رئیس مرکز ملی فضای مجازی از راهکارهای جدید ایجاد دسترسی به پلتفرم های فیلتر شده در کشور توسط دولت خبر داد. اما این سیستم چگونه کار میکند؟
همزمان با جلسه نود و ششم شورای عالی فضای مجازی در بهمن ماه سال گذشته، مقرر شد تا سکوهای پرطرفدار و مشهور خارجی در قالب پوسته و با سازوکار حکمرانی پذیر در کشور رفع فیلتر شوند. حال طبق آخرین اخبار داخلی، سید محمد امین آقامیری، بهعنوان رئیس مرکز ملی فضای مجازی از نحوه دسترسی به پلتفرم های فیلتر شده در کشور خبر داده است.
رفع محدودیت پلتفرم های فیلتر شده
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در مورد راهکارهای رفع محدودیت گفت:
با توجه به تجربه یک سال گذشته که پیشرفتی در حوزه دسترسی به سکوهای فیلتر شده نداشتیم، دو راهکار جایگزین پیدا شد که با کمک ابزارهای فنی، شرکتهای دانش بنیان توانستهاند سازوکاری بگذارند که قوانین و مقررات ما پیاده و در دسترس قرار بگیرد و اکنون در مرحله آزمایش قرار دارد.
همچنین وی عنوان کرد:
سکوها یا دسترس هستند یا ما را تحریم کردهاند یا مسدود هستند. قرار شد تا برای سکوهای تحریمی مجوز ابزارهای تحریم شکن صادر شود تا در اختیار مردم قرار بگیرد. درباره سکوهای مسدود شده اگر کسی به نمایندگی از آنها یا بهوسیله واسطه مذاکراتی انجام دهند که قوانین و مقررات ما را رعایت کنند در نتیجه تکلیف آنها نیز مشخص میشود. آن چیزی که برای ما اصل است پیاده شدن قوانین و مقررات است که با بهرهگیری از ابزارهای فنی و کمک دوستان دانش بنیان، توانستهایم بهصورت آزمایشی سازوکاری بگذاریم که قوانین و مقررات ما پیاده و در دسترس قرار بگیرد. طبق بررسیها سرعت و کیفیت این طرح خوب بوده است.
در مجموع باید گفت این دیدگاه دولت که سکوهای خارجی با توجه به قوانین و مقررات داخلی کشورمان به ارائه خدمات در کشور بپردازند حرفی عجیب و قابل تامل است؛ زیرا برای سکوهای فیلتر شده و پرطرفداری چون اینستاگرام، یوتیوب و تلگرام که کاربران چند میلیاردی در سرتاسر جهان دارند یک کار بیهوده تلقی میشود. در ضمن باید به این نکته نیز اشاره کنیم که استفاده از هوش مصنوعی و سخت افزارهای چینی و روسی برای اعمال سختگیرانهترین شرایط فیلترینگ نیز میتواند بهعنوان یک عامل تشدید محدودیت شناخته شود.
این راهکار حاکمیت تنها یک هدف دارد؛ آنهم ایجاد بستر اینترنت محدود و کنترل شده و اعمال آن روی سکوهای پرطرفدار خارجی است که در نهایت آغازگر عصر اینترنت ملی خواهد بود.