طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی در مجلس تصویب شد. اما آیا با تصویب و اجرای این طرح شاهد فیلترینگ اینستاگرام و شبکه های اجتماعی خواهیم بود؟
سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان و اظهار نظرهای موافقان و مخالفان، طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی امروز در مجلس شورای اسلامی با اکثریت آرای نمایندگان به تصویب رسید. بسیاری از مخالفان این طرح میگویند با تصویب این طرح شاهد محدودیت اینترنت و فیلتر شدن شبکه های اجتماعی و پیام رسانهای خارجی مانند اینستاگرام و واتساپ خواهیم بود. اما آیا واقعا قرار است با تصویب طرح صیانت، اینستاگرام فیلتر شود؟
مسدودسازی شبکه های اجتماعی با طرح صیانت
در همین رابطه، جلال محمودزاده، عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس گفت طرح صیانت از فضای مجازی، شبکه های اجتماعی را مسدود خواهد کرد و زیان جبران ناپذیری به اقتصاد و روابط مردم وارد خواهد کرد. اگر این شبکه های مجازی نبودند، آموزش و پرورش در این دوران کرونایی چگونه میتوانست دانش آموزان را پوشش دهد؟
روحالله حضرت پور، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم اظهار کرد مجلس در میان مشکلات بی شمار کشور، طرحی مغایر با حقوق ملت را تایید کرد که وزارت ارتباطات رسما اعلام کرده است زیرساختهای اجرایی آن در کشور وجود ندارد و میلیونها کسب و کار اینترنتی را با بحران روبهرو میکند. وی تاکید کرد هیچکس اجازه ندارد فعالیتهای ارتباطی مردم را محدود و ایرانیها را در عرصه بینالملل منزوی کند. این تصمیمهای چشم بسته، مغایر با اراده مردم است.
شرط فیلترینگ اینستاگرام
در همین حال، موافقان طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی میگویند قرار نیست با تصویب این طرح، شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام فیلتر شوند. تقی پور، عضو کمیسیون صنایع مجلس میگوید شبهاتی مانند این که با تصویب طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی، از فردا اینستاگرام و گوگل بسته میشوند، بی معنی است؛ چرا که تا وقتی تمام نرم افزارهای مشابه داخلی رشد نکرده و نتوانند همه سرویسها را ارائه دهند، هیچ کدام از نرم افزارهای خارجی دست نخواهند خورد. تقی پور همچنین ضمن اشاره به نمونههای موفقی از پلتفرمهای داخلی اظهار کرد اگر تاکنون نتوانستیم یک پیام رسان بزرگ و موفق در داخل کشور داشته باشیم به دلیل عدم حمایت از آنها است.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس هم همین صحبتها را مطرح کرد و گفت تا زمانی که اپلیکیشنی مشابه برنامههایی نظیر اینستاگرام یا تلگرام برای جایگزینی در دسترس مردم قرار نگیرد، اجازه فیلتر داده نمیشود. زمانی این اجازه داده میشود که یک پلتفرم جایگزین ایجاد شود. یزدی خواه نیز بیان کرد ما باید آزادانه بتوانیم موضوعات داخلی را در فضای مجازی بارگذاری کنیم، بدون آن که از طرف پلتفرمهای خارجی تهدید شویم. نمونهای از این تهدیدها، رفتار اینستاگرام در مورد شهید سلیمانی بود.
در مجموع، موافقان طرح صیانت از فضای مجازی مدعی شدهاند که این طرح به دنبال مسدودسازی شبکه های خارجی نیست و مجلس به دنبال توسعه کسب و کارها و صیانت از حقوق کاربران است. اما مخالفان و بسیاری از کاربران معتقدند که با تصویب این طرح، عملا شبکه های اجتماعی خارجی مانند اینستاگرام و واتس اپ نمیتوانند در ایران فعالیت کنند و به زودی فیلتر خواهند شد. نظر شما در این باره چیست و آیا فکر میکنید با تصویب طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی شاهد محدودیتهای بیشتر در اینترنت و فضای مجازی و فیلترینگ شبکه های اجتماعی خواهیم بود؟