شنیده ها حاکی از این است که وزیر ارتباطات اعلام کرده پلتفرم های ایرانی بهتر از خارجیها است. آیا پلتفرم های داخلی قابلیت استفاده دارند؟
طی هفتههای اخیر معضلی به نام فیلترینگ شبکه های اجتماعی گریبانگیر کاربران ایرانی شده است. پلتفرمهای خارجی نظیر اینستاگرام و واتساپ فیلتر شدهاند و هماکنون با وی پی انها میتوان متصل شد. علاوه بر فیلترینگ پیام رسانهای خارجی، اینترنت بین الملل نیز در سراسر کشور با اختلال مواجه شده و کاربران حتی نمیتوانند در ساعاتی از روز به گوگل و سایتهای مورد نیازشان وصل شوند.
آیا پلتفرم های ایرانی بهتر از خارجیها است؟
عیسی زارع پور مدتی است در بیانیههای مختلف در خصوص فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ صحبت میکند. میتوانید بخشی از صحبتهای وزیر ارتباطات درباره فیلتر ماندن اینستاگرام و واتساپ را در ادامه بخوانید. روز گذشته زارع پور در اثنای جلسه کمیسیون تخصصی مجلس تأکید کرد که مردم باید نسبت به پلتفرمهای داخلی توجه ویژه از خود نشان دهند.
به بیان ایشان پیام رسانهای ایرانی امکانات و عملکرد بهتری در قیاس با نمونههای خارجی دارند. زارع پور همچنین خاطرنشان کرد که پروژه شبکه ملی اطلاعات تا به امروز حدود 50 درصد پیشرفت از خود نشان داده و در حال حاضر مراجع امنیتی تأکید کردهاند که شرایط فعلی را در نظر بگیرید.
میدانیم که طی روزهای اخیر محدودیتهای شدید و گستردهای برای بسیاری از برنامه های اجتماعی خارجی اعمال شده است و زارع پور در همین راستا اعلام کرده قرار است به وظیفه خود که همان وصل کردن مردم به اینترنت است عمل کند و ظرفیتهای داخلی را برای بهرهبرداری بیشتر تقویت نماید. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اضافه کرده:
امروزه ظرفیتهای داخلی بسیار خوبی در تمامی بخشها داریم. در حالی که پلتفرمهای آمریکایی در بسیاری از کشورهای اروپایی، موضوع خرید و فروش، جابهجایی مسافر و… را در برگرفتند، ما امروز ظرفیتهای بومی خودمان را داریم که در حال کار هستند.
به عقیده زارع پور این نخستین باری است که اینترنت بین الملل برای ساعاتی در طول شبانهروز و به دستور مقامات امنیتی دچار اختلال میشود؛ در حالی که اینترنت و سرورها و خدمات آنها در داخل به طور 100 درصدی فعالیت میکنند. به گفته زارع پور، برنامه ویژهای برای حمایت از پلتفرمها و ظرفیتهای داخلی پیشبینی شده است تا زیرساختهای سخت افزاری و ظرفیتی تقویت شود. زارع پور میگوید:
در دو هفته اخیر که محدودیتها با توجه به شرایط امنیتی کشور اعمال شده است، ما تمام تلاش شبانهروزی خود را برای ارتقای کیفیت آنها به کار بردهایم. ظرفیتهای داخلی اصلا قابل مقایسه با گذشته نیستند و از مردم دعوت میکنم که از ظرفیتهای داخلی استفاده کنند، زیرا قابلیتهایی دارند که بعضاً در نسخههای خارجی وجود ندارد.
اواخر سال 1384 بود که دولت اعلام کرد در راستای کاهش وابستگی کاربران به اینترنت جهانی، قصد دارد شبکه ملی اطلاعات را راهاندازی کند. همچنین در سند ضرورت تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات اینطور آمده که شبکه مذکور به عنوان شبکه تمامی شبکههای کشور است و از زیرساختهای ارتباطی با مدیریت مستقل کاملا داخلی استفاده میکند و میتوان در بستر آن انواع محتوا و خدمات ارتباطی سراسری را برای آحاد مردم منتشر کرد.
بعد از همان سال روند پیشرفت این شبکه ملی با کندی عجیب و غریبی پیش رفت و در دولت اول حسن روحانی بود که اعلام شد پیگیری طرح مذکور آغاز شده و فازهای اول، دوم و سوم آن رونمایی گردیده است. وزیر ارتباطات فعلی، عیسی زارع پور پیگیرترین وزیر طی سالهای اخیر است؛ چرا که روند پیشرفت پروژه ملی سازی اینترنت را تا 50 درصد رسانده است.
اوایل ریاست جمهوری سیدابراهیم رئیسی، 30 درصد پروژه شبکه ملی اطلاعات انجام شده بود و در طی یک سال اخیر 20 درصد رشد پیدا کرده است. همچنین گفته شده تا پایان سال جاری این رقم به 60 درصد خواهد رسید.