فناوری برنج‌کاری ساسانی

کلاه‌خودهای جنگی ساسانی نشان دادند ایرانیان باستان در فناوری فلزکاری پیشرفته استاد بودند

بررسی کلاه‌خودهای جنگی ساسانی نشان می‌دهد فناوری برنج‌کاری در ایران باستان بسیار پیشرفته بوده و فلزکاران ساسانی در ساخت آلیاژهای مسی، مهارتی بی‌نظیر داشتند.

برای مدت‌ها، دانش ما از فناوری فلزکاری در امپراتوری ساسانی محدود بود. پژوهشگران موزه بریتانیا و دانشگاه کمبریج، با بررسی آثار فلزی از شهرهای باستانی مرو و نینوا، به درک عمیق‌تری از چگونگی استفاده از برنج در این دوران دست یافته‌اند. این مطالعات پیچیدگی‌های آلیاژهای مس و مهارت فلزکاران ساسانی را روشن کرده است.

فناوری برنج‌کاری ساسانی: گستردگی و پیچیدگی‌های اولیه

مطالعات جدید روی مصنوعات فلزی امپراتوری ساسانی نشان می‌دهد که فناوری برنج‌کاری ساسانی در ایران باستان بسیار زودتر و به اشکال متنوع‌تری از آنچه قبلاً تصور می‌شد، رواج داشته است. محققان با بررسی آثار مربوط به قرون ۴ تا ۷ میلادی، ردپای برنج را در جواهرات، اتصالات و به‌ویژه کلاه‌خودهای نظامی ساسانی کشف کرده‌اند. این یافته‌ها به مهارت بالای فلزکاران باستانی اشاره دارد که رفتار آلیاژهای مختلف مس را به‌خوبی درک کرده و مواد را با دقت انتخاب می‌کردند.

برنج برخلاف برنز که ترکیبی از مس و قلع است، آلیاژی از مس و روی محسوب می‌شود. تولید برنج در دوران باستان نیازمند دانش فنی قابل توجهی بود. پیش از ابداع تقطیر روی، صنعتگران از روشی به نام «سیمانته شدن» استفاده می‌کردند که در آن مس، سنگ معدن روی و زغال چوب را با هم حرارت می‌دادند تا بخار روی جذب مس شود؛ فرآیندی که معمولاً برنجی با سطوح روی کمتر از ۳۰ درصد تولید می‌کرد. کاوش‌ها در مرو قطعات فلزی متعلق به چندین قرن اشغال ساسانی را به دست آورد. محققان ده‌ها شیء از جمله قطعات به‌خوبی حفظ‌شده و مواد به‌شدت خورده‌شده را تحلیل کردند. اولین یافته‌های برنجی مربوط به قرون ۴ و ۵ میلادی شامل تکه‌ای دستبند، یک حلقه، اتصالات و یک سنجاق سر تزیین‌شده با لاجورد و شیشه رنگی بود.

این اشیاء اولیه در قالب ریخته‌گری شده بودند و تحلیل شیمیایی تفاوت‌های زیادی در میزان روی، از حدود ۲ تا ۲۷ درصد، را نشان داد. این تنوع بیانگر منابع فلزی مختلف است؛ احتمالاً فلزکاران از برنج قدیمی استفاده مجدد می‌کردند، برنج را با برنز مخلوط می‌کردند یا با منابع ناهموار مواد تازه کار می‌کردند. برخی قطعات حاوی سرب اضافی بودند که به جریان یافتن فلز مذاب در حین ریخته‌گری کمک می‌کرد. در این مرحله اولیه، برنج به دلیل رنگ طلایی‌اش، بیشتر با ظاهر و ارزش اجتماعی مرتبط بود و برای جواهرات و اقلام نمایشی استفاده می‌شد.

