ایراسپیدر MK4 ساخته یک شرکت نا آشنای استرالیایی، اولین خودرو پرنده مسابقهای الکتریکی است و فرمول یک ماشین های پرنده را به آسمان میآورد!
به نظر میرسد ماشین های پرنده زودتر از آنچه انتظار میرفت به صورت عمومی عرضه خواهند شد و نه شرکتهای معروف، بلکه همان شرکتهایی که اسمی از آنها به گوشمان نخورده، این رویای بشر را محقق خواهند کرد. از ماشین پرنده «ایرکار» (AirCar) از «کلین ویژن» (Klein Vision) گرفته تا «جتسون وان» (Jetson One) ساخته شرکت سوئدی جتسون، همگی نوید آینده هیجانانگیزی را میدهند. ایرکار اخیراً از نهاد حمل و نقل اسلواکی مجوز پرواز دریافت کرده و سازندگان جتسون وان هدف از عمومیسازی خودروهای پرنده دارند؛ همانطور که هنری فورد با تاسیس اولین خط تولید انبوه خودرو، انقلابی به پا کرد.
در عین حال، شرکت نا آشنایی از استرالیای جنوبی با نام «آلودا ایروناتیکس» (Alauda Aeronautics) سخت در تلاش است تا بهترین خودروهای پرنده دنیا از لحاظ عملکرد را بسازد و فرمول یک را منبع الهام اصلی خود قرار داده است. این شرکت اوایل سال گذشته میلادی خودرو پرنده مسابقهای ایراسپیدر MK3 را معرفی کرد. از همان ابتدا مثل روز روشن بود که این محصول به دلیل نبود چرخهای عادی، در تعریف مرسوم از ماشین پرنده جا نمیگیرد. با وجود این، شرکت سازنده مصر است که ماشین پرنده ساختهاند، ولی با اطمینان میتوان گفت که Airspeeder یک اکتاکوپر با قابلیت برخاست (تیکآف) و فرود عمودی است.
خودرو پرنده مسابقهای
«مت پیرسون» (Matt Pearson) موسس شرکت Alauda Aeronautics است و سال 2016 مسابقات ماشین پرنده ایراسپیدر را با هدف سرعتبخشی به انقلاب جدید حوزه حمل و نقل از راه رقابت سالم بنا کرد. به گفته فوربز، مدل کسبوکار Alauda و ایراسپیدر شبیه به فرمول E است. شرکت Alauda برای چندین تیم مسابقهای سختافزار میسازد و «خودروهای پرنده» یا به عبارتی دیگر ویتولهای الکتریکی آنها (eVTOL) را توسعه میدهد تا در نهایت این تیمها در پیستی فرضی در آسمان به رقابت بپردازند. به این شیوه شرکت Alauda و تیمهای مسابقهای میتوانند محدودیتهای فنی وسایل نقلیه پرنده را کند و کاو کنند.
ایراسپیدر MK3 در فوریه 2021 معرفی شد و تا ژوئن 2021 اولین پرواز خود را پشت سر گذاشت. با این حال، ام کی 3 اکتاکوپتر برقی فوق سبکی است که از راه دور کنترل میشود. طبق ادعای شرکت سازنده، این خودرو پرنده مسابقهای بهتر از یک خودروی فرمول یک میتواند حرکات گردشی انجام بدهد و از باتری پک قابل تعویض برخوردار است. این خودروی نوآورانه که برای رقابت در مسابقات EXA Racing Series توسعه پیدا کرده، بستری است برای آزمایش هرچه در عرصه رو به رشد ماشین های پرنده میتوان به اجرا رساند.
فرمول یک در آسمان
این پایان کار نیست؛ در آینده نزدیک ویتول الکتریکی سرنشیندار ایراسپیدر MK4 به بازار معرفی خواهد شد. شرکت Alauda این محصول را «اولین خودرو پرنده مسابقهای الکتریکی دنیا» بر شمرده است. ام کی 4 در زمینه طراحی به ام کی 3 شباهت دارد، اما از کانوپی بزرگ سَبْک جت جنگنده (برای جاگیری راننده/خلبان) و 8 موتور الکتریکی با مجموع خروجی 540 اسب بخار بهره میبرد. همچنین مجهز به هشت پروانه فیبر کربن و یک باتری پک قابل تعویض است.
خودرو پرنده مسابقهای ایراسپیدر MK4 با وزن خالص حدود 120 کیلوگرم و حداکثر وزن تیکآف 881 کیلوگرم، طی 2.3 ثانیه از 0 تا 100 کیلومتر بر ساعت شتاب میگیرد و حداکثر سرعت آن به 160 کیلومتر بر ساعت میرسد. البته بدون محدودکننده سرعت، توانایی دستیابی به سرعت 200 کیلومتر بر ساعت را دارد. همچنین ام کی 4 از یک باتری پک 500 کیلوواتی قابل تعویض تغذیه میکند که 5 تا 20 دقیقه زمان پرواز را به دنبال میآورد.
وجود پیت استاپ در مسابقات ایراسپیدر اجباری است و این موضوع باعث میشود مثل یک گرندپری واقعی به نظر برسد. علاوه بر این، ایراسپیدر MK4 از دورسنجی (تلهمتری) پیچیدهای بهره میگیرد که بلافاصله دادههای عملیاتی مسابقه را به تیم پیت استاپ منتقل میکند. همچنین از 8 دوربین برودکست، یک رادار جلو، یک سنسور لیدار جانبی و یک سیستم ارتفاعسنج (آلتیمتر) فعال برای ایمنی حداکثری برخوردار است. راننده در داخل کابین نیز میتواند ب از طریق فناوری واقعیت افزوده به اطلاعات لازم دسترسی داشته باشد.