کارشناسان بازارهای مالی همیشه نسبت به احتمال سوءاستفاده خلافکاران از انواع ارز دیجیتال هشدار داده بودند و حالا بهنظر میرسد این نگرانی به واقعیت بدل شده است.
با وجود هشدارها و نگرانیهایی که همیشه بابت سوءاستفاده تبهکاران از ارزهای دیجیتال حریم خصوصی مانند مونرو مطرح شده بود، این ارز دیجیتال با نماد XMR این روزها به محبوبترین ارز برای خلافکاران و تبهکاران، خصوصا جهت تجارت مواد مخدر در دارک وب بدل شده است.
مقاله جدید Chainalysis با عنوان Crypto Crime Report 2024، اطلاعات بسیار نگرانکنندهای درباره نحوه سوءاستفاده خلافکاران از ارزهایی مانند مونرو جهت تسهیل تجارت مواد مخدر ارائه میکند.
سوءاستفاده خلافکاران از ارز دیجیتال مونرو در فعالیتهای تبهکارانه
در حالی که بیت کوین به خودی خود یک ارز محبوب برای انواع تراکنشها در دارک وب محسوب میشود، قابلیتهای خاص حریم خصوصی و ناشناس بودن تراکنشها در شبکه مونرو سبب شده تا این ارز دیجیتال برای خلافکاران بسیار محبوب باشد.
در واقع خصال خاص مونرو بهعنوان یک ارز دیجیتال حریم خصوصی که قابلیت پنهان کردن جزئیات تراکنشها و آدرسهای کیف پول را دارد، آن را به یک ابزار بسیار ایدهآل جهت پولشویی درآمدهای حاصل از فعالیتهای غیرقانونی بدل کرده است.
گزارشی که در اینباره منتشر شده، افزایش چشمگیری در سوءاستفاده از مبدلهای فوری سازگار با شبکه مونرو را نشان میدهد. این مبدلها که فاقد سختگیریهای لازم در زمینه احراز هویت مشتریان (KYC) هستند، به جنایتکاران این امکان را میدهند تا درآمدهای دیجیتالی خود را بهسادگی به مونرو بدل کرده و مانع از پیگیری جریانات مالی خود توسط نهادهای قانونی شوند.
سهولت استفاده از این رمزارزها و فقدان امکان نظارت دقیق بر تراکنشها، امروزه به مهمترین چالش قانونی در این حوزه بدل شده است. گزارش مذکور با اشاره به قابلیتهایی که پلتفرمهایی مانند مونرو در اختیار تبهکاران قرار میدهند تاکید میکند که این افراد حالا شدیدا به ارزهایی مانند مونرو وابستگی پیدا کردهاند. دلیل هم اینکه ابزاری مانند مونرو به آنها این امکان را میدهد تا در بلندمدت بدون نگرانی قانونی خاصی به فعالیت مجرمانه خود ادامه دهند.
البته همه چیز قرار نیست بهنفع تبهکاران باشد و برای مثال اخیرا و در نتیجه فشارهای قانونی، برخی صرافیهای بزرگ شروع به حذف مونرو از پلتفرم خود کردهاند. این مسئله در مورد صرافی بایننس منجر به سقوط 40 درصدی ارزش مونرو شد.
نظارت بیشتر یا حفظ حریم خصوصی؛ چاره چیست؟
سهلگیری در فرآیند احراز هویت (KYC) و بیتوجهی به قوانین ضد پولشویی (AML) در طراحی ارزهای حریم خصوصی مانند مونرو، نهتنها آنها را به تسهیلگر فعالیتهای مجرمانه بدل کرده، بلکه نظارت قانونی را نیز بسیار دشوار ساخته است.
امروزه صرافی بایننس بهعنوان بزرگترین پلتفرم مبادلاتی رمزارزها، با چالشهای قانونی و تحقیقات بسیاری در خصوص فعالیت ارزهای حریم خصوصی و نقش کریپتو در فعالیتهای غیر قانونی مواجه شده است.
با وجود این تردیدی نیست که شفافیت ذاتی فناوری بلاکچین خود میتواند ابزار قدرتمندی در مبارزه با فعالیتهای مجرمانه باشد. از جمله میتوان به همکاری فعالانه Chainalysis در مسدودسازی بزرگترین سایت CSAM و کمک به مجریان قانون جهت نجات قربانیان فعالیتهای مجرمانه اشاره کرد که میتواند تداوم این فعالیتها در دارک وب را با مشکل مواجه کند.
با توجه به اینکه نمیتوان مانع رشد صنعت رمزارزها شد، گزارش Chainalysis در نهایت به ضرورت اتخاذ یک رویکرد متعادل تاکید میکند که در عین حفظ نگرانیهای حریم خصوصی کاربران، امکان بهرهبرداری از فناوری کریپتو برای اعمال مجرمانه را نیز به صفر برساند.