بررسی آمار واردات گوشی موبایل به کشور در سال ۱۴۰۲ حکایت از افزایش یک میلیارد دلاری واردات به نسبت سال ۱۴۰۱ دارد.
طبق آخرین اخبار حوزه گوشی های موبایل، بهتازگی آمار دقیق واردات گوشی موبایل به کشور توسط گمرک منتشر شده است و طبق این آمار، واردات این کالا نسبت به سال قبل ۱ میلیارد دلار افزایش یافته و به رقم بسیار بالای ۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان رسیده است.
آمار دقیق واردات گوشی موبایل در سال ۱۴۰۲
بررسیهای اخیر نشان میدهد اغلب کاربران ایرانی تمایل به کالاهای ارزان قیمت یا با قیمت متوسط دارند که این موضوع با توجه به تورم شدید چندین سال گذشته کاملا عادی بهنظر میرسد. ضمن اینکه ممنوعیت واردات گوشی های آیفون نیز میتواند در میانگین بهای هر گوشی نسبت به کل واردات مؤثر باشد.
طبق آمار سال 1402 در بهصورت مجموع حدود ۳۰۰ میلیون دلار گوشی موبایل بهصورت مسافری وارد کشور شده است. همچنین طبق اعلام گمرک ۶ ماه نخست سال گذشته حجم واردات بیشتر بوده و نزدیک به ۱۵۸ میلیون دلار گوشی از طریق رویه مسافری وارد کشور شده است.
بررسیها نشان میدهند که اغلب میانگین قیمت هر گوشی تلفن همراه حدود ۱۷۰ تا ۲۰۰ دلار بوده است که میتوان بخش اعظمی از این گوشیها را به محصولات پایینرده اختصاص داد. گوشی های میان رده، قیمتی از حدود ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار را شامل میشوند و گوشیهای بالارده و پرچمدار نیز بالای ۶۰۰ دلار قیمت دارند. در نتیجه تمایل خرید در ایران بیشتر به سمت گوشیهای پایین رده با قیمت حدود یا کمتر از ۱۰ میلیون تومان بوده است. اما با توجه به ارزش دلاری گوشیهای وارد شده میتوان گفت با وجود ممنوعیت واردات آیفون، رویه مسافری همچنان مهمترین روش برای واردات گوشی های بالای ۶۰۰ دلار است.
بیشترین واردات گوشی موبایل، سال گذشته در ماه اسفند انجام شده که دلیل آن را میتوان در معرفی مدلهای جدید و پرطرفدار سامسونگ و شیائومی یافت. بنابراین انتظار میرود تا پایان فروردین، مدلهای جدید وارد بازار موبایل کشور شده باشد و حجم واردات به تعادل برسد.
مقایسه آمار ماهانه واردات انواع گوشی موبایل به کشور
نکته قابل توجه در سه ماه اول سال ۱۴۰۱ این است که در این مدت تخصیص ارز برای واردات موبایل بسیار ناچیز بود. با این حال آمار بالای واردات در سال ۱۴۰۰ که تخمین زده میشود حدود ۴ میلیارد دلار بوده، باعث شد این کمبود تأثیر خود را در بازار نشان ندهد. مدتی پیش نیز رئیس انجمن واردکنندگان موبایل اعلام کرد تنها تا مردادماه میتوان از ذخیره یا سربار واردات سال قبل استفاده کرد.
افزایش نرخ ارز، نوسانات بازار موبایل و تغییر رویه محاسبات رسمی از دلار ۴۲۰۰ تومان با دلار ۲۸ هزار تومانی باعث شد در سال ۱۴۰۱ با وجود کاهش واردات به کمتر از نصف سال ماقبل آن یعنی ۱۴۰۰ هزینه پرداختی کاربران ایرانی برای تهیه گوشی تلفن همراه حداقل ۶ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کند. البته آمار غیر رسمی نشان میدهد این هزینه بسیار بیشتر از این مقدار بوده است. این عدد در حالی است که اعلام شده است واردات گوشی تلفن همراه با ارز نیمایی با قیمت ۴۲ هزار تومان برای هر دلار انجام میشود. دلار نیمایی نیز با توجه به قوانینی مانند سقف و سابقه، هزینه کارمزد انتقال میان صرافیهای مختلف و خرید دلار در ازای بازار آزاد برای واردات، نسبت به آنچه در محاسبات گمرک آمده است ارزش (یا هزینه) ریالی بسیار بالاتری دارند.
گوشیهای موبایل دکمهای اخیرا حاشیههای رسانهای متعددی داشتهاند و طبق اخبار در ایران مونتاژ و با نام کشور ویتنام به فروش میرفتند. به همین دلیل ممنوعیت این گوشیها در جلسه اخیر ستاد رفع موانع تولید بود که به دستورالعمل یکی از جلسات پیشین در مورد ممنوعیت واردات گوشیهای دکمهای یا اصطلاحاً فیچرفون اشاره داشت. از دیگر حاشیههای این گوشیها میتوان به اعتراض رسمی سفیر فنلاند به ایران به دلیل تولید گوشی های تقلبی نوکیا در کشور اشاره کرد که در آن از جعل نام نوکیا توسط سازندههای ایرانی گله کرده و خواستار اقدام در این موضوع شده بود.
هر چند که نامه سفیر در رسانهها بازتاب نسبتاً گستردهای داشت، اما قابل پیشبینی است که این نامه هم بدون نتیجه بوده باشد. زیرا در همان زمان هم یکی از مسئولان اعلام کرد با توجه به تحریمها این کار قانونی است و تولیدکنندگان داخلی میتوانند برندهای خارجی را جعل و با استفاده از نام آنها کالای خود را در بازار عرضه کنند.
کشورهای مبدا واردات گوشی به ایران
امارات همچنان اولین مبدا واردات برای بسیاری از کالاها است که گوشی نیز از همین رویه پیروی میکند. پس از امارات به ترتیب چین و ترکیه قرار دارند و نکته جالب اینجا است که در سال ۱۴۰۲ بر خلاف سالهای گذشته حدود ۵۰۰ هزار دلار گوشی از سوریه وارد کشور شده است. در جایگاه های بعدی نیز ویتنام و هند قرار گرفتند.
مبادی ورود گوشی به ایران
بیشترین میزان واردات از فرودگاه امام انجام شده است که نشان میدهد حمل هوایی موبایل در ایران نسبت به سایر شیوهها مانند دریایی و زمینی بسیار بیشتر مورد توجه است. ضمن اینکه نزدیک به ۹۰ درصد واردات از گمرک فرودگاه امام ترخیص شده و با اختلاف بسیار زیادی مبادی ورودی مشهد رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. این موضوع نشان میدهد با وجود بازارهای قابل توجهی که در شهرهای بزرگ وجود دارد، اما همچنان تهران مرکز توزیع موبایل است.
همچنین طبق اعلام گمرک در ۶ ماه نخست سال گذشته نزدیک به ۱۵۸ میلیون دلار گوشی از طریق رویه مسافری وارد کشور شده است و با توجه به ارزش دلاری این گوشیها میتوان گفت با وجود ممنوعیت واردات آیفون، رویه مسافری همچنان مهمترین روش برای واردات گوشی های بالای ۶۰۰ دلار است.