بیشتر بخوانید

نوآوری در کلاه‌خودهای جنگی ساسانی: از زیبایی تا کاربرد نظامی

مواد ساسانی متاخر، داستان متفاوتی را روایت می‌کنند. مصنوعات مربوط به قرون ۶ و ۷ میلادی، شامل مهره‌های برنجی، اتصالات و اشیاء ساخته‌شده از ورق فلز هستند که از طریق چکش‌کاری شکل گرفته‌اند. در این دوره، صنعتگران از مزایای برنج به‌عنوان یک ماده قابل کار بهره می‌بردند. برنج با محتوای روی متوسط، در حین چکش‌کاری سرد، نسبت به برنز کارپذیرتر باقی می‌ماند. فلزکاران می‌توانستند ورق‌های برنجی را با مشکلات کمتری از ترک خوردن یا سخت شدن سریع، برش داده، شکل داده، سوراخ کرده و پرچ کنند.

فناوری برنج‌کاری ساسانی

نمونه بارز این پیشرفت از نینوا به دست آمده است. پژوهشگران چهار کلاه‌خود متاخر ساسانی را بررسی کردند که از معدود نمونه‌های شناخته‌شده از نوع خود هستند. این کلاه‌خودها از طراحی قطعه‌بندی‌شده‌ای متشکل از چندین صفحه متصل به هم، به‌جای یک پوسته یکپارچه، بهره می‌بردند. تحلیل علمی، روش‌های ساخت دقیق را آشکار کرد. یکی از کلاه‌خودها شامل صفحات آهنی بود که با ورق‌های نازک برنج پوشانده شده بودند. برنج در اطراف لبه‌های آهن تا شده و نوارهای برنجی و پرچ‌ها به نگه داشتن کلاه‌خود کمک می‌کردند.

فناوری برنج‌کاری ساسانی

ارتباط نظامی این فلز در چندین یافته برجسته است. کلاه‌خودهای مشابهی از شمال ایران نیز دارای قطعات برنجی هستند. یک زره پولکی برنجی از قصر ابونصر در نزدیکی شیراز نیز همین الگو را دنبال می‌کند. این نمونه‌ها به نقش نظامی گسترده‌تر برنج در اواخر امپراتوری ساسانی اشاره دارند. چنین نقشی با یک ارتش بزرگ و سازمان‌یافته که به تجهیزات استاندارد، سیستم‌های تعمیر و عرضه ثابت مواد متکی بود، مطابقت داشت. تقاضای نظامی در مقیاس وسیع برای برنج، نیازمند تولید منظم و احتمالاً دخالت دولت در کنترل منابع و تولید بود.

تیم تحقیقاتی همچنین مواد ساسانی را با اشیاء برنجی دوره اسلامی مرو که مربوط به قرن ۹ میلادی است، مقایسه کرد. تفاوت آشکار بود: اشیاء دوره اسلامی دارای سطوح روی بالاتر، ناخالصی‌های کمتر و نشانه‌هایی از تولید استانداردتر بودند. این تغییر، ارزش‌گذاری مردم نسبت به این ماده را دگرگون کرد. در دوره ساسانی، برنج نسبتاً کمیاب به نظر می‌رسید و یک شیء برنجی به دلیل خود فلز، منزلت کسب می‌کرد. اما تا دوره اسلامی، دسترسی گسترده‌تر، ارزش این منزلت را کاهش داد و مهارت و کیفیت ساخت، مهم‌تر از ماده خام شد.

33 دیدگاه
بازخورد درون خطی
مشاهده همه نظرات

مقاله خوبی بود باید افتخار کرد

جهل مرکب به علاوه دانش مزخرف امروزی در دانشگاه و دروغ و دشمنی با اصالت و حس ناسیونالیستی میشه این مقاله

نگاه کن این اوشکولا دارند نظر میدن شما که خودتونم خودتون رو قبول ندارید غلط میکنید نظر میدید در پیت های دهاتی آدم شدند

در عوض تاریخ کهن ایران
امروز رو داریم که باسرعت نور به قبلتر از ساسانیان و …در حال سقوطیم

اینا که خیلی سنگین بودن😰

۱ اینکه کاش نت قطع بود ۲ اینکه مقاله زیاد جالب نبود

درود-یعنی با آمدن اسلام روی بیشتری به ایران وارد شد؟چی میگی تو رو بخدا یکی قلم رو از دست این بابا بگیره

مدرس دانشگاه خ بی؟ناز پسر میگه ایران میفهمی

ساسانیان چه ربطی به ایران دارد ؟ در آن دوران ایران کنونی جزئی از سرزمین‌های تحت سلطه ساسانیان بود و اتفاقا پایتخت ساسانیان در سرزمین کنونی عراق قرار دارد و عراق باید ادعا کند که ساسانیان متعلق به آنها است

بیا پایین پسر جان. اسم امپراطوری طرف در نامه رسمی ایرانشهر بوده بعد میگی به ایران ربطی نداره.

