بند مسدودسازی و فیلتر کردن شبکه های اجتماعی و سرویس های خارجی از نسخه جدید طرح صیانت حذف شد تا بزرگترین مشکل مخالفان این طرح پرحاشیه نیز حل شود.
رضا تقی پور، رئیس کمیسیون مشترک طرح صیانت از فضای مجازی امروز در یک نشست خبری توضیحات مهمی را درباره طرح صیانت ارائه داد و از تغییرات قابل توجه در این طرح پرده برداشت. وی اظهار کرد این طرح در آغاز با نام طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی شناخته میشد و در ادامه به طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی تغییر نام پیدا کرد. اکنون نیز اصلاحات بسیار زیادی روی نسخه اولیه آن اعمال شده است.
تقی پور از انتخاب ۲۳ نفر از ۹ کمیسیون مجلس به عنوان اعضای کمیسیون ویژه و برگزاری ده جلسه توسط این کمیسیون خبر داد و گفت اگر این طرح در صحن مجلس بررسی میشد، امروز باید همان نسخه اولیه ۲۶ تیرماه را به رای میگذاشتیم، چون به همه کمیسیونهای فرعی رفته و نظرها گرفته شده بود. اما این از قابلیتهای اصل ۸۵ است که موفق شدیم بهتر نظرها را جمع و دستهبندی کنیم. رئیس کمیسیون مشترک طرح صیانت عنوان کرد:
در جلسه دهم کمیسیون ويژه، پیشنهاد نمایندگان برای ارجاع دوباره طرح به مرکز پژوهشها و اعمال نظر وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی تصویب شد تا حداکثر تعامل و وفاق از این طریق حاصل شود. قرار شد این طرح بعد از بررسی بیشتر پیشنهادهای دولت، مجددا به کمیسیون برگردد. در اینجا ما جمعبندی از نظرهای اعضا را داریم و نسخهای را در تاریخ دهم آذرماه به اتفاق تعدادی از اعضای کمیسیون جمعبندی کردیم که البته یک نسخه رسمی نیست، ولی به عنوان پیشنهادی در مرکز پژوهشها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
فیلترینگ از طرح صیانت حذف شد
وی در ادامه از تغییرات قابل توجه و مهم در طرح صیانت خبر داد و در توضیح آن گفت پیشنهاد حذف بند مربوط به مسدودسازی شبکه های اجتماعی خارجی در نسخه جدید این طرح ارائه شده است. این یکی از مواردی بود که چالش زیادی را به وجود آورد. البته برداشت ما این بود که این بیشتر سوءبرداشت است و بارها هم بنده و هم اعضای کمیسیون و شخص رئیس مجلس در این رابطه صحبت کردیم که هدف ما از این طرح فیلترینگ نیست. با وجود این و با توجه به حساسیتی که روی این مساله وجود دارد، پیشنهاد حذف بند مربوط به مسدودسازی سرویس های خارجی را مطرح کردیم. نکته جالب درباره این قسمت از صحبتهای تقی پور این است که اگر مجلس با طرح صیانت قصد فیلترینگ و مسدودسازی سرویسهای خارجی را نداشته، پس چرا بند آن در نسخه قبلی این طرح وجود داشته است؟
تقی پور ادامه داد یکی از بندها نیز درباره تشکیل صندوق حمایت از خدمات پایه کاربردی بود که کمیسیون بررسی طرح صیانت پیشنهاد داده در نسخه جدید، نام این صندوق به حساب حمایت از خدمات کاربردی تغییر پیدا کند. به این ترتیب این صندوق باید یک ردیف بودجه مستقل داشته باشد که این پیشنهاد به زودی با رای اعضای کمیسیون تصویب خواهد شد. همچنین پیشنهاد شفافسازی خدمات پایه کاربردی در آخرین نسخه داده شده است. لیستی از این خدمات وجود دارد و این لیست بر اساس نظر شورای عالی فضای مجازی تغییر مییابد. رئيس کمیسیون مشترک افزود پیش از این در نسخه قدیم پیشنهاد مسدودسازی برخی خدمات پرکاربرد در داخل کشور مانند صفحه گوگل را داده بودند که این پیشنهاد در نسخه جدید حذف شده است.
تقی پور خاطرنشان کرد:
کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه اجازه صدور مسدودسازی خدمات فضای مجازی را ندارد. این پیشنهاد در راستای رفع نگرانی کسب و کارهای مجازی بوده که در آخرین نسخه گنجانده شده است. هجمهها و انتقادها نسبت به طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی به نسخههای قدیمیتر مربوط میشده، در حالی که خیلی از این مواد اصلا در نسخههای جدید وجود ندارد و حذف شده است.
به گفته تقی پور، در نسخه ۲۶ تیرماه امسال، اختیارات وزارت ارتباطات کم شده بود، اما بخشی از این اختیارات برای هماهنگی بیشتر در نسخه جدید وجود دارد. البته این موضوع در مصوبههای شورای عالی فضای مجازی وجود داشته، اما جنبه اجرایی پیدا نکرده بود. همچنین در نسخه جدید، نام کاربری به عنوان حق مالکیت و حق دیجیتالی به رسمیت شناخته میشود و کمیسیون عالی باید بر آن نظارت داشته باشد. اگر فردی نام کاربری در یک پیام رسان دارد، باید این نام کاربری به عنوان دارایی دیجیتال وی در سایر پیام رسانها و شبکه های اجتماعی نیز به رسمیت شناخته شود.
رئیس کمیسیون مشترک در انتها اظهار کرد ما جزو بی قانونترین کشورها در جمعآوری داده و اطلاعات هستیم. تعداد کمی از افرادی که درباره طرح صیانت صحبت میکنند، طرح مذکور را مطالعه کردهاند، اما باید با کمک رسانهها فضای عقلایی جامعه را در این خصوص ارتقا دهیم. در نسخه جدید این طرح، حمایت از کاربران در فضای مجازی بیشتر شده است. همچنین به همراه نامه وزیر ارتباطات، نظرها و نسخه مد نظر آنها هم به مجلس ارائه شد که ما از این پیشنهادها استقبال کردیم.