فولکس واگن بیتل

تاریخچه فولکس واگن بیتل؛ خودرویی که دنیا را برای همیشه تغییر داد

فولکس واگن بیتل که نمادی از نبوغ مهندسی و نوآوری در صنعت خودروسازی است، با میراثی غنی و تأثیری بی‌بدیل بر فرهنگ جهانی، خودرویی ماندگار در تاریخ است.

در اوایل قرن بیستم، فردیناند پورشه مهندس نامدار اتریشی، رویای ساخت خودرویی ساده و مقرون‌به‌صرفه را در سر داشت که برای عموم مردم قابل دسترسی باشد.

این رویا با حمایت آدولف هیتلر، رئیس وقت آلمان، به واقعیت پیوست و او دستور طراحی یک خودرو ۴ نفره با وزن ۶۵۰ کیلوگرم، سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، موتور یک لیتری ۲۶ اسب بخار و سیستم خنک‌کننده هوایی را صادر کرد.

تولد فولکس واگن بیتل؛ از جنگ تا صلح

فولکس واگن بیتل

مسئولان آلمانی تصمیم گرفتند تولید فولکس واگن را در کارخانه‌ای دولتی آغاز کنند. نمونه‌های اولیه تولیدی که Type 60 نام داشتند، در سال ۱۹۳۸ بسیار نزدیک به مدل نهایی بیتل بودند.

بیشتر بخوانید

فولکس واگن بیتل

پیش از شروع جنگ جهانی دوم، ۲۱۰ دستگاه بیتل به صورت دستی ساخته شد. در طول جنگ، طراحی بیتل برای مصارف نظامی از جمله ساخت خودروهای کوبل‌واگن و شناور شوییم‌واگن تطبیق یافت.

در سال ۱۹۴۰، نیروهای آلمانی حتی پیشنهاد دادند بیتل جایگزین سیتروئن 2CV در فرانسه شود، اما این پیشنهاد رد شد.

پس از جنگ، کارخانه ولفسبورگ آلمان که به‌شدت بمباران شده بود، تحت کنترل نیروهای بریتانیایی قرار گرفت. کمیسیون بریتانیایی در سال ۱۹۴۵، بیتل را خودرویی زشت، پرسر و صدا و فاقد استانداردهای فنی اساسی دانست.

حتی هنری فورد دوم نیز پیشنهاد بریتانیا برای واگذاری رایگان کارخانه به فورد را در سال ۱۹۴۸ نپذیرفت.

بیشتر بخوانید

اما با مدیریت هاینز نوردهوف از سال ۱۹۴۸، تولید بیتل شتاب گرفت و از ۱۰٬۲۰۰ دستگاه در سال ۱۹۴۶ به ۲۱۵۴ دستگاه در ماه تا اکتبر ۱۹۴۸ رسید.

بیتل در آمریکا و جهان

در ژانویه ۱۹۴۹، بن پون، تاجر هلندی، اولین فولکس واگن بیتل را برای فروش به ایالات متحده آمریکا وارد کرد.

علیرغم احساسات ضد آلمانی رایج، او به سرعت خریدار یافت و به اولین واردکننده فولکس واگن در آمریکا تبدیل شد.

در سال ۱۹۴۹ تنها دو دستگاه بیتل با موتور ۱.۱ لیتری ۳۰ اسب بخار و قیمت ۱۲۸۰ دلار در آمریکا فروخته شد، اما تا سال ۱۹۵۰ این رقم به ۲۷۰ دستگاه افزایش یافت. در همین سال، شرکت کارمان اولین مدل کانورتیبل غیرنظامی بیتل را ساخت.

دهه ۱۹۵۰ شاهد افزایش چشمگیر فروش بیتل و صادرات آن به کشورهای مختلف بود. در سال ۱۹۵۳، پنجصدهزارمین بیتل تولید شد و تغییرات کوچکی مانند جایگزینی پنجره دوتکه عقب با یک واحد بیضی‌شکل در سال ۱۹۵۳ و موتوری قدرتمندتر در سال ۱۹۵۴ اعمال شد.

بیشتر بخوانید

در سال ۱۹۵۳، شرکت رومش (Rometsch) در برلین نسخه‌ای چهاردر از بیتل را با افزایش فاصله محوری تولید کرد که عمدتاً توسط رانندگان تاکسی مورد استقبال قرار گرفت. یک میلیونمین فولکس واگن نیز در اوت ۱۹۵۵ تولید شد.