چیزی حالیت نمیشه ازتاریخ صفحه روبده به یک تن که بتواندچهارتاکلام بنویسد بیننده استفاده کنه نه شماکه هنوز فکرمیکنی که ساسانی نام یه کشوره

مدرس دانشگاهی بگیدمعائده صلح بین کورلونیوس امپراطور روم و آنتیوخوس سلوکی نامش چی بود

نادان
عراقی وجود نداشته
عراقی کنونی بخشی از سرزمین ایران بوده

بچه جان ببین اسم کشور ت چیه بعد برو سراغ امپراتوری از قدیم میگفتن سرزمین پارس

تو مدرس دانشگاهی و نمیدونی که خاستگاه ساسانیان شهر استخر و فارس بوده ؟ مدرس دانشگاه که نمی دونه لقب پادشاهان ساسانی شاهنشاه ایران و انیران بوده و نام کشور ایرانشهر واقعا توبره

از دلایل ممنوعیت کشت خشخاش

اشتباه به عرضتون رسوندن. تا اونجا که تاریخ و نقشه ها میگن، همیشه عراق جزئی از ایران بوده.
یه نگاه به نقشه ایران در زمان ساسانیان بنداز،، حالا فهمیدی؟
ضمناً اینکه پایتخت کجا بوده، دلیل نمیشه این نظریه چرند رو مطرح کنید استادددد.

تو چی درس میدی تو دانشگاه….کدوم دانشگاه….علی اباد سفلی؟

درود آقای مثلا مدرس دانشگاه!
لطفا بفرمایید بگین اون موقع که پایتخت ساسانیان در مدائن(یا بقول شما عراق، که البته اون موقع وجود نداشته) قرار داشته، اسم کشور چه بوده؟ اسم کشور ساسانیان که پایتختش به قول شما در عراق بوده، چه بوده؟

خودم پاسخ می‌دم: ایران

خوانندگان رو ارجاع می‌دم به متون دوره ساسانی ، از متون دینی تا متون دیوانی.

اصلا ایران.نبوده.عربابپدندخخخ

آقای مدرس یکم بیشتر تاریخ فاخر ایران رو مطالعه کن

تو دیگه چقدر شوتی

لطفا این نظرات گرانبهایت رابرای خودت نگهدار و زیادی از دانشت استفاده نکن عزیزم تو خودت کجایی هستی؟ مشخص است ایرانی نیستی

تو دیگه چقدر نادانی

عجب مدرس دانشگاهی . آخه تاریخ نمیدونی مجبور نیستی حرف بزنین . سکوت کن . هر چند که شما و امثال شما ایرانی نیستید و تنها به دنبال نابودی ایران هستید. زادگاه اردشیر در جنوب هست. تا حال رفتی و چشمه ساسان در تنگ ۹وگان را دیدی ، شهر بیشابور را ، غار شاپور
اونوقت باید عراق مدعی حکومت ساسانیان باشه . مزخرف نگو لطفا

احمق اسم کشور ساسانیان…ایران بوده…. منم اسمم میذارم رییس‌جمهور ایران

بنابرابن امپراطوری روم هم مطعلق به ترکیه بوده

این که در صد ها سال پیش ایرانی ها چگونه بودند فقط حدس و فرضیه های نامطمئن است
بررسی اکنون همه چیز را شفاف و واضح توضیح میدهد
ایرانیان عقب مانده بنظر میرسند!

هههههه! عقب مانده مغز توئه! احمق! شاید از نظر انسان امروزی اون تجهیزات نشانه عقب ماندگی باشه! اما در اون زمان این بالاترنس تکنولوژی بود! کمی تناسب به کار بده!

ببند دهن نجس خودت رو

عالی بود🙏🙏🙏🙏🙏❤️❤️❤️❤️

واقعا با این بی سوادی دانشگاه های ما به کجا می رود

قهار