیجه میگیریم که در حال حاضر استفاده از تکنولوژی اینترنت ماهواره ای استارلینک در کشور ایران ، جرم محسوب شده و مشمول مجازات میشود.
هر چند که طی روزهای گذشته با گزارشی رو به رو شدیم که استفاده از اینترنت ماهواره ای ایلان ماسک را در غرب کشور ایران تایید میکرد. همچنین بد نیست اشاره کنیم که در حال حاضر، تقریبا 2500 ماهواره استارلینک در فضا حضور دارند!
البته باز هم میگوییم که کشور ایران حتی در لیست انتظار شرکت استارلینک هم نیست و کاربران ایرانی برای استفاده از این تکنولوژی در کشور ایران ، هیچ مجوزی ندارند و این کار جرم به حساب میآید! به هر حال به نظر میرسد که وزارت خزانه داری آمریکا یا همان USDS قصد دارد که به طور موقت و به صورت گزینشی، قوانین تحریمی خود را برای صادرات تجهیزات اینترنت ماهواره ای استارلینکی به ایران ، لغو کند و دست ایلان ماسک را کمی باز بگذارد.
پس با این حساب، اظهارات عیسی زارع پور ، وزیر ارتباطات در مورد پیچیدگی نصب این سرویس در ایران چه معنایی میدهد؟
واکنش عیسی زارع پور ، وزیر ارتباطات به نصب استارلینک در ایران
وزیر ارتباطات در آخرین مصاحبه خود و با توجه به شرایط کشور، اطمینان داد که اینترنت سراسری ایران به هیچ وجه قطع نخواهد شد. همچنین او اضافه کرد که هیچ کدام از سرویس های ارائه دهنده اینترنت ماهواره ای در جهان تا اینجای کار، فعلا درخواستی را برای پوشش کشور ایران ارائه نکردهاند. او در صحبت های خود به ذات اینترنت ماهواره ای و غیر قابل فیلتر بودن این سیستم اشاره میکند اما باز هم در لفافه به این موضوع گریزی میزند که تا زمان اعطای مجوزهای اینترنت ماهواره ای به کاربران ایرانی از سوی وزارت ارتباطات ، استفاده از این وسایل جرم خواهد بود.