باتری تازه توسعه یافته توسط یک شرکت نوپای آمریکایی با نام باتری الماسی تا چند هزار سال دوام دارد و میتواند انقلابی در عرصه خودروهای برقی به پا کند.
مدت زمان مورد نیاز برای شارژ یکی از نقاط ضعف خودروهای برقی است که در صورت ارائه راهکاری کارآمد و کمهزینه برای آن، میتواند جان تازهای به این عرصه ببخشد؛ عرصهای که با افت فروش تسلا و شرکتهای بزرگ دیگر خطراتی را پیش رو خود میبیند. جدیدترین اخبار خودرو نشان میدهند که یک تکنولوژی جدید تحت عنوان باتری الماسی میتواند با دوام فوقالعاده طولانی خود خودروهای برقی را متحول کند.
باتری الماسی، فناوری انقلابی خودروهای برقی
«نانو دایمند باتری» (Nano Diamond Battery یا به اختصار NDB)، استارتاپی مستقر در کالیفرنیا است که بهتازگی طرح خود برای نوعی باتری با نام «باتری الماسی» را ارائه داد. این شرکت حتی یک نمونه اولیه با عنوان Diamond Nuclear Voltaic را توسعه داده است. باتری این شرکت از ضایعات هستهای ساخته میشود و به ادعای آنها میتواند تا 28 هزار سال کار کند. بله، درست خواندید؛ 28 هزار سال و به نظر میرسد این رقم واقعی است.
باتری شرکت NDB انرژی خود را از ایزوتپهای رادیواکتیو بازیافتی میگیرد که در ضایعات هستهای از جمله گرافیت رادیواکتیو پیدا میشود. این باتری در صورت پیادهسازی در یک ماشین الکتریکی میتواند تا 90 سال کار کند. هر واحد یک الماس تکبلوری دارد که از ایزوتپها انرژی جذب میکند و شرکت NDB مدعی است که این باتریها میتوانند بدون توقف انرژی تولید کنند و در نتیجه چند هزار سال دوام بیارند یا به عبارت دیگر، عملاً هیچوقت شارژشان تمام نشود.
این الماسهای میکروسکوپی بهدلیل بازدهی حرارتی مناسب خود میتوانند به محض تولید الکتریسیته حرارت را از ایزوتپهای رادیواکتیو بگیرند. لایه الماس پلیکریستالی هم که نقش کاور باتری را ایفا میکند در خود تشعشعات دارد و جنس آن تا 12 برابر مقاومتر از فولاد ضد زنگ است.
البته اگر این سوال برایتان پیش آمده که این تشعشعات رادیواکتیو چطور به انسان ضرر نمیرسانند، شرکت NDB میگوید از آنجا که الماس رادیواکتیو زیر چندین لایه از الماس مصنوعی با مقاومت فوقالعاده بالا قرار میگیرد، این قسمت از باتری برای انسانها «کاملاً ایمن» است. الماس مصنوعی مذکور نقش یک لایه حفاظتی ضد دستکاری را دارد که از نشت جلوگیری میکند.
حتی افزون بر این، NDB تضمین میکند که سطح تشعشع یک سلول باتری آنها حتی از بدن انسان کمتر است و به همین خاطر حتی امکان استفاده از آن در گوشیهای هوشمند و تبلتها وجود دارد. در مجموع این باتری الماسی ظرفیت استفاده در حوزههای مختلف را دارد؛ از کالاهای مصرفی الکترونیکی و تجهیزات پزشکی تا صنعت هوافضا و خودروهای برقی.
هرچند هنوز باتری الماسی در مرحله توسعه به سر میبرد و قیمت آن هم مشخص نیست، این استارتاپ کالیفرنیایی در مقطع کنونی آن را به شرکای تجاری از جمله آژانسهای فضایی میفروشد. با این حال، این باتری میتواند بهعنوان یک تکنولوژی انقلابی در ماشینهای الکتریکی به کار گرفته شود و به یکی از مشکلات اصلی این ماشینها برای همیشه پایان بدهد.