طبق اعلام رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، مزایده واگذاری باندهای 5G در جهت توسعه نسل پنجم ارتباطات در ایران برگزار شد.
با عنایت به آخرین اخبار داخلی، حمید فتاحی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری)، از پایان موفقیتآمیز مزایده واگذاری باندهای فرکانسی حیاتی برای توسعه نسل پنجم ارتباطات (5جی) در ایران خبر داد. بر اساس اعلام وی دو شرکت بزرگ رایتل و مخابرات ایران توانستند در این مزایده بلوکهای فرکانسی مورد نظر خود را به دست آورند و گام مهمی در جهت گسترش و توسعه 5G در ایران بردارند.
رایتل و مخابرات ایران، پیشگامان توسعه 5G در کشور شدند
به گفته رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، شرکت رایتل در این مزایده موفق به کسب بلوک اول فرکانسی در باند ۳۶۰۰-۳۸۰۰ مگاهرتز شد. این باند فرکانسی به عنوان یکی از مهمترین باندهای مورد استفاده در سطح جهانی برای توسعه اینترنت 5G شناخته میشود و در اختیار داشتن آن، رایتل را قادر میسازد تا خدمات پیشرفته و پرسرعت 5G را به طیف وسیعی از کاربران خود ارائه دهد.
در ادامه، فتاحی اعلام کرد که شرکت مخابرات ایران نیز در این مزایده شرکت کرده و توانسته است بلوک دوم فرکانسی در همان باند ۳۶۰۰-۳۸۰۰ مگاهرتز را از آن خود کند. این موضوع، شرکت مخابرات ایران را نیز در زمره اپراتورهای پیشرو در زمینه ارائه خدمات 5G در کشور قرار میدهد.
- پایان شایعات درباره 5G: تحقیقات جدید خطرناک بودن 5جی را رد میکند
- 10 درصد جمعیت شهری تا پایان سال آینده تحت پوشش فناوری 5G قرار میگیرند
- دسترسی به فناوری 5G در گوشی های سامسونگ با آپدیت One UI7 امکان پذیر شد
حمید فتاحی در ادامه افزود: «این مزایده بر اساس مصوبه 360-2 کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات برگزار شد و در آن، باندهای فرکانسی 3600-3800 مگاهرتز در قالب دو بلوک 100 مگاهرتزی به مزایده گذاشته شد.» فتاحی در ادامه سخنان خود، به اهمیت این اقدام در راستای تحقق اهداف کلان کشور اشاره کرد و گفت:
«ضوابط واگذاری این باندهای فرکانسی بر اساس سند طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات، مصوب شورای عالی فضای مجازی تدوین و تصویب شده است.» وی تاکید کرد که این مصوبه با هدف ایجاد امکان اتصال کاربران با استفاده از فناوریهای نسل جدید ارتباطی و توسعه شبکه ارتباطی سیار کشور، به تصویب رسیده است.
اپراتورها از 1404 موظف به ارائه 5جی شدند
رئیس رگولاتوری، به تعهدات اپراتورهای برنده مزایده نیز اشاره کرد و افزود: «اپراتورهای برنده مزایده موظف هستند بهصورت تدریجی امکان دسترسی کاربران را به نسل پنجم ارتباطات سیار (5G) فراهم کنند. این تعهد از سال 1404 به صورت سالانه در مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مشخص شده است.»
یکی از نکات قابل توجه در این مزایده، حضور و موفقیت شرکت رایتل بود. پیش از این، رایتل در زمینه ارائه خدمات نسل پنجم ارتباطات و توسعه 5G در ایران فعالیت چندانی نداشت، اما به نظر میرسد با بهدست آوردن این امتیاز و برنده شدن در مزایده باندهای فرکانسی، این شرکت قصد دارد به میدان رقابت با دو اپراتور همراه دیگر بازگردد و سهمی از بازار رو به رشد 5G را به خود اختصاص دهد.
توسعه شتابدار اینترنت پرسرعت با 5G
ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در واکنش به برگزاری مزایده موفق باندهای فرکانسی 3600 تا 3800 مگاهرتز، در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی X (توییتر سابق) از آغاز شتابدار توسعه اینترنت پرسرعت و بهروز ثابت و سیار خبر داد. وزیر ارتباطات با تاکید بر سرعت و بهروز بودن اینترنت نسل جدید، نوید بهرهمندی زودهنگام مردم و کسبوکارها از مزایای این فناوری را داده است.
او در این پست نوشت: «با انجام مزایده، واگذاری فرکانسهای ۳۶۰۰ تا ۳۸۰۰ مگاهرتز بهعنوان یکی از مهمترین فرکانسهای توسعه 5G، مسیر توسعه اینترنت بسیار سریع و بهروز ثابت و سیار با شتاب زیاد آغاز میشود و انشاءالله مردم و کسبوکارها بهزودی از آن بهرهمند خواهند شد.»
بهزاد اکبری، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت نیز در پستی جداگانه در شبکه اجتماعی X، به اهمیت باند فرکانسی 3.6 تا 3.8 گیگاهرتز در توسعه شبکههای 5G اشاره کرد. او این باند را یکی از محدودههای کلیدی برای توسعه شبکههای 5G به لحاظ پوشش و سرعت دانست و واگذاری آن به اپراتورهای سیار را اقدامی مهم در راستای توسعه 5G در کشور و تحول در کیفیت دسترسی مردم به اینترنت توصیف کرد.
- شرکت پرداخت الکترونیک سداد شبکه 5G ایرانی را معرفی کرد
- هواوی در حال توسعه اینترنت 5.5G است؛ 10 برابر سریعتر از 5G
- اینترنت 5G و 4G چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
اکبری با اشاره به ضریب نفوذ 20 تا 25 درصدی گوشیهای مجهز به 5G در ایران، خاطرنشان کرد که تسریع در توسعه شبکه 5G در مناطق پرتراکم شهری بار شبکههای 4G اپراتورها را سبکتر خواهد کرد.
با توجه به اهمیت فناوری 5G در دنیای امروز و مزایای متعددی که این فناوری ارائه میدهد، میتوان گفت که مزایده باندهای فرکانسی، گامی مهم در راستای توسعه این فناوری در ایران بوده است. انتظار میرود با سرمایهگذاری اپراتورها و حمایت دولت، در آیندهای نزدیک شاهد ارائه خدمات 5G به طیف گستردهتری از کاربران در کشور باشیم و از مزایای این فناوری در زمینههای مختلف بهرهمند شویم.