تلگرام طلایی

ماجرای استقرار سرورهای تلگرام طلایی و هاتگرام در ساختمان وزارت ارتباطات

آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به اظهار نظر رئیس سازمان پدافند غیر عامل مبنی بر استقرار سرورهای تلگرام طلایی و هاتگرام در ساختمان امام وزارت ارتباطات واکنش نشان داد.

به تازگی سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیر عامل اظهار نظر بحث‌برانگیزی را مطرح کرد. جلالی گفت متاسفانه کمترین حمایتی از شبکه های داخلی نشده و شما با مراجعه به طبقه نهم ساختمان دیتاسنتر مرکز امام خمینی می‌توانید ببینید سرورهایی که متعلق به تلگرام بوده در اختیار تلگرام طلایی و هاتگرام قرار گرفته است، در صورتی که می‌توانستند آن‌ها را به سروش بدهند، اما ندادند.

پس از این اظهار نظر، محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت تعجب می‌کنم چرا همیشه برخی افراد با صحبت‌های نادرست خود برای کشور هزینه‌تراشی می‌کنند. ما در مقام مسئول خودمان را ولو به این حرف ناروا مسئول می‌دانیم و شفاف‌سازی می‌کنیم و وظیفه خودمان می‌دانیم که پاسخ دهیم. آذری جهرمی در ادامه افزود:

شاید نشود دزدی ابرها را ثابت یا رد کرد، اما نبودن سرور در طبقه نهم ساختمان امام خمینی را می‌شود ثابت کرد. ما امروز از روابط عمومی خواسته‌ایم خبرنگاران را دعوت کند تا بروند و طبقه نهم ساختمان امام را بازدید کنند و نتیجه را به قضاوت افکار عمومی بگذارند. برخی یک بار می‌گویند سرور در طبقه نهم است، یک بار می‌گویند اینترنتش را وزارت ارتباطات تامین می‌کند. خب همه اینترنت کشور را ما تامین می‌کنیم. نمی‌شود حرف‌های بی ربط بزنیم و صحبت‌هایی مطرح کنیم که مبنایی نداشته باشد.

وزیر ارتباطات در خصوص حمایت از پیام رسان های داخلی نیز بیان کرد ما معتقدیم باید از پیام رسان های بومی حمایت شوند و این کار را هم کرده‌ایم. مرجع قضاوت در این رابطه مرکز ملی فضای مجازی است. کسی که مدام می‌رود مصاحبه می‌کند خودش باید بگوید در راستای حمایت از پیام رسان های بومی چه کار کرده است؟ نمی‌شود که مدام مطالبه کنیم و حرف بزنیم و بگوییم لنگش کن. نمی‌دانم چرا آقایان هر از چند گاهی می‌آیند و صحبت‌های این‌گونه مطرح می‌کنند، فضاسازی می‌کنند و با اهداف سیاسی این حرف‌ها را می‌زنند.

پس از این صحبت‌ها، روابط عمومی وزارت ارتباطات با ارسال دعوتنامه‌ای از رسانه‌ها خواست تا از مرکز مخابراتی امام خمینی بازدید کنند. در این دعوتنامه نوشته شده پیرو اظهارات مطرح شده در رسانه‌ها مبنی بر استقرار سرورهای تلگرام طلایی و هاتگرام در طبقه نهم شرکت ارتباطات زیرساخت، از رسانه‌ها دعوت می‌شود برای بازدید از این مرکز در روز دوشنبه 25 تیر 1397 در ساختمان زیرساخت امام خمینی حضور پیدا کنند.

در ادامه، سازمان پدافند غیر عامل به اظهارات وزیر ارتباطات واکنش نشان داد. روابط سازمان پدافند غیر عامل بیانیه‌ای ارسال کرد:

درخواست عجولانه وزیر ارتباطات از جمعی از خبرنگاران برای بازدید از یک محل خاص در این وزارتخانه، زیاده از حد تبلیغاتی است و بهتر بود ایشان به جای این اقدام جمعی از کارشناسان فنی، قضایی و امنیتی را برای حضور در محل مربوطه دعوت می‌کرد.

