ممنوعیت شماره گذاری خودروهای درون سوز در اروپا قرار است به عنوان یک قانون رسمی از سال 2035 اجرا شود. اما تصویب این قانون چه تاثیری بر روی خودروهای برقی و هیبریدی دارد؟
کشورهای عضو اتحادیه اروپا تا سال 2022، حدود 10 درصد از بازار خودروهای خود را به خودروهای برقی و هیبرید اختصاص دادهاند و انتظار میرود که این روند در سالهای آینده، شتاب عجیبی داشته باشد. موضوع تا جایی پیش میرود که گفته میشود تا سال 2028، این آمار به عدد 30 درصد برسد!
در همین راستا اروپاییها طی جلسهای که در شهر استراسبورگ فرانسه تشکیل دادند، رسما میخ تابوت خودروهای درون سوز را در قاره سبز کوبیدند. در ادامه به جزئیات این قانون نگاهی خواهیم داشت.
نگاهی به ممنوعیت شماره گذاری خودروهای درون سوز در اروپا
زمانی که به عبارت خودروهای درون سوز میرسیم، باید یک مفهوم شک برانگیز را در نظر داشته باشیم. همه میدانیم که خودروهای هیبریدی، شامل پلاگین هیبرید، مایلد هیبرید و …، همگی به یک پیشرانه درون سوز مجهز هستند که یا به عنوان ژنراتور باتریها یا به عنوان پیشرانه کمکی، به مدار وارد میشوند. پس میتوان گفت شرکتهایی که بیشترین سرمایه گذاری را روی خودروهای تمام الکتریکی کردهاند، تقریبا استرس نخواهند داشت.
اما در این میان، کدام شرکتها بیشترین ضرر را خواهند کرد؟ همه ما از دشمنی بی ام و با خودروهای برقی خبر داریم. باواریاییها تقریبا جزو آخرین شرکتهایی هستند که علی رغم ساخت i7، باز هم به توسعهی پیشرانههای درون سوز خود ادامه میدهند.
در ادامه به این سمت کرهی زمین و ژاپن میآییم. شرکت تویوتا شاید در زمینه ساخت خودروهای هیبریدی، عملکرد بی نظیری را از خود نشان داده باشد اما این شرکت ژاپنی، بارها درمورد نامطمئن و خام بودن خودروها تمام برقی صحبت کرده است. به طور کلی، فلسفه ساخت خودروهای برقی با ساخت یک خودرو ارزان قیمت خانوادگی، هماهنگ نمیشود و به همین علت است که شرکتهای خودرو سازی برای ساخت چنین ماشینهایی، به سمت پیشرانههای هیبریدی میروند.
آکیو تویودا، مدیر ارشد شرکت تویوتا در این باره میگوید:
حرکت به سمت جهانی شدن خودروهای تماما برقی، باید با احتیاط بیشتری صورت بگیرد. برای مثال اگر ساخت خودروهای درون سوز تا سال 2030 تقریبا متوقف شود، میتوان گفت که 5.5 میلیون موقعیت شغلی، فقط در کشور ژاپن، به صورت کامل از بین خواهد رفت. باید بدانید که گازهای آلاینده و کربن دی اکسید، دشمن اصلی کرهی زمین هستند؛ نه پیشرانههای درون سوز!
اما بیایید و جزئیات مربوط به ممنوعیت شماره گذاری خودروهای درون سوز در اروپا را به صورت دقیقتری بررسی کنیم. طبق این طرح، میزان آلایندگی ناشی از سوخت خودروها یا همان تولید کربن، طی سال 2021 تا 2030 باید به 55 درصد کاهش پیدا کند. همچنین این عدد تا سال 2035، باید به 100 درصد برسد. به علاوه خودروهای هیدروژنی هم به عنوان یکی از پایههای این طرح، توسعه خواهند یافت.
اما این برنامه، یک شبه به روی کار نیامده است. طبق قانونی که در ابتدای سال 2020 در کشور اروپا تصویب شد، میزان کربن دی اکسید تولیدی هر خودرو، نباید از 95 گرم در هر کیلومتر تجاوز کند. در همین راستا بد نیست بدانید که حدود 12 درصد از کربن دی اکسید تولید شده در قاره سبز، به خودروها مربوط میشود.
مخالفان طرح محدودیت خودروهای بنزینی، دیزلی و هیبرید در اروپا
مخالفان این قانون عقیده دارند که ممنوعیت شماره گذاری خودروهای درون سوز در اروپا تا سال 2035، یک ایده جاه طلبانه است و برای اینکه چنین طرحی عملی شود، نیاز است تا معیارها را به 90 درصد کاهش دهیم. همچنین آنها عقیده دارند که شماره گذاری انواع هیبریدها، لازمهی توسعهی این طرح است و از انحلال مشاغل وابسته به خودروهای درون سوز، جلوگیری میکند.
شرکت هایی که بیشترین سود را خواهند کرد
در ابتدای متن، از تویوتا و بی ام و به عنوان بازندگان طرح ممنوعیت شماره گذاری خودروهای درون سوز در اروپا گفتیم. اما بیایید و به برندههای این موضوع هم نگاهی داشته باشیم. ابر شرکت فولکس واگن تا اینجای کار در رسیدن به تولید 95 گرم کربن دی اکسید در هر کیلومتر، موفق عمل نکرده است اما این گروه خودروسازی عظیم آلمانی با یک سرمایه گذاری 100 میلیون یورویی در زمینه ساخت خودروهای تماما برقی، قصد دارد تا قوانین بازی را عوض کند.
در همین راستا، شرکت VW اعلام کرده است که تا سال 2033، برنامه فروش خود در اروپا را تغییر خواهد داد و فقط محصولات تماما برقی خود را به قاره سبز ارسال خواهد کرد. فورد و ولوو هم همین برنامه را در پیش گرفتهاند.
برنامه چین و روسیه برای ممنوعیت خودروهای درون سوز
دوست و دشمن قدیمی، یعنی آمریکا و چین، نظر متفاوتی در مورد این طرح دارند اما به هر حال، توقف فروش خودروهای درون سوز را قبول کردهاند؛ البته نه تا سال 2035! غربیها و شرقیها اعلام کردهاند که برنامهی خودشان را دارند. این در حالی است که آفریقا و آمریکای جنوبی، به این قانون هیچ واکنشی نشان ندادهاند.
به نظر شما این قانون به ایران هم خواهد آمد؟ آیا خیابانهای ما هم تا سال 2035، از خودروهای بنزینی صفر کیلومتر خالی خواهد شد یا باز هم باید در صف پیش فروش سالیانهی خودروهای بی کیفیت، منتظر بمانیم؟