مار به خودیخود حیوان ترسناکی است و افراد زیادی حتی جرئت نزدیک شدن به آن را ندارند. حالا پیدا شدن یک مار 15 متری در هند خبرساز شده است.
گذشته زمین مملو از جانوران عجیب است. جانورانی که در مقایسه با حیوانات کنونی ابعادی فوقالعاده بزرگ داشتند. آن زمان قطعا زمین نمیتوانست مکان مناسبی برای زندگی انسان باشد. در واقع اگر شما مثلا در جنگی پیادهروی میکردید، علاوه بر موجودات وحشتناک باید انتظار حمله ناگهانی یک مار 15 متری را نیز داشتید. فسیل این مار غولپیکر اخیرا در هند پیدا شده است.
فسیل مار 15 متری در شبهقاره هند کشف شد
دانشمندان هندی در حال بررسی استخوانهای کشفشده در یک معدن زغالسنگ قهوهای بودند که متوجه شدند همه آنها به یک گونه خاص از مار تعلق دارد. این مار باستانی بزرگترین مار در تاریخ کره زمین بوده است و Vasuki indicus نام دارد. دانشمندان در نامگذاری این جانور نیمنگاهی نیز به فرهنگ و اسطورهشناسی هند داشتهاند. جایی که در آن خدای هندوها یعنی شیوا با ماری در دور گردن تصویر میشود.
استخوانهای کشف شده بهطور کامل رشد کردهاند که یعنی به یک مار بالغ تعلق دارند. این مار بهاحتمال زیاد در زمان حیات خود ۱۵.۲ متر طول داشته است که یعنی میتوانسته ۲.۵ برابر زرافههای کنونی باشد. دانشمندان کشف فسیل جدید را از چند جنبه حائز اهمیت میبینند. مار 15 متری میتواند بهخوبی تنوع جانوری هند را در دوران سنوزوئیک نشان دهد. همچنین ميتواند اطلاعات ارزشمندی در رابطه با مارهای Madtsoiid ارائه دهد.
این مار غولپیکر حدود ۴۷ میلیون سال پیش در هند زندگی میکرده است. یعنی زمانی که این شبهقاره در حال جدا شدن از آفریقا و حرکت بهسمت آسیا بود. در آن زمان متوسط دمای هند به ۲۸ درجه سلسیوس میرسید. دانشمندان بر این باور هستند که مار 15 متری به مارهای خانواده Madstoiid تعلق دارد. این مارها همگی منقرض شدهاند؛ اما زمانی در ابرقاره گندوانا زندگی میکردند. این ابرقاره آمریکای جنوبی، آفریقا، هند، استرالیا، عربستان و جنوبگان را شامل میشد.
اما چطور تکامل این مار را به سمت 15 متری شدن هدایت کرده بود؟ دانشمندان عوامل مختلفی را در این مسئله تاثیرگذار میبینند. احتمال دارد شرایط محیطی کاملا برای رشد و تکثیر این گونه جانوری مناسب بوده باشد. همچنین شاید فراوانی منابع غذایی میتوانسته در روند تکاملی این جانور نقش مثبت داشته باشد. این احتمال نیز وجود دارد که نبود شکارچیان طبیعی شرایط را برای رشد مار فراهم کرده است.
البته نمیتوان از تاثیر آبوهوای گرم هند بر رشد جانور نیز غافل شد. مارها بهطورکلی جانوران خونسردی هستند. بهاین صورت که دمای داخلی بدن آنها با توجه به دمای محیط نوسان میکند. بنابراین افزایش دمای محیطی میتوانسته سبب افزایش دمای داخلی بدن و میزان سوختوساز شد. افزایش سوختوساز نیز در نهایت به جانور اجازه میداد که بتواند بیشتر رشد کند.
در حال حاضر بزرگترین مار جهان پیتون نام دارد که میتواند معمولا تا ۶.۲۵ متر رشد کند. هرچند در سال ۱۹۱۲ بزرگترین یک مار پیتون بهطول ۱۰ متر کشف شد؛ اما پس از آن هرگز مارهای مدرن نتوانستند به چنین رکوردی حتی نزدیک شوند. کاملا مشخص است که بزرگترین مار فعلی جهان در مقایسه با مار 15 متری هندیها بسیار کوچک جلوه میکند. دانشمندان همچنین احتمال میدهند که Vasuki حتی از Titanoboa نیز بزرگتر باشد. تیتانوبوآ نام یک مار بوآ غولپیکر است که حدود ۶۰ میلیون سال پیش در جنوب آمریکا زندگی میکرد.
البته استخوانهای کشف شده از مار بوآ آمریکایی اندکی بزرگتر از مار 15 متری هندی هستند؛ اما دانشمندان گمان میکنند که مار هندی در نهایت بزرگتر بوده است. بررسیهای دانشمندان نشان میدهد که پس از برخورد هند به آسیا، این مار در مناطق جنوبی اوراسیا و آفریقا گسترش یافته است. طبیعتا مار 15 متری نمیتوانسته با سرعت زیادی حرکت کند. بههمینخاطر از کمینکردن برای شکار جانوران دیگر استفاده میکرد. از این نظر میتوان Vasuki را شبیه آناکوندا دانست.
در دنیای مدرن مارها نمیتوانند به ابعاد غولپیکر پیشین خود برسند. بخشی از ماجرا به آبوهوا باز میگردد. زمین کنونی نسبت به ۴۷ میلیون سال پیش دمای پایینتری دارد. علاوه بر این، آنها با مشکلاتی همچون از دست رفتن زیستگاههای طبیعی، رقابت با سایر جانوران شکارچی (مثل کروکودیل) و شکار غیرمجاز مواجه هستند. همچنین اخیرا نیز ایده پرورش مار برای تامین گوشت مورد نیاز بشر مطرح شده است. در این حالت مارها در مزارع خاص نگهداری میشوند تا پس از رسیدن به یکسالگی به کشتارگاهها روانه شوند.