این سازمان، وزیر ارتباطات را به داشتن حوصله بیشتر و اشراف بر زیرمجموعه خود دعوت کرده و اضافه کرده اگر همین همت و تلاشی که دوستان برای حفظ تلگرام به هر قیمتی دارند در حمایت از شبکه های اجتماعی بومی داشتند، به طور قطع خدمات‌دهی این شبکه‌ها قابل رقابت با نسخه‌های خارجی بود. سازمان پدافند غیر عامل کشور بر خلاف برخی دستگاه‌ها در صیانت از منافع ملی و رعایت قانون با کسی رو در بایستی نداشته و از برگزاری شوهای رسانه‌ای تخریبی نمی‌هراسد.

بازدید خبرنگاران از مرکز مخابراتی امام خمینی

در راستای دعوت وزارت ارتباطات از خبرنگاران، اصحاب رسانه در مرکز مخابراتی امام خمینی حضور پیدا کرده و از طبقه نهم این ساختمان بازدید کردند. سهراب آغ بیات، مدیر کل کنترل و هماهنگی مدیریت شبکه شرکت ارتباطات زیرساخت و جمال هادیان، مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات نیز خبرنگاران را همراهی کرده و به سوالات پاسخ دادند.

تلگرام طلایی

در این بازدید، تنها امکان حضور اصحاب رسانه در طبقه نهم مرکز مخابراتی امام خمینی فراهم شد و مسئولان اعلام کردند مجوز برای بازدید از سایر طبقات این ساختمان 12 طبقه صادر نشده است. این طبقه، چند سالن دارد که تجهیزات، دستگاه‌ها و سیستم‌های مربوط به ارتباطات خارج از کشور و راه دور و ارتباطات بین شهری برای پشتیبانی مکالمات داخلی و خارجی کشور در آن قرار داشت.

سهراب آغ بیات در توضیح تجهیزات نصب شده بیان کرد تجهیزات در این طبقه مربوط به مکالمات بین شهری و خارج از کشور است و این تجهیزات مسیریابی مکالمه را برای خارج از شهر تهران انجام می‌دهد. سالن تجهیزات بین شهری، مکالمات را برای شهر تهران پشتیبانی می‌کند و به طور کلی این طبقه مربوط به بخش نگهداری سوئیچ‌های ارتباطات تلفنی بین شهری و بین‌المللی است و به بیان دیگر مسیریابی مکالمات خارج از کشور از این طبقه پشتیبانی می‌شود. مسئولان همچنین تاکید کردند سردار جلالی فقط طبقه نهم را ادعا کردند و اگر طبقه دیگری را هم ادعا دارند بگویند آن هم برای بازدید در خدمتتان هستیم. خبرنگاران نیز تایید کردند که سرور نسخه های فارسی تلگرام مانند تلگرام طلایی و هاتگرام در این طبقه وجود ندارد، اما همچنان ابهاماتی باقی مانده است.

تلگرام طلایی

آغ بیات در پاسخ به این سوال که سرورهای پیام رسان های بومی در چه مکانی نگهداری می‌شوند گفت:

این سرورها در سایت خودشان نگهداری و تنها ارتباطات آن‌ها توسط زیرساخت پشتیبانی می‌شود و نگهداری تجهیزات آن‌ها ربطی به ما ندارد. زیرساخت ارتباطات، این شبکه‌ها را پشتیبانی می‌کند و آن‌ها برای ارائه خدمات، تجهیزاتشان را در سالن‌های زیرساخت می‌گذارند.

سرور تلگرام طلایی وجود خارجی ندارد

وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا سرور تلگرام در این ساختمان نگهداری می‌شد یا خیر بیان کرد من این را اطلاع ندارم. شما در طبقه نهم شرکت ارتباطات زیرساخت هستید و ما در اینجا این تجهیزات را نداریم. نه این تجهیزات را مشاهده می‌کنید و نه این تجهیزات عملا وجود دارد. تاکنون هیچ مرجع رسمی موضوع استقرار سرورهای تلگرام در ایران را تایید نکرده است. این مقام مسئول در شرکت ارتباطات زیرساخت خاطرنشان کرد که سرور تلگرام طلایی وجود خارجی و تاییدیه رسمی از نظر زیرساخت ندارد.

تلگرام طلایی