طبق اعلام معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، به شرکتهای دانش بنیان ضربه خورده از فیلترینگ، وام برای جبران آسیب های فیلترینگ داده میشود.
فیلترینگ بدون ضرر و زیان نیست و هر زمان که دولتها اقدام به فیلتر کردن سایتها و پلتفرمهای خارجی کردهاند، زیان هنگفتی را متحمل شدهاند. نزدیک به دو ماه و اندی است که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دکمه فیلترینگ را با دستور نهادهای امنیتی فشرده و ضرر بزرگی به کسب و کارهای مجازی وارد کرده است.
جزئیات وام برای جبران آسیب های فیلترینگ
شرکتهای دانش بنیان نیز از تیغ تیز فیلترینگ در امان نمانده و ضرر زیادی بابت این تصمیم کردهاند. به تازگی معاون علمی و فناوری رئیس جمهور اعلام کرده تسهیلاتی تا سقف 10 میلیارد تومان به کسب و کارهای دانش بنیان اختصاص داده میشود. دهقانی فیروزآبادی خاطرنشان کرد صندوق نوآوری و شکوفایی برای جبران آسیب های ناشی از فیلترینگ این وام را به دانش بنیانها خواهد داد.
بنا بر اعتقاد معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، کسب و کارهای اینترنتی و دانش بنیانها کمک زیادی به توسعه و پیشرفت اشتغال در کشور و خلق ثروت میکنند. وی در راستای حمایت از این شرکتها گفت:
در دو ماه اخیر فعالیت شماری از کسبوکارهایی که از بستر اینترنت و فضای مجازی برای ارائه خدمات و محصولات خود استفاده میکردند، با مشکلاتی مواجه شدهاند. در همین راستا دولت با تدوین و ابلاغ آییننامه حمایت از کسب و کارهای اینترنتی تلاش میکند خسارتهای ناشی از اختلالات اینترنت را برای این کسبوکارها به حداقل برساند و فضایی را فراهم کند که آنها بتوانند با بهرهگیری حداکثری از زیرساختها و بسترهای داخلی و پایدار، نقش مؤثری در توسعه اقتصاد و اشتغال داشته باشند.
همچنین بخوانید:
فیلتر اینستاگرام و واتساپ اقتصاد دیجیتال کشور را تعطیل نمیکند
به طور کلی صندوق نوآوری و شکوفایی نقش مهم و عمدهای در راستای تأمین مالی شرکتهای دانش بنیان دارد و چون بسیاری از این شرکتها از فیلترینگ دچار آسیب شدهاند، قرار است بستهای حمایتی به آنها اختصاص یابد تا بدین ترتیب فرصتی مناسب برای رونق این کسب و کارها به وجود آید. دهقانی در خصوص این تسهیلات اعلام کرده که هر شرکت بر اساس ماهیت فعالیت و شرایطی که هماکنون دارد مبلغ مشخصی دریافت خواهد کرد. وی در ادامه افزود:
برای هر شرکت تا 10 میلیارد تومان تسهیلات در نظر گرفته شده است که با نرخ ترجیحی و بهصورت یکجا پرداخت شده و در یک دوره 12 ماهه بازپرداخت میشود.
البته ناگفته نماند که تسهیلات مذکور تنها به شرکتهای دانش بنیان خلاقی تعلق میگیرد که در یکی از حوزههای پلتفرمهای کاربردی و کسب و کاری، نرم افزارهای محتوامحور، آموزش مجازی یا صنعت بازیهای اینترنتی فعالیت داشته باشند. رئیس هیئت عامل صندوق مذکور در خصوص جزئیات وام برای جبران آسیب های فیلترینگ گفت:
مبلغ تسهیلات هر شرکت معادل 6 برابر مجموع هزینههای حقوق و دستمزد شرکت بر اساس لیست بیمه مهرماه 1401 در نظر گرفته شده است. برای شرکتهای دانشبنیان این تسهیلات تا سقف یک میلیارد تومان بهطور مستقیم توسط صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکتها اعطا خواهد شد. شرکتهایی هم که میزان تسهیلات آنها بیش از یک میلیارد تومان باشد، برای دریافت تسهیلات از محل منابع اهرمی صندوق نوآوری و شکوفایی به شبکه بانکی معرفی خواهند شد. همچنین تسهیلات شرکتهای خلاق نیز در سقف 300 میلیون تومان و از طریق عاملیت صندوقهای پژوهش و فناوری پرداخت میشود.
همچنین بخوانید:
استاد دانشگاه امام صادق: فیلترینگ به شیوه فعلی نوعی تمسخر افکار عمومی است
بر چه اساسی آسیب وارد شده به شرکتها معین میشود؟
سوال مهمی که در مورد جبران این زیان مطرح میشود این است که چگونه مشخص خواهد شد یک شرکت دانش بنیان چه میزان ضرر کرده و آسیب دیده است؟ علی وحدت راجع به این موضوع خاطرنشان کرد شرکتهایی میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند که تعداد نصب، کاربر فعال، میزان بازدید یا ترافیک داده آنها تا 20 درصد کاهش یافته باشد.
علاوه بر این، تسهیلات اینچنینی شامل دانشبنیانهایی خواهد شد که سابقه فروش محصول دارند و میزان فروش آنها در سال گذشته کمتر از 50 میلیارد تومان بوده باشد. شرایط بازپرداخت این وامها اینگونه است که اگر از صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوقهای پژوهش و فناوری گرفته شود با نرخ 9 درصد خواهد بود و اگر از بانکهای همکار با صندوق اخذ شود میبایست نرخ 12 درصد محاسبه شود. اولین قسط نیز 6 ماه بعد از دریافت تسهیلات دریافت خواهد شد.