پروژه بزرگترین دوربین دیجیتالی جهان با ابعاد حیرت آور 3.2 میلیارد پیکسل به پایان رسیده و همه منتظر هستند تا تصاویر دوربین LSST را ببینند.
دوربین LSST چشمی که قرار است با 3.2 میلیارد پیکسل هر شب به اندازه 15 ترابایت داده از آسمان جمع آوری کند، بالاخره پس از 9 سال رونمایی شد. این دوربین دیجیتالی به عنوان بزرگترین دوربین مورد استفاده در نجوم قرار است در مرکز رصدخانه ورا روبین که آماده کاوش در آسمانهای جنوبی است، فعالیت کند. خبر رونمایی از چنین دوربین حیرت آوری توانسته در چند روز اخیر جو رسانهای عظیمی در اخبار تکنولوژی به راه بیندازد. از همین رو ما هم قصد داریم تا به معرفی یکی از جذابترین اختراعات جدید بشر، یعنی دوربین دیجیتالی LSST بپردازیم.
بزرگترین دوربین دیجیتالی جهان
هدف اصلی رصد خانه روبین از ساخت و استفاده چنین دوربین دیجیتالی عظیمی، بررسی گسترده و تقریبا ثابت فضا است که در نتیجه آن داده های ارزشمندی از ترکیب جهان، ماهیت و توزیع ماده تاریک، انرژی تاریک و انبساط جهان، شکلگیری کهکشان، منظومه شمسی به دست خواهد آمد.
این دوربین از لنز اپتیکال 5.1 فوتی خود برای نوردهی 15 ثانیه ای از آسمان استفاده میکند و به طور خودکار فیلترها را برای مشاهده نور در هر طول موج از ماوراء بنفش تا مادون قرمز تغییر میدهد. نظارت دائمی آن بر آسمانها در نهایت میتواند به یک تایم لپس جذاب از گردش آسمان تبدیل شود.
دوربین دیجیتالی LSST در رصد خانه روبین
ژلیکو ایوزیک، اخترفیزیکدان دانشگاه واشنگتن و مدیر ساخت و ساز رصدخانه روبین اعلام کرده که به زودی عملیات فیلم برداری از آسمان را شروع خواهند کرد که نتیجه آن کامل ترین تصویری خواهد بود که از آسمان شب گرفته شده است.
در واقع این تیم برای به نتیجه رساندن این پروژه به به یک دوربین دیجیتال رولز رویس نیاز داشتند. اما بهتر است به یاد داشته باشید که این دوربین دیجیتال در واقع میلیونها برابر دوربین رولز رویس قیمت دارد و با وزن 2800 کیلوگرمی خود حتی از یک خودرو شیک نیز سنگینتر است.
آرون رودمن یکی از سرپرستان این پروژه در مصاحبه ای اعلام کرده که شخصاً از مطالعه انبساط جهان با استفاده از لنزهای گرانشی برای درک بهتر انرژی تاریک بسیار هیجانزده بوده و به کشفیات مهمی اشاره کرد که در آینده با استفاده از لنز 3.2 میلیارد پیکسلی این دوربین LSST ثبت خواهد شد.
آلودگی نوری؛ مشکلی در مقابل دوربین LSST
طراحان این رصد خانه را برای دورماندن از آلودگی شهرها در منطقه آتاکامای شیلی که منطقه مشهوری برای تسلکوپها است، قرار دادهاند. البته حتی قرار گرفتن در چنین مکانی نیز لنزهای دوربین را از آلودگی نور ماهواره ها در امان نگه نداشته و حتی ماهواره هایی که به صورت گروهی در قالب صورت فلکی فعالیت میکنند، عملیات رصد را با مشکل مواجه کرده و رودمن آنها را مزاحم بزرگی میداند.
رودمن همچنین اعلام کرده که با افزایش تعداد و نور ماهواره ها، در آینده عملیات رصد را به مشکل بیشتری مواجه خواهند کرد. بررسی این موضوع در سال 2022 نشان داد که حدود 42 هزار ماهواره شرکت اسپیس ایکس در 30 درصد تصاویر گرفته شده توسط دوربین LSST حضور دارند.
طبق اعلام منابع مختلف قرار است تا اولین تصاویر دوربین LSST در سال 2025 به صورت رسمی منتشر شود. البته برای صورت گرفتن چنین کاری باید قسمت های دوربین از شمال کالیفرنیا به شیلی ارسال شده و در آنجا با تکمیل شدن گنبد رصدخانه، آینه های آن نصب خواهد شد. بنابه نظر دانشمندان، این دوربین میتواند تعداد اجرام شناخته شده در جهان را تا 10 برابر افزایش دهد.
بنابراین با داشتن چنین دوربینی که قدرت ثبت تصاویر 3200 مگاپیکسلی را دارد، در آینده خواهیم دانست که جهان ما تا چه قدر واقعا پویا است.