گزارش جدید سازمان جهانی هواشناسی نشان میدهد، با توجه به بلایای طبیعی متعدد در خاورمیانه و آسیا، این دو فاجعه خیزترین مناطق جهان بودهاند.
طبق گزارش جدیدی که اخیراً توسط سازمان جهانی هواشناسی (WMO) منتشر شده، آسیا و خاورمیانه بیش از هر منطقه دیگری در زمین تحت تاثیر بلایای طبیعی مرتبط با آب و هوا و اقلیم قرار دارند. این گزارش حاکی از افزایش مداوم خطرات در این مناطق است.
تغییر اقلیم باعث تشدید انواع بلایای طبیعی از گرمازدگی تا سیل و توفان در سراسر جهان میشود. اما بهخاطر انتشار گازهای گلخانهای ناشی از سوختهای فسیلی آسیا و خاورمیانه سریعتر از میانگین جهانی گرم میشود و این مشکل در این مناطق بهطور ویژهای حاد است.
نگرانی از فاجعه و بلایای طبیعی متعدد در آسیا و خاورمیانه
آندریا سلست سائولو، دبیر کل سازمان هواشناسی جهانی در بیانیهای مطبوعاتی گفت:
نتیجهگیریهای این گزارش نگرانکننده است. تغییر اقلیم باعث تشدید فراوانی و شدت چنین رویدادهایی شده و به شدت بر جوامع، اقتصادها و مهمتر از همه جان انسانها و محیط زیستی که در آن زندگی میکنیم تأثیر میگذارد.
سال گذشته بسیاری از کشورهای منطقه رکوردهای دما را شکستند که با توجه به اینکه این سال، گرم ترین سال ثبت شده برای کره زمین نیز بود، جای تعجب ندارد. امواج گرمازدگی سهمگین در سراسر چین، جنوب آسیا و جنوب شرق آسیا گسترش یافت و بر دستکم یک سوم از جمعیت جهان در سال گذشته تأثیر گذاشت. تنها در هند، امواج گرما که از آوریل تا ژوئن ادامه داشت، جان دستکم ۱۱۰ نفر را گرفت و در حالی که مرگ ناشی از گرمازدگی اغلب به درستی شمارش نمیشود، احتمالاً آمار بیش از این خواهد بود.
در سال ۲۰۲۳، آسیا شاهد ۷۹ مورد بلایای مرتبط با آب بود. اکثر این بلایا سیل و طوفان بودند که بهطور کلی بر ۹ میلیون نفر در منطقه تأثیر گذاشت و جان دستکم ۲۰۰۰ نفر را گرفت.
گرمایش کره زمین با افزایش تبخیر، میزان رطوبت هوا را افزایش میدهد. این امر میتواند منجر به بارشهای شدیدتر شود. همچنین توفانهای گرمسیری میتوانند با گرم شدن اقیانوسها، انرژی بیشتری را به شکل گرما جذب کنند. به گزارش سازمان هواشناسی جهانی، دمای سطح دریا در سراسر آسیا در سال گذشته به بالاترین حد خود رسید. با ذوب شدن یخچالها و گسترش اقیانوسها، بالا آمدن سطح آب دریا جوامع ساحلی را در برابر سیل آسیبپذیرتر میکند.
سیلها و طوفانهای شدید در هند، پاکستان و نپال بین ژوئن و آگوست سال گذشته جان دستکم ۶۰۰ نفر را گرفت. طوفان سهمگین موچا، قدرتمندترین توفان گرمسیری که طی یک دهه گذشته در خلیج بنگال شکل گرفته است، جان دستکم ۱۵۶ نفر را گرفت.
به گفته آرمیدا سولسیا علشجبانا، دبیر اجرایی کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوس آرام، اگر سیستمهای هشدار سریع وجود نداشت، ممکن بود افراد بیشتری در اثر خشم موچا جان میباختند. علشجبانا در بیانیه مطبوعاتی گفت: «آمادگی بهتر جان هزاران نفر را نجات داد.» سازمان ملل متحد بهدنبال حصول اطمینان از این است که تا پایان سال ۲۰۲۷، هر فردی در سراسر جهان بتواند قبل از وقوع رویدادهای آب و هوایی فاجعهبار، هشدارهای اولیه را دریافت کند.
هارژیت سینگ، فعال محیط زیستی در بیانیهای گفت:
کشورهای در حال توسعه در آسیا بدون داشتن وسایل کافی برای مقابله با بلایای قابل پیشبینی و تأثیرات بدتر شونده تغییرات آب و هوایی، بار سنگین مصیبتهای مرتبط با تغییرات اقلیمی را به دوش میکشند. همبستگی بینالمللی و حمایت مالی کشورهای ثروتمند برای توانمندسازی این کشورها در جهت ایجاد تابآوری و واکنش مؤثر به تأثیرات نابرابر تغییرات آب و هوایی امری ضروری است.