اختراعات جنرال موتورز

نگاهی به اختراعات جنرال موتورز که صنعت خودروسازی جهان را متحول کرد

جنرال موتورز در طول تاریخ طولانی فعالیت خود، اختراعات بزرگی داشته که هر یک به پیشرفت صنعت خودروسازی کمک کرده‌اند. اما مهمترین اختراعات جنرال موتورز کدامند؟

جنرال موتورز که برندهای بزرگی مانند کادیلاک، شورولت و بیوک از جمله زیرمجموعه‌های آن محسوب می‌شوند، در طول دهه‌ها فعالیت خود نه فقط یکی از بزرگترین خودروسازان جهان، بلکه یکی از پیشگام‌ترین‌ها در زمینه خلق و استفاده از ابدعات و اختراعات جدید در خودروها بوده است.

آشنایی با مهمترین اختراعات جنرال موتورز

این غول آمریکایی در تمام این سال‌ها و با اختراعات و ابداعات متعددش، تاثیر بزرگی بر پیشرفت صنعت خودروسازی در سراسر جهان داشته است. ابداعاتی که بخش مهمی از آن‌ها تا امروز هم منسوخ نشده‌اند؛ بلکه صرفا در اشکالی مدرن‌تر و پیشرفته‌تر و بر مبنای همان ایده اولیه همچنان در حال استفاده هستند.

با توجه به این مهم، در طول مطلب پیش رو قصد داریم شما را با برخی از مهمترین اختراعات جنرال موتورز آشنا کنیم که نقش مهمی در تبدیل خودروها به ابزارهایی ایمن‌تر و راحت‌تر داشته‌اند.

تولید انبوه خودرو

الدزمبیل Curved Dash

یکی از رایج‌ترین اشتباهات تاریخی درباره صنعت خودروسازی این بحث است که فورد مدل T را نخستین خودرو تولید انبوه جهان می‌دانند. اما باید بدانید که فورد مدل تی در واقع اولین خودرو تولید انبوهی بود که به فروش بالایی رسید.

از سویی، نخستین خودرو تولید انبوه تاریخ، الدزمبیل Curved Dash محسوب می‌شود که جنرال موتورز طی سالیان 1901 تا 1907 و با استفاده از تکنیک‌های اولیه تولید انبوه، حدود 19 هزار نسخه از آن را تولید کرد.

استارت برقی

کادیلاک: استارت برقی

ایده استفاده از استارت برقی در واقع از این مسئله ناشی می‌شد که روشن کردن پیشرانه‌های احتراقی با استفاده از هندل‌های آن زمان، قدرت زیادی نیاز داشت و این کاری نبود که بسیاری از بانوان بتوانند یا حتی مایل باشند انجام بدهند. در واقع به همین دلیل هم بود که کلارا فورد، همسر هنری فورد از خودرو برقی استفاده می‌کرد.

با وجود این، یکی از مهمترین اختراعات جنرال موتورز که در واقع به کادیلاک، زیرمجموعه این شرکت متعلق است، قابلیت استارت برقی بود. کادیلاک که از سال 1909 به جنرال موتورز پیوسته بود، در سال 1912 قابلیتی ارائه کرد که با استفاده از یک دکمه، امکان روشن کردن موتور خودرو را فراهم می‌کرد. این اختراع به‌حدی کاربردی و مفید جلوه کرد که به‌سرعت عموم رقبای جنرال موتورز نیز شروع به تقلید از آن کردند.

پیشرانه V8

پیشرانه V8

طراحی استارت برقی و امکان روشن کردن راحت موتور، سرآغازی شد برای ساخت خودروهایی با پیشرانه‌های بزرگ، با تعداد سیلندرهای بیشتر و طبیعتا قدرت بالاتر.

روشن کردن پیشرانه‌هایی با تعداد سیلندرهای زیاد با استفاده از هندل کار دشواری بود، اما با وجود استارت برقی که به‌سادگی امکان روشن کردن موتور را فراهم می‌کرد، ایده ساخت موتورهای بزرگ‌تر با سیلندرهای بیشتر به‌‌تدریج به‌طور جدی‌تری پیش کشیده شد.

امروزه تصور دنیای گسترده و متنوع خودروهای آمریکایی بدون وجود موتور V8 برای ما غیرممکن است و این اهمیت اختراعی که کادیلاک در سال 1914 عرضه کرد را روشن می‌کند. یک پیشرانه 5.1 لیتری V شکل با قدرت 70 اسب بخار که حداکثر سرعت 105 کیلومتر بر ساعت را برای خودرو به‌ارمغان می‌آورد.

برف‌پاک‌کن برقی

برف‌پاک‌کن برقی

استفاده از برف‌پاک‌کن برقی نیز اگرچه به‌طور عمده از دهه 1940 آغاز شد، اما در واقع از جمله اختراعات جنرال موتورز محسوب می‌شود.

