زباله فضایی چین

انسان در فضا هم از چینی ها در امان نیست؛ زباله فضایی چین نزدیک بود ایستگاه فضایی را نابود کند

زباله فضایی چین اخیرا در مسیر برخورد احتمالی با ایستگاه فضایی قرار گرفت و باعث شد تا فضانوردان مستقر در این ایستگاه یک مانور اضطراری را انجام دهند.

سازمان فضایی ناسا اعلام کرد در تاریخ 11 نوامبر سال 2021 برابر با 20 آبان 1400 ایستگاه فضایی بین‌المللی به دلیل این که یک زباله فضایی چینی در مسیر برخورد احتمالی با آن قرار گرفته بود، مجبور شد تا یک مانور اضطراری را انجام داده و خود را از مسیر برخورد خارج کند.

ایستگاه فضایی بین‌المللی در طول فعالیت خود حدود 30 بار به دلیل هم مسیر شدن با زباله‌های مداری مجبور شد تا از مسیر آنها خارج شود؛ برای مثال فقط در سال 2020 شاهد سه نمونه از این نوع خطرها بودیم که حتی یک مورد از آنها در ماه می 2020 به ایستگاه فضایی برخورد کرد و یک تکه کوچک زباله فضایی در بازوی رباتیک ایستگاه یک حفره 5 میلی‌متری را به وجود آورد.

جزئیات خطرآفرینی زباله فضایی چین

زباله فضایی چین

به تازگی تکه‌ای از زباله‌های ماهواره هواشناسی از کار افتاده فنگ‌یون-1سی (Fengyun-1C) در مسیر برخورد با ایستگاه فضایی بین‌المللی قرار گرفت. گفتنی است این ماهواره در سال 2007 میلادی در یک آزمایش موشک ضد ماهواره‌ای چین نابود شده بود و پس از آن بیش از 3500 قطعه از آن در مدار زمین پراکنده شدند؛ به گونه‌ای که در حال حاضر برخی از آنها خود را به ناحیه مداری ایستگاه فضایی بین‌المللی رسانده و می‌توانند باز هم در آینده برای این ایستگاه خطراتی را به دنبال داشته باشند.

زباله فضایی چین

پس از این که این زباله فضایی چین در مسیر برخورد با ایستگاه فضایی قرار گرفت، یک فضاپیمای باری پروگرس MS-79 روسیه که به این ایستگاه متصل بود، موتورهای خود را به مدت 6 دقیقه روشن تا فاصله این ایستگاه با زباله فضایی چین حدود 1.2 کیلومتر بیشتر شود.

نگرانی از شلوع شدن مدار

زباله فضایی چین

در حال حاضر وجود زباله‌های فضایی یکی از نگرانی‌های اصلی تمام ماهواره‌های مستقر در مدار زمین محسوب می‌شود. در واقع علاوه بر ایستگاه فضایی با ابعادی به اندازه زمین فوتبال، موارد مهمی چون ایستگاه فضایی تیان گونگ چین، تلسکوپ فضایی هابل و هزاران ماهواره دیگر مانند ماهواره‌های استارلینک نیز با خطر برخورد با زباله‌های فضایی مواجه خواهند بود.

ایستگاه فضایی بین‌المللی که به عنوان بزرگ‌ترین پایگاه فضایی سکونت‌پذیر در فضا محسوب می‌شود، در مقابل زباله‌های فضایی بسیار آسیب‌پذیر خواهد بود. این ایستگاه با سرعت 7.66 کیلومتر بر ثانیه در حال چرخیدن به دور زمین است و به دلیل ابعاد بزرگ خود همواره در خطر برخورد با زباله‌ها قرار خواهد داشت. همچنین از آنجایی که سرعت ایستگاه فضایی بسیار زیاد است، برخورد یک قطعه کوچک از زباله‌های فضایی باعث ایجاد آسیب‌های جدی خواهد شد.

در حال حاضر مدار پایین زمین به شکل عجیبی در حال شلوغ شدن بوده و به همین دلیل احتمال برخوردها نیز افزایش پیدا خواهد کرد. طبق آمارهای منتشر شده، حدود 5 هزار ماهواره فعال در مدار زمین استقرار دارند که طی سال‌های آینده به تعداد آنها اضافه خواهد شد؛ برای مثال شرکت اسپیس ایکس به زودی تعداد ماهواره‌های خود را به بیش از 2 هزار ماهواره اینترنتی استارلینک خواهد رساند که البته هدف اولیه این شرکت استقرار 12 هزار ماهواره در مدار زمین است. همچنین اسپیس ایکس اعلام کرد در آینده تعداد ماهواره‌های این شرکت به 40 هزار عدد خواهد رسید.

نگرانی از افزایش زباله‌ها

وجود تعداد زیادی از ماهواره‌ها در مدار زمین آنچنان مشکل جدی محسوب نمی‌شود و در واقع زباله‌های فضایی را باید مشکل اصلی در این حوزه دانست؛ زباله‌هایی که امکان تغییر مسیر آنها وجود ندارد و مسیر برخی از آنها نیز قابل پیش‌بینی نیست. در همین راستا دفتر زباله‌های فضایی آژانس فضایی اروپا اعلام کرد در حال حاضر بیش از 36 هزار و 500 جرم مصنوعی بزرگ‌تر از 10 سانتی‌متر شامل قطعات ماهواره‌های از کار افتاده و بوسترهای موشک‌های پرتاب شده در مدار زمین وجود دارد. ضمن این که تعداد زباله‌های فضایی با جرم 1 تا 10 سانتی متر به 1 میلیون و تعداد زباله‌های 1 میلی‌متر تا 1 سانتی‌متر نیز به 330 میلیون می‌رسد.

بسیاری از این زباله‌های فضایی که در مدار پایین زمین در حال گردش هستند به دلیل سرعت بالای خود حتی با ابعاد کوچک نیز می‌توانند آسیب جدی را به همراه داشته باشند. البته ماژول‌های ایستگاه فضایی بین‌المللی از چند لایه محافظ بهره می‌برند تا در برخوردهای ساده آسیب نبینند، اما زباله‌های بزرگتر قطعا آسیب‌های جدی و غیر قابل کنترلی را به همراه خواهند داشت.

تلاش برای حذف زباله‌های فضایی

در حال حاضر هیچ سازمان فضایی به فناوری ردیابی تمام قطعه‌های زباله‌های فضایی دسترسی ندارد و نمی‌توان تمام زباله‌ها را حذف کرد، اما سازمان‌هایی چون ناسا در حال پیدا کردن روشی برای حذف قطعات بزرگ‌تر هستند. همچنین حدود 30 هزار قطعه بزرگتر از 10 سانتی‌متر توسط سازمان‌هایی چون شبکه نظارتی آمریکا شناسایی شدند. علاوه بر این، شرکت‌های خصوصی نیز برای جمع‌آوری زباله‌های فضایی طرح‌هایی را در نظر گرفتند که در آینده نزدیک شاهد فعالیت آنها در مدار زمین با هدف پاکسازی زباله‌ها خواهیم بود.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*