بر اساس توافق وزارت صمت و پلیس راهور، راهکاری جدید برای پایان دلال بازی خودرو در سایتها و اپلیکیشنهای فروش این محصولات اندیشیده شد.
داستان از جایی شروع میشود که دلالان بازار خودرو بدون توجه به نیاز بازار و قیمت ارز برای حفظ عطش خرید مردم قیمتهای خودرو در بازار را دستکاری میکردند. از آنجایی که طرحهای اندیشیده شده وزارت صمت برای تعدیل بازار خودرو، خریداران را پشت در بنگاها در انتظار شرایط بهتر نگه داشته بود، دلالان بازار با بالا بردن کذب قیمتهای خودرو قصد در مجاب کردن مردم برای خرید خودرو و جا نماندن از بازار این محصول را داشتند.
دلالان خودرو با آگهی کردن خودروها با قیمت نجومی در سایتها و اپلیکیشنهای فروش خودرو، قیمت این محصول را در بازار افزایش میدادند؛ در حالی که بسیاری از این آگهیها صوری بودند و شخص آگهی کننده اصلا خودرویی برای فروش در اختیار نداشت!
در واقع مشکل اصلی در بالا رفتن قیمت خودرو این بود که خریداران با آگهیهایی مواجه میشدند که بهصورت صوری ثبت شده بودند. در ابتدا برای جلوگیری از اینگونه قیمتدهیها مقرر شد سایتهای آگهی کننده قیمت ارائه شده از سوی فروشندگان را به نمایش نگذارند و فیلد مربوط به قیمت محصول را با عبارت “قیمت توافقی” پر کنند. در زمان مراجعه خریداران به این آگهیها با عبارتهایی مانند «فعلا قصد فروش نداریم، قیمتها رو به بالاست و خودرو گرانتر هم میشود» مواجه میشدند.
اما سیاستهای جدید رئیس کمیته نظارت بر کسبوکارهای مجازی و مدیرکل دفتر خدمات عمومی (مرکز اصناف) وزارت صمت با همکاری پلیس راهور و سایتهای آگهی کننده اتخاذ کردهاند سبب شده آگهیهای تقلبی که در پلتفرمها عرضه میشود، کنترل شود و بدین جهت میتوان بازار خودرو را بهصورت کامل کنترل کرد.
بر این اساس مقرر شد: برای آنکه فرصتطلبیها به پایان برسد و فضای خرید و فروش خودرو در سایتها شفاف شود، قرار است برای خودرویی که در سایتها برای فروش عرضه میشود، پلاک آن راستیآزمایی شود. در حقیقت افرادی میتوانند خودروی خود را در سایت برای فروش، آگهی کنند که مالک خودرو باشند، یعنی سند به اسم آگهی دهنده باشد.
همچنین بهدلیل آنکه این سایتها در جمهوری اسلامی ایران در حال کار هستند باید همکاریهای لازم با وزارت صمت را داشته باشند و با قرار دادن IP اختصاصی خود در اختیار پلیس راهور، مجوز انتشار آگهی را کسب کنند.