برف‌پاک‌کن برقی اولین بار در سال 1926 توسط رابرت بوش آلمانی ابداع شد و ظرف یک سال، کادیلاک آن را در خودروهای خود استفاده کرد. البته اولین برف‌پاک‌کن‌های برقی در آن زمان چندان قابل اعتماد نبودند؛ در نتیجه برای بازه زمانی در حدود دو دهه، این ایده کنار گذاشته شد تا این‌که از دهه 1940 مجددا استفاده از برف‌پاک‌کن‌های برقی رواج پیدا کرد.

گیربکس سینکرومش

گیربکس سینکرومش

یکی از بزرگترین اختراعات جنرال موتورز که به پایه‌ای برای تمام ابداعات و پیشرفت‌های بعدی در گیربکس خودرو بدل شد، ابداع گیربکس سینکرومش در سال 1928 بود.

در واقع و تا پیش از این ابداع، تعویض دنده در خودروهای اولیه، کار بسیار دشواری محسوب می‌شد که به قدرت بدنی بالا و در عین حال هماهنگی دقیق دنده و کلاچ نیاز داشت. گیربکس سینکرومش اما این مشکل را با تشخیص خودکار سرعت شفت ورودی و هماهنگ کردن آن با سرعت چرخ‌دنده انتخابی رفع کرد و نه فقط از سروصدای ناشی از اصطکاک در زمان تعویض دنده کاست، بلکه به ساده‌تر شدن این فرآیند و پیشرفت‌های بعدی نیز منجر شد.

رادیوی خودرو

رادیوی خودرو

اولین رادیو خودرو نیز از جمله اختراعات جنرال موتورز است. کادیلاک طی سالیان 1927 تا 1940 یک برند لوکس به‌نام لاسال تاسیس کرده بود که از نظر اهمیت در رده‌ای بالاتر از بیوک قرار می‌گرفت و معمولا ابداعات جالبی در خودروها به‌کار می‌بست.

در همین راستا و در سال 1929، لاسال خودرویی عرضه کرد که امکان سفارش رادیو برای آن وجود داشت. این رادیو که البته قبل از تحویل خودرو به مشتری و در نمایندگی روی آن نصب می‌شد، ابعاد بزرگ، قیمت بالا و تداخل سیگنال زیادی داشت. البته جنرال موتورز بعدها برای رفع این ایرادها تلاش زیادی به خرج داد.

آزمایش تصادف

آزمایش تصادف

در آغازین سال‌های عمومیت یافتن خودرو در بین مردم، رانندگی کار خطرناکی به‌شمار می‌رفت؛ به‌نحوی که فقط در سال 1934 در آمریکا، از هر 100 هزار نفر، 29 نفر در سوانح جاده‌ای جان می‌باختند.

این مسئله باعث شد تا جنرال موتورز در سال 1934 به ابداع نخستین آزمایش تصادف رانندگی در صنعت خودروسازی جهان بیندیشد و بدین‌منظور، تاسیسات آزمایشی میلفورد را برای تست تصادف تاسیس کرد. این آزمایش‌ها به‌سرعت مورد تقلید رقبای جنرال موتورز قرار گرفتند و در نهایت نیز روند وضع قوانین رسمی برای این موضوع در سراسر جهان آغاز شد.

گیربکس اتوماتیک

گیربکس اتوماتیک

اولین گیربکس اتوماتیک صنعت خودروسازی جهان نیز از جمله اختراعات جنرال موتورز است. توسعه گیربکس چهار سرعته اتوماتیک هایدرومتیک الدزمبیل در سال 1939 باعث شد تا رانندگان دیگر بدون نیاز به تعویض دستی دنده بتوانند به رانندگی بپردازند.

این اختراع، ابداع بزرگی در صنعت خودروسازی جهان محسوب می‌شد و تقریبا همزمان با پایان جنگ جهانی دوم، گیربکس اتوماتیک به رایج‌ترین نوع گیربکس در عموم خودروهای آمریکایی بدل شد.

چراغ راهنما

چراغ راهنما

آن‌چه امروزه به‌عنوان چراغ راهنما می‌شناسیم نیز از جمله اختراعات جنرال موتورز است. در واقع و تا پیش از اختراع چراغ راهنما، رانندگان در زمان لازم، برای اعلام قصد خود مبنی بر پیچیدن به چپ یا راست ناگزیر بایستی دست خود را از پنجره خارج کرده و موضوع را به دیگر رانندگان اعلام می‌کردند.

بعدها و در سالیان پیش از جنگ جهانی دوم، ابزاری به‌نام ترافیکاتور ابداع شد که با یک نوار نارنجی از کنار خودرو خارج می‌شد و به دیگر رانندگان، جهت چرخش خودرو را اعلام می‌کرد.