دهه ۱۹۶۰ اوج شکوه بیتل بود، به‌ویژه در آمریکا که با کمپین‌های تبلیغاتی هوشمندانه و عرضه قطعات یدکی فراوان، به خودروی کوچک محبوب آمریکایی‌ها تبدیل شد.

تنها در سال ۱۹۶۸، فولکس واگن ۴۲۳٬۰۰۸ دستگاه بیتل به آمریکا صادر کرد. در سال‌های ۱۹۶۲ و ۱۹۶۳، بیتل در مأموریت‌های اکتشافی در قطب جنوب نیز به کار گرفته شد و با اعمال تغییراتی مانند اضافه کردن باتری دوم و زنجیر چرخ، عملکرد قابل قبولی داشت.

در سال ۱۹۶۴، یک مالک ایتالیایی بیتل خود را با تغییر مسیر ورودی و خروجی هوا و نصب پروانه، از تنگه مسینا عبور داد.

تحولات و پایان تولید بیتل

در سال ۱۹۶۷، بیتل اولین به‌روزرسانی بصری بزرگ خود را تجربه کرد؛ چراغ‌های جلو عمودی، چراغ‌های عقب بزرگ‌تر با چراغ دنده عقب یکپارچه، سپرهای جدید و داشبورد بازطراحی شده از جمله این تغییرات بودند.

سیستم برق ۱۲ ولت، برف‌پاک‌کن دو سرعته و سیستم ترمز ارتقا یافته نیز به این خودرو اضافه شد.

بیشتر بخوانید

در سال ۱۹۷۰، مدل سوپر بیتل (Super Beetle) با سیستم تعلیق مک‌فرسون (McPherson) در جلو و صندوق عقب بزرگ‌تر معرفی شد که ۸۹ بهبود را به همراه داشت و پورت تشخیص خطا در محفظه موتور نیز اضافه شد.

فولکس واگن بیتل در فوریه ۱۹۷۲، با تولید ۱۵٬۰۰۷٬۰۳۴ مین دستگاه، از فورد مدل T پیشی گرفت و به پرفروش‌ترین خودروی تاریخ تبدیل شد.

این مناسبت با عرضه مدل ویژه ولتمایستر (Weltmeister) به معنای «قهرمان جهان» جشن گرفته شد. در سال ۱۹۷۲، مدل GSR (Gelb Schwarzer Renner) یا «مسابقه‌دهنده زرد مشکی» با ظاهری اسپرت، اما بدون تغییر در موتور ۵۰ اسب بخاری ۱.۶ لیتری، در تیراژ ۳۵۰۰ دستگاه عرضه شد.

در دهه ۱۹۷۰، مقاومت بیتل در برابر تغییر به نقطه‌ضعف آن تبدیل شد. رقبای مدرن‌تر مانند هوندا سیویک و فولکس واگن گلف مصرف سوخت کمتر، فضای بیشتر و قیمت پایین‌تری داشتند.

فروش سدان بیتل در آمریکا در پایان سال ۱۹۷۶ متوقف شد و مدل کانورتیبل تا سال ۱۹۷۹ به دلیل دشواری در انطباق با مقررات ایمنی و آلایندگی آمریکا ادامه یافت.

بیشتر بخوانید

با این حال، تولید فولکس واگن بیتل در مکزیک، برزیل و آفریقای جنوبی ادامه یافت. در مکزیک، این خودرو از سال ۱۹۷۲ به عنوان تاکسی رسمی شهر مکزیکو سیتی انتخاب شد.

در سال ۱۹۹۵، نمونه‌ای از بیتل به بالون هوای گرم تبدیل شد و به آسمان رفت. در نهایت، با کاهش فروش و تصویب قانونی در سال ۲۰۰۲ مبنی بر چهاردر بودن تاکسی‌ها در مکزیکو سیتی، تولید بیتل در ۳۰ ژوئیه ۲۰۰۳ با عرضه مدل اولتیما ادیشن (Ultima Edicion) در شهر پوئبلا مکزیک پس از ۶۵ سال و تولید ۲۱٬۵۲۹٬۴۶۴ دستگاه، رسماً به پایان رسید.

0 دیدگاه
بازخورد درون خطی
مشاهده همه نظرات