محمد صالح جوکار گفت در سند همکاری میان ایران و چین بخشی تحت عنوان توسعه فضای مجازی وجود دارد که به طرح اینترنت ملی اشاره میکند.
محمد صالح جوکار از همکاری ایران و چین برای ایجاد طرح اینترنت ملی خبر داد. نماینده اصولگرای مجلس با اعلام این خبر افزود در پیشنویس سند همکاری 25 ساله ایران و چین این موضوع تحت عنوان همکاری دو کشور در جهت توسعه فضای مجازی قید شده است.
به گفته او یکی از محورهای همکاری ایران و چین مربوط به فضای مجازی است و در همین زمینه چین قصد ایجاد اینترنت ملی برای ایران را دارد. وی در ادامه افزود اگر کشور دیگری قصد همکاری با ایران را در این زمینه داشته باشد ما از آنها استقبال میکنیم. به گفته محمد صالح جوکار دولت طبق برنامه ششم توسعه مکلف به ایجاد اینترنت ملی است و چین برای تحقق این امر با ایران همکاری خواهد کرد.
در متن سند همکاری ایران و چین خبری از اینترنت ملی نیست
در متنی که از سند همکاری ایران و چین منتشر شده است خبری از این موضوع نیست. البته ضمیمههای این سند منتشر نشده و احتمال دارد که این موضوع در جزئیات سند همکاری نوشته شده باشد چرا که در پیشنویس عمومی منتشر شده ذکر شده است که «با داشتن روابط عمیق و دوستانه از زمان برقراری روابط دیپلماتیک در ۱۹۷۱ با زمینههای مساعد برای همکاری در حوزههای انرژی ، زیرساخت ، علوم و فنآوری و غیره ، رهبران دو طرف قویا متعهد به گسترش روابط و درخواست برنامه برای تقویت روابط بودهاند.»
در بند چهارم این سند همکاری نیز به «همکاری گردشگری ، علمی ، آکادمیک و فناوری» اشاره شده است.
نماینده مجلس در ادامه گفتههای خود افزود که اینترنت ملی هیچ مشکلی برای کسب و کارهای اینترنتی ایجاد نخواهد کرد و محدودیتی برای استفاده از این اینترنت وجود ندارد. امروزه هزینههای بسیاری از منابع ملی صرف شبکههای خارجی میشود و همین موضوع در کشورهای آسیایی و اروپایی در جریان است.
ایران نیز باید از تجربیات این کشورها در جهت اینترنت ملی نهایت استفاده را ببرد چرا که با استفاده از آن میتوانیم فضای مجازی و سایبری کشور را مدیریت کنیم و از پرداخت هزینههای زیاد جلوگیری کنیم.
فیلترینگ در طرح اینترنت ملی
نماینده مجلس یازدهم اعلام کرد که مشکل ایران عدم وجود سرورها در داخل کشور است و این موضوع از گذشته نیز وجود دارد. اینترنت ملی فرصت مناسبی است که باید از آن در همین جهت استفاده کنیم.
شبکههای اجتماعی نیاز به فیلتر شدن ندارند و ما نیز باید مانند کشور ترکیه برای آنها محدودیتهایی ایجاد کنیم تا به فعالیت خود در ایران ادامه بدهند. در اینترنت ملی بحث فیلترینگ وجود ندارد و مردم میتوانند به راحتی از سایتها و پایگاههای اطلاعاتی استفاده کنند.
شبکه های اجتماعی خارجی باید شرایط ما را بپذیرند و به آنها احترام بگذارند. این که آنها بخواهند هرچه خواستند عمل کنند یا مدیریتشان در اختیار کشورهای میزبان سرورها باشد درست نیست. این شبکه های اجتماعی نباید تهدیدی برای امنیت کشورها باشند و آنها نیاز به یکسری تعهدات دارند.
ما شاهد بودیم که نیروهای داعشی از طریق همین شبکه های اجتماعی چه هماهنگیهایی داشتند و توانستند اقدامات تروریستیشان را در ایران انجام دهند.
جوکار در پاسخ به سوال نقش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در طرح ملی اینترنت اظهار کرد که این وزارتخانه به عنوان نهاد متولی، طبق قانون و برنامه ششم توسعه موظف به اجرای آن است و انتظار میرفت تا به امروز این اتفاق رخ داده باشد ولی میتوان گفت که ما تمامی زیرساختهای لازم برای ساخت اینترنت ملی را داریم ولی ارادهای برای انجام آن نیست.