با وجود این‌که استفاده از ترافیکاتور تا اوایل دهه 60 نزد برخی خودروسازان رایج بود، اما سال‌ها قبل از این تاریخ و به‌طور دقیق در سال 1939، بیوک برای این موضوع از چرا‌غ‌های قرمز چشمک‌زنی در پشت خودروهای خود استفاده کرد که به‌مراتب ابزار ساده‌تری از ایده‌های پیشین محسوب می‌شدند و بعدها نیز چراغ راهنما نام گرفتند.

نور بالای خودکار

اختراعات جنرال موتورز: نوربالای خودکار

در سال 1952 و برای اولین بار شاهد استفاده از نوربالای خودکار در خودروهای جنرال موتورز بودیم. الدزمبیل در این تاریخ از یک چراغ جدید با نام چشم خودکار رونمایی کرد که با استفاده از یک سنسور تشخیص نور که روی داشبورد نصب می‌شد، در زمان شناسایی نور خودروهای روبه‌رو، به‌طور خودکار از شدت نور چراغ‌های جلویی می‌کاست.

این ابزار البته در اولین سال‌های عرضه خود کارکرد ایده‌آلی نداشت و برای مثال به نور بیلبوردهای تبلیغاتی یا دیگر نورهای خیابان نیز واکنش نشان می‌داد؛ با وجود این جنرال موتورز به‌تدریج و در آینده این فناوری را بهبود بخشید و در دیگر خودروهای مجموعه خود از جمله بیوک، کادیلاک و پونتیاک مورد استفاده قرار داد.

سیستم تعلیق بادی

سیستم تعلیق بادی

سیستم تعلیق بادی اولین بار در سال 1957، توسط کادیلاک و در الدورادو بروگام مورد استفاده قرار گرفت. این قابلیت که امروزه هم فقط در خودروهای لوکس دیده می‌شود، در حدود نیم قرن پیش، سواری فوق‌العاده نرم و راحتی را برای الدورادو بروگام فراهم کرده بود و کنترل بدنه و هندلینگ خودرو را نیز تا سطح بالایی ارتقا داده بود.

توربوشارژر

توربوشارژر: اختراعات جنرال موتورز

توربوشارژ نیز از جمله اختراعات جنرال موتورز است که اولین بار در الدزمبیل جت‌فایر و در سال 1962 استفاده شد. استفاده از یک توربوشارژر گرت روی پیشرانه 3.5 لیتری V8 این خودرو منجر به افزایش 16 درصدی قدرت موتور و رسیدن آن به رقم 215 اسب بخار شد. همچنین، شتاب صفر تا صد خودرو نیز نسبت به نسخه تنفس طبیعی تا پنج ثانیه بهبود پیدا کرد. همزمان، شورولت نیز در کورویر از یک پیشرانه شش سیلندر توربوشارژ استفاده کرد.

با وجود این، نخستین موتورهای توربوشارژ با مشکلات و ایرادات زیادی مواجه بودند و در نتیجه همین موضوع هم بود که تولید جت فایر تنها برای دو سال و در 3765 نسخه انجام شد.

سیستم تهویه اتوماتیک

سیستم تهویه اتوماتیک

اولین بار و در سال 1954، شرکت آمریکایی نش از نخستین کولر خودرو رونمایی کرد؛ قابلیتی که به‌سرعت برای بسیاری دیگر از خودروهای آمریکایی نیز مورد استفاده قرار گرفت.

از سویی، جنرال موتورز با الهام از همین ایده، نخستین سیستم تهویه اتوماتیک را در سال 1964 توسعه داد و در کادیلاک دویل مورد استفاده قرار داد. با وجود این سیستم، راننده کافی بود دمای مد نظر خود را تعیین کند تا همه‌چیز به‌سادگی و به‌شکل خودکار انجام شود.

گرم کن صندلی

گرم‌کن صندلی از جمله اختراعات جنرال موتورز

اگرچه گرم کن صندلی در سال 1951 و توسط رابرت بالارد اختراع شده بود، اما حدود 15 سال طول کشید تا این تکنولوژی در یک خودرو تولیدی جنرال موتورز استفاده شود. در نهایت، گرم کن صندلی اولین بار در سال 1965و در کادیلاک فلیت وود به‌عنوان یک آپشن اضافی با قیمت 467 دلاری ارائه شد.

سیستم کنترل کشش الکترونیکی

سیستم کنترل کشش الکترونیکی

اولین نسخه سیستم کنترل کشش امروزی در بیوک ریویرا مدل 1971 با نام مکس ترک استفاده شد. این سیستم با تکیه بر یک کامپیوتر ترانزیستوری، سرعت چرخش چرخ‌های جلو و عقب را رصد می‌کرد و در زمان تشخیص هرزگردی چرخ‌های عقب، قدرت موتور را کاهش می‌داد.

ایربگ

ایربگ از جمله اختراعات جنرال موتورز

اگرچه ایربگ در سال 1952 و توسط مهندس جان هتریک اختراع شده بود، اما استفاده از آن در نخستین خودروها تا دهه 1970 میلادی به طول انجامید. جنرال موتورز اولین بار و در سال 1974 از ایربگ در مدل‌های فول سایز کادیلاک، بیوک و الدزمبیل استفاده کرد.

کامپیوتر سفری

کامپیوتر سفری از جمله اختراعات جنرال موتورز

یکی دیگر از اختراعات جنرال موتورز، ابداع نخستین کامپیوتر سفری بود. آپشنی که در سال 1978 و در کادیلاک سویل، برای ارائه اطلاعات مفیدی مانند مصرف لحظه‌ای سوخت، میزان شعاع حرکتی خودرو با سوخت باقی‌مانده و زمان تخمینی رسیدن به مقصد کاربرد داشت.

سیستم غیرفعال‌سازی سیلندرها

اختراعات جنرال موتورز

سیستم غیرفعال‌سازی سیلندرها، سال‌ها قبل از اولین استفاده‌اش ابداع شده بود؛ اما تا دهه 1970 و در واقع تا زمان افزایش شدید قیمت سوخت، ضرورتی به استفاده از آن احساس نشده بود. افزایش قیمت سوخت اما باعث شد تا در سال 1981، همه خودروهای کادیلاک به سیستم غیرفعال‌سازی سیلندرها مجهز شوند.

در این سال‌ها، پیشرانه‌ها را با نام V8-6-4 می‌شناختند که حاکی از امکان فعالیت آن‌ها با 4 یا 6 سیلندر بود. البته که این سیستم به‌دلیل ضعف و نقایص سامانه‌های الکترونیکی آن دوران، در ابتدا به‌درستی کار نمی‌کرد و بعد از مدتی کنار گذاشته شد؛ ولی در هر حال بستری برای توسعه حرفه‌ای‌تر این قابلیت در آینده فراهم کرد.

هدآپ دیسپلی

اختراعات جنرال موتورز

اولین بار از هدآپ دیسپلی در صنعت هوانوردی استفاده شد؛ اما جنرال موتورز خیلی زود متوجه کاربردهای این فناوری در خودروها نیز شد و به همین دلیل، یک نسخه مناسب برای خودرو از این فناوری را توسعه داد و در 50 نسخه از الدزمبیل کاتلاس سوپریم کانورتیبل ایندی 500 پیس کار نصب کرد و در اختیار مشتریان خاصی قرار داد.

بعدها و در سال 1990، هدآپ دیسپلی به‌عنوان یک آپشن برای کاتلاس سوپریم مورد استفاده قرار گرفت. این سیستم قادر بود سرعت خودرو را روی شیشه جلو نمایش دهد.

برف‌پاک‌کن خودکار

اختراعات جنرال موتورز

اولین بار و در دهه 1970 میلادی، سیتروئن یک برف‌پاک‌کن خودکار را معرفی کرده بود، ولی جنرال موتورز در سال 1996، اولین سیستم برف‌پاک‌کن خودکار کاملا برقی را معرفی کرد و در کادیلاک دویل و الدورادو مورد استفاده قرار داد. این تکنولوژی به‌مرور در اختیار بیوک نیز قرار گرفت.

دوربین دید در شب

اختراعات جنرال موتورز

استفاده از دوربین دید در شب نیز از جمله اختراعات جنرال موتورز است. این غول آمریکایی در سال 2000 و با همکاری شرکت صنایع دفاعی ریتون، این فناوری را برای خودروها طراحی و در کادیلاک دویل استفاده کرد.

سیستم دید در شب کادیلاک از یک سنسور مادون قرمز برای نمایش اشیا روی هدآپ دیسپلی برخوردار بود و جالب این‌که با وجود قیمت نسبتا گران دو هزار دلاری‌اش، در اولین سال عرضه آن حدود 7 هزار مشتری، آن را به‌عنوان یک آپشن اضافی برای دویل سفارش دادند.

بیشتر بخوانید:
۸ شاسی بلند جدید سال ۲۰۲۴ که مصرف سوختشان به‌طرز باورنکردنی پایین است بیوک الکترا L و الکترا-LT در نمایشگاه پکن رونمایی شدند تمام محصولاتی که چری به نمایشگاه خودرو پکن ۲۰۲۴ آورد مرسدس بنز اس کلاس ۲۰۲۵ معرفی شد؛ لوکس، مدرن و گران قیمت