طبق بررسیهای آماری صورت گرفته از سوی فعالان حوزه موبایل، کاهش استقبال مردم موجب رکود مطلق در بازار موبایل ایران شده است.
با توجه به آخرین اخبار بازار گوشی های موبایل و همزمان با فرا رسیدن روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ پیشبینی میشد که استقبال مردم از بازار خرید و فروش موبایل افزایش پیدا کند؛ اما بهتازگی فعالان این حوزه اعلام کردهاند که نهتنها وضعیت بازار موبایل شب عید امسال بهتر نشده، بلکه به نسبت زمان مشابه در سالهای گذشته نیز ضعیفتر بوده است.
عوامل کاهش استقبال مردم از بازار موبایل ایران
طبق اخبار واصله از بازار موبایل کشور، بهدلیل افزایش قابل توجه قیمتها در چند روز اخیر، استقبال و درخواست مشتریان به نسبت سالهای قبل کمتر شده و این موضوع سبب شده تا اکثر مشتریان نسبت به خرید موبایلهای دست دوم اقدام نمایند.
بهگفته یکی از فعالان این عرصه، موبایلهای میان رده بهدلیل امکانات معقول و قیمت مناسب از اقبال بیشتری برای خرید برخوردار هستند. در مقابل ممنوعیت واردات موبایل بالارده مثل آیفون باعث آشفتگی بازار شده است.
موبایلها به سه دسته بالارده، میان رده و پایین رده تقسیم میشوند. افرادی که بهدنبال خرید موبایلهای بالارده از برندهایی همچون اپل، سامسونگ و شیائومی هستند در هر شرایطی از قیمت ارز و وضعیت بازار معمولا به سراغ خرید این محصولات میروند و محدودیت بودجه ندارند. در مقابل دستهای از افراد نیز به سراغ خرید گوشیهای میان رده و قاتل پرچمدار میروند که اتفاقا طیف عظیمی از خریداران را شامل میشوند. در نهایت هم خریداران گوشی های موبایل پایین رده هستند که بهدلیل بودجه پایین، بیشترین ضرر را از نوسانات بازار متحمل میشوند.
طبق اظهار نظر فعالان بازار، بیشترین متقاضی خرید گوشی موبایل برای برندهای اپل و سامسونگ و شیائومی بوده است؛ اما با توجه به ممنوعیت واردات آیفون، اکثر خریداران و طرفداران این برند بهسوی خرید نسخههای دست دوم یا ریپک مدلهای مختلف آیفون روی آوردهاند که مشکلات بسیاری نیز برای خریداران بههمراه داشته است. مانند کلاهبرداری کوروش کمپانی که با وعده فروش آیفون ارزان قیمت بسیاری از مردم و خریداران را متحمل ضررهای بسیار زیاد کرد.
علاوه بر این با ممنوعیت واردات و رجیستر نشدن آیفون ۱۴ و ۱۵، بازار موبایل های دست دوم اپل و معاوضه نسخههای ذکر شده با آیفون ۱۳ بسیار داغ شده که این موضوع نیز باعث ایجاد قیمت نجومی برای نسخههای مختلف آیفون ۱۳ شده است. با توجه به اینکه اختلاف اندک قیمت گوشی نو و کارکرده تنها در محصولات آیفون بهچشم میآید، در مقابل افت قیمت گوشی های موبایل اندرویدی بسیار زیاد است که این موضوع باعث ایجاد ضرر برای بسیاری از خریداران شده است.
از سوی دیگر شلوغیهایی که در بازار موبایل دیده میشود بهدلیل استقبال خریداران نیست، بلکه بخش زیادی تنها بیننده هستند. این سبک خریدها را «خرید وعدهای» عنوان میکنند. بدین صورت که مراجعهکنندگان به بازار فقط قیمت و اطلاعات میگیرند، اما خرید نمیکنند. شرایط بازار موبایل در سال جدید به قیمت ارز بستگی دارد. وقتی قیمت دلار بالا میرود و ارزش ریال کاهش پیدا میکند، طبیعتاً نمیتوان انتظار اتفاق ویژهای داشت. سرقت موبایل هم از نتایج ناآرامیهای بازار موبایل است.
در حال حاضر با وجود واردات و عرضه نسخههای جدید موبایلهای اندرویدی، اما همچنان قیمت نسخههای قدیمیتر و میان رده با کاهش روبهرو نبوده است و خیلی از مشتریان به همین منظور از خرید صرفنظر کردهاند. در نهایت با توجه وضع فعلی، عامل رکود مطلق در بازار موبایل ایران عدم هماهنگی واردکنندگان، نوسانات قیمت ارز، افزایش خرید و فروش گوشی دست دوم و بیاعتمادی مردم نسبت به قیمتهای شب عید است که با توجه به همین موضوع پیشبینی میشود که بسیاری از متقاضیان خرید گوشی موبایل بعد از ایام عید بهسمت خرید موبایل